Official Blog
Stocare nelimitată: Chiar aveți nevoie?
Synology Team
4 May 2023

Stocare nelimitată: Chiar aveți nevoie?

Aflați de ce nu aveți cu adevărat nevoie de spațiu de stocare nelimitat și de ce vă puteți scuti de stilul “all you can”.

Încă îmi amintesc cât de entuziasmat am fost când mi-am cumpărat primul meu hard disk de 1TB. La acea vreme era o adevărată excepție. Spațiul de stocare era voluminos și scump! De ceva timp, însă, hard disk-urile au devenit mult mai mari și mai ieftine. Și odată cu aceasta vine o tendință foarte clară: pare să existe o cerere insațiabilă pentru mai mult – ca și cum mai mare și mai mult ar fi, de fapt, întotdeauna mai bun. Această mentalitate se reflectă și în sectorul cloud. Unii furnizori se laudă cu un spațiu de stocare nelimitat – fideli motto-ului: “Cu cât mai mult spațiu de stocare, cu atât mai bine”.

Instinctul creierului uman

Suntem adesea atrași de planurile de abonament nelimitat sau de ofertele all-you-can, și adesea suntem chiar dispuși să plătim mai mult pentru acestea decât pentru oferte limitate comparabile. Această tendință către spațiul de stocare nelimitat poate fi observată și în domeniul backup-urilor în cloud.

Există, desigur, diverse motive pentru acest lucru. În primul rând, suntem condiționați să ne dorim mai mult. Pe de altă parte, suntem orientați spre costuri și beneficii și, prin urmare, avem tendința de a alege pachetul care ne convine în comparație cu o valoare de referință¹ care promite cel mai bun raport calitate-preț. În scenariul nostru, valorile de referință ar fi diferitele opțiuni de abonament ale diferiților furnizori de cloud computing. În cazul în care există mai multe opțiuni din care să aleagă, cum ar fi limitată și nelimitată, iar acestea nu sunt prea îndepărtate ca preț, consumatorii aleg adesea opțiunea nelimitată și plătesc mai mul cthiar dacă nu utilizează mai mult spațiu pe disc decât ar face-o cu opțiunea limitată. Oferta nelimitată, în acest caz spațiul de stocare nelimitat, dă impresia că este o investiție mai bună.

Ce legătură are costul de oportunitate cu stocarea nelimitată

În plus, ori de câte ori trebuie să luăm o decizie care necesită raționalizare (cum ar fi abonarea la un serviciu sau efectuarea unei investiții), calculăm așa-numitul “cost de oportunitate” – costul unui potențial profit sau beneficiu pierdut. Este de înțeles că acesta este un proces pe care foarte puțini oameni îl apreciază, deoarece trebuie să a) luați o decizie și b) să vă asumați riscul de a lua o decizie greșită. Așadar, de fiecare dată când trebuie să decidem cu ce alternativă să mergem, suntem literalmente răsfățați să alegem și trebuie să raționalizăm ce ofertă alegem. Așa că, de multe ori, alegem investiția aparent mai bună: oferta nelimitată.

Potrivit lui Dan Ariely, profesor de psihologie și economie comportamentală la Duke University , ofertele all-you-can ne îndepărtează atenția noastră de la punctul dureros al costurilor potențiale de oportunitate discutate mai sus. Sentimentul de a putea utiliza și de a te bucura de o ofertă într-un mod relaxat, fără a avea în minte o limită superioară fixă și restricțiile care se vor aplica de acolo, trece în prim-plan. Potrivit lui Ariely, acest lucru schimbă experiența noastră de utilizare atât de dramatic încât mulți utilizatori sunt dispuși să plătească mai mult doar pentru comoditate² .

Dar aveți cu adevