Official Blog
Hard disk extern, cloud sau NAS. Trei variante disponibile pentru crearea unei copii de rezervă
Synology Team
14 September 2022

Hard disk extern, cloud sau NAS. Trei variante disponibile pentru crearea unei copii de rezervă

Lucrezi la un document important și apoi se întâmplă un eveniment nedorit: computerul nu mai funcționează! Cine nu a trecut prin situația asta? Pe lângă defecțiunile hardware, există o serie de alte amenințări potențiale la adresa datelor dvs. Fie că este vorba de probleme legate de funcționarea aplicațiilor software, de coruperea datelor, de atacuri cibernetice, ransomware și alte programe malware sau doar de ștergerea accidentală, există o multitudine de cauze către pot duce la pierderea datelor. Cu o strategia corectă de backup, totuși, utilizatorii pot preveni acest lucru. Dar care sunt opțiunile pentru crearea unei copii de rezervă? Așa cum se întâmplă adesea, gama de opțiuni poate copleși utilizatorul. Faceți backup manual sau automat? Pentru întregul computer sau doar pentru dosare individuale? Dacă alegeți un hard disk extern, stocare în cloud sau un NAS – care metodă este cea potrivită? Acest articol oferă o prezentare generală a metodelor și opțiunilor disponibile, avantajele și dezavantajele acestora și ceea ce trebuie să conștientizeze utilizatorii.

1. Backup vs. Arhivare

2. Backup manual sau automat

3. Trei opțiuni de stocare pentru backup

3.1. Creați o copie de rezervă cu un hard disk extern

3.2. Creați backup-ul cu ajutorul NAS

3.3. Creați o copie de rezervă în cloud

4. Concluzie

1. Backup vs. Arhivare

În primul rând, este important să se facă distincția între doi termeni fundamentali ai backup-ului datelor: copii de rezervă și arhivare. Arhivarea înseamnă eliberarea spațiului de stocare pe computer. Datele care nu sunt necesare pe hard diskul intern al computerului pentru activitățile curente sunt transferate. De exemplu, în cloud sau pe un mediu de stocare extern. Deși doriți să păstrați aceste date și să vă asigurați că nu le pierdeți, nu doriți să le copiați înapoi pe computer. Acest lucru este diferit în cazul unei copii de rezervă. În acest caz nu este vorba despre a elibera spațiu de stocare, ci de a asigura protecție împotriva pierderii datelor. Cu o copie de rezervă, utilizatorul salvează în primul rând datele care a) sunt necesare pentru activitatea curentă și b) care urmează să fie arhivate extern.

2. Backup manual sau automat

Când vine vorba de crearea unei copii de rezervă, utilizatorii au posibilitatea de a alege între backup-uri manuale și automate. Probabil cel mai mare dezavantaj al backup-ului manual este că utilizatorul trebuie să țină mereu cont de faptul că realizează o copie de rezervă a datelor sale, altfel datele noi se vor pierde în caz de urgență. Un avantaj clar al backup-ului automat: odată configurat, utilizatorul nu trebuie să-și facă griji pentru nimic altceva.

În plus, alegând varianta de backup automat, utilizatorii pot profita și de diferite metode de backup (backup incremental sau diferențial) și de tehnologii de backup precum deduplicarea. Multe programe de backup oferă acestea deoarece sunt concepute pentru a folosi cât mai bine spațiul pe disc.

Atât în cazul backup-urilor incrementale, cât și al celor diferențiale, o copie de rezervă completă este efectuată doar prima dată. Pe baza acestui lucru, începând cu a doua copie de rezervă, nu se mai face backup integral, ci doar pentru elemente noi sau pentru cele modificate. Deduplicarea nu se stochează la nivel de fișier, ci la nivel de bloc de date. Dacă un bloc de date este identic în mai multe fișiere, acesta nu este salvat de mai multe ori, ci o singură dată pentru toate fișierele. Acest lucru se aplică oricărui bloc de date care apare de mai multe ori. Vă puteți imagina cât de enorme sunt economiile de stocare cu aceasta. Mai multe explicații sunt disponibile aici.

3. Trei opțiuni de stocare pentru backup

Odată ce utilizatorii au decis să creeze o copie de rezervă, apare rapid întrebarea legată de locul unde ar trebui să fie salvată, pe suporturi de stocare externe, de ex. un hard disk, pe un NAS sau în cloud-ul public. Fiecare dintre soluții are propriile avantaje și dezavantaje, pe care le vom examina în detaliu în continuare. În mod logic, backup-ul nu ar trebui să fie stocat pe computerul căruia urmează să i se facă backup. În cazul în care computerul se defectează, copia de rezervă a dispărut și ea.

3.1. Creați o copie de rezervă cu un hard disk extern

Probabil cel mai obișnuit mediu pentru salvarea datelor este un mediu de stocare extern, de ex. sub forma unui hard disk extern sau a unui stick USB. Avantajul acestor medii de backup este că reprezintă o investiție unică și sunt destul de ieftine în cazul unui spațiu de stocare de mici dimensiuni. În plus, hard disk-urile nu necesită reinstalare complicată, formatare sau orice altceva.

Dezavantaje: Odată selectat hard disk-ul, spațiul de stocare nu poate fi extins. Dacă acesta este ocupat integral, fie trebuie să cumpărați un nou hard disk și să salvați totul din nou, fie să distribuiți backup-urile pe diferite hard disk-uri. În plus, hard disk-urile și stick-urile USB trebuie conectate manual de fiecare dată. Acesta este adesea un motiv pentru care procesul de backup este suspendat sau amânat*. De asemenea, trebuie remarcat faptul că hard disk-urile externe au o durată de viață limitată și există întotdeauna riscul de deteriorare. Puteți alege între hard disk-uri SSD sau HDD. Care este diferența exactă dintre cele două este explicată în acest articol.

3.2. Creați backup-ul cu ajutorul NAS

Pe lângă posibilitatea utilizării unui singur hard disk extern, există și opțiunea de stocare a datelor și a copiilor de rezervă pe un NAS (Network Attached Storage). Un NAS este un dispozitiv de stocare care poate acomoda mai multe hard disk-uri. Spre deosebire de hard diskul extern clasic, NAS-ul este conectat la rețeaua utilizatorului. Acest lucru prezintă avantajul că utilizatorul nu trebuie să-l conecteze manual la computer de fiecare dată când dorește să facă backup. Odată configurat, acesta este conectat la rețea și este folosit pentru a face copii de siguranță ale datelor individuale sau a unor întregi copii de rezervă. Pe termen lung, acest lucru are avantajul că multe procese de backup pot rula automat. Iată ca exemplu panoul de control al Synology NAS. Interfața intuitivă pentru utilizator facilitează foarte mult procesul.

În cazul în care nu știe cum să procedeze, numeroase instrucțiuni disponibile în format compact ghidează utilizatorul de-a lungul procesului de configurare a copiei de rezervă. Spre deosebire de utilizarea unui singur hard disk extern, un NAS este scalabil individual și flexibil. Începând, de exemplu, cu două hard disk-uri de 2 TB, puteți apoi adăuga cu ușurință mai multe hard disk-uri pentru a crește spațiul de stocare individual. Depinde doar de dispozitivul achiziționat numărul maxim de hard disk-uri ce pot fi adăugate, adică cât spațiu suplimentar de stocare poate fi obținut. O selecție a tuturor modelelor de Synology NAS este disponibilă aici.

Software-ul gratuit de backup Active Backup for Business (ABB) al Synology NAS, de exemplu, automatizează și simplifică crearea de copii de rezervă pentru utilizator. Odată configurat, ABB face automat copii de rezervă fie pentru întregul computer al utilizatorului, fie pentru folder-ele individuale. Există, de asemenea, multe alte opțiuni care prezintă un interes deosebit pentru companii. De exemplu, puteți, de asemenea, să faceți copii de rezervă ale mașinilor virtuale.

O comparație între NAS și hard disk

La fel ca hard disk-ul, NAS este, de asemenea, o investiție unică. Prețul unui Synology NAS pentru acasă pornește de la aproximativ 200 EUR. Utilizatorii trebuie să achiziționeze hard disk-urile separat, prin care pot alege liber dimensiunea și producătorul și, prin urmare, prețul pe care îl plătesc. Aceasta înseamnă că prețul de achiziție al unui NAS este mai mare decât cel al hard disk-urilor externe. Cu toate acestea, NAS oferă pe termen lung avantaje clare față de hard disk-urile externe, deoarece include o gamă largă de software gratuit, de ex. pentru backup și organizare a datelor sau pentru partajarea datelor. NAS-urile sunt cu siguranță o alegere bună dacă doriți nu numai să faceți o copie de rezervă a datelor în mod automat, ci și să le organizați în mod flexibil, să le partajați în siguranță și să le accesați de oriunde.

În pofida investiției unice inițiale puțin mai mari, datorită software-ului gratuit inclus pentru NAS, economisiți costuri lunare suplimentare pentru un program de backup sau un cloud – în funcție de cerințele de stocare și de timpul de utilizare, prin urmare investiția unică putând fi recuperată rapid.

Fig. Software-ul gratuit Synology din Package Center

ABB folosește și deduplicarea menționată la început, ceea ce economisește o cantitate enormă de spațiu de stocare. În plus, un așa-numit sistem de fișiere BTRFS rulează pe NAS, care previne eficient coruperea datelor și face backup-ul mai fiabil. Blocurile de date incorecte sunt recunoscute și reparate de sistemul de fișiere – acest lucru asigură funcționalitatea copiei de rezervă. Synology NAS oferă, de asemenea, posibilitatea de a crea sisteme RAID și de a asigura astfel disponibilitatea datelor chiar dacă unul dintre mai multe hard disk-uri se defectează.

Fig. Interfața utilizator a Active Backup for Business

 

3.3. Creați o copie de rezervă în cloud

O altă modalitate de a face copii de rezervă ale datelor este în cloud. Spre deosebire de cele două opțiuni anterioare, datele nu sunt în posesia utilizatorului, ci pe serverul furnizorului la care se plătește abonament. Acest lucru are avantajul de a nu avea nimic fizic pe site. În timp ce un hard disk sau un server poate fi deteriorat de un incendiu la fața locului, poate fi pierdut în timpul transportului sau poate fi furat, datele din cloud sunt sigure în astfel de cazuri. Cei mai cunoscuți furnizori sunt Dropbox, Google și iCloud. Primele oferă chiar și spațiu limitat de stocare gratuit. Cu toate acestea, acești 3 furnizori oferă doar spațiu de stocare în cloud, ceea ce înseamnă că utilizatorii își pot stoca în mod gratuit datele acolo. Dar aceasta nu este o copie de rezervă.

Există, însă, și programe de backup care salvează în propriul lor cloud, cum ar fi Synology C2 Backup, Idrive și Strato.

Un avantaj clar al backup-ului în cloud este că nu trebuie să instalați sau să configurați nimic în afară de software-ul de backup. Deși configurarea unui Synology NAS este foarte ușoară, unii utilizatori încă nu doresc să cumpere și să-și configureze propriul server.

Distribuția costurilor este, de asemenea, diferită cu backup-ul în cloud. Spre deosebire de hard disk-uri și NAS, o copie de rezervă în cloud rulează pe modelul de abonament lunar sau anual. Pentru o sumă fixă, obțineți un spațiu de stocare total disponibil, cum ar fi Synology C2. Aici trebuie să decideți ce preferați: preferați să plătiți o sumă mai mare o dată, de exemplu pentru un Synology NAS, sau lunar? De asemenea, este important să luați în considerare cât de multe date ar trebui să fie transferate în copia de rezervă. Dacă aveți o cerință mare de stocare, alegerea unui NAS poate fi mai ieftină și, prin urmare, mai sensibilă.

Fig. Prețul Synology C2 Backup

Cloud Backup cu C2 Backup

Un alt aspect de luat în considerare este custodia datelor. Protecția datelor este primul lucru pe care îl avem aici în minte. Problemele continue privind protecția datelor mențin subiectul permanent în atenție. În consecință, există încă mulți oameni care cred că datele lor sunt mai sigure acasă pe propriul lor NAS și nu au încredere în furnizorii de cloud. Totuși, aici trebuie făcută o distincție. Datorită legilor de protecție a datelor din Europa, furnizorii de cloud din orice țară de pe continent trebuie să respecte standardele impuse de reglementările în vigoare. Deci, dacă acordați atenție locației serverului și tehnologiei de criptare, sunteți de obicei în siguranță. Mulți furnizori de cloud oferă și opțiunea de a crea copii de rezervă conforme cu GDPR, inclusiv C2 Backup. Datorită diverselor standarde de securitate (criptare la nivelul clientului și AES) și a locației certificate a serverului, puteți utiliza C2 Backup pentru a face backup în mod fiabil și sigur pe Synology C2 Cloud.

Clientul C2 Backup facilitează acest proces pentru utilizator. Odată configurat și furnizat cu o cheie de criptare, C2 Backup rulează automat în fundal, conform setărilor dorite. Modul de backup incremental economisește spațiu de stocare. Desigur, o copie de rezervă în cloud este ideală și pentru a vă securiza backup-ul pe un mediu de stocare fizic în caz de incendiu sau altele asemenea. Aflați mai multe despre C2 Backup.

4. Concluzii

Există multe modalități de a crea o copie de rezervă și câteva aspecte care ar trebui luate în considerare înainte de crea o primă copie de rezervă: Ar trebui să fie făcută o copie de rezervă a folder-elor individuale sau a întregului sistem? Doriți un backup manual sau automat și un backup complet, incremental sau deduplicat? În plus, utilizatorul trebuie să decidă asupra unei soluției de backup. Dorește să facă backup pe un hard disk extern, NAS sau cloud?

Practic, pot fi recomandate următoarele:

1. O copie de rezervă automată este justificată în multe feluri. În principal pentru că este uman să omitem elementele de siguranță!

2. Cu cât se fac copii de rezervă pentru mai multe foldere, cu atât este mai utilă o copie de rezervă completă.

3. Dacă aveți o mulțime de fișiere noi și modificate, ar trebui să aveți disponibilă cel puțin opțiunea de a crea copii de rezervă incrementale.

4. Tehnologia de deduplicare este cea mai eficientă tehnologie de stocare pentru a face copii de rezervă și este recomandată în special atunci când multe blocuri de fișiere apar de două ori. Puteți beneficia în special de această tehnologie în medii mai mari în care trebuie să faceți copii de rezervă pentru multe fișiere sau poate chiar mai mulți clienți.

5. La prima vedere, un hard disk extern poate părea suficient pentru mulți utilizatori casnici. Cu toate acestea, este cel mai vulnerabil și oferă flexibilitate limitată. Prin urmare, utilizatorii ar trebui să opteze pentru un NAS sau pentru cloud.

6. Un NAS este un mediu de stocare fiabil pentru backup, mai ales pentru companii și cei care au de salvat volume mari, deoarece este scalabil individual și prezintă un nivel avansat de siguranță împreună cu configurațiile potrivite (RAID, BTRFS).

7. O soluție de backup în cloud este o opțiune bună pentru utilizatorii care consideră prea scumpă achiziționarea unui NAS și apreciază o copie de rezervă care nu este asociată cu configurarea unui mediu de stocare.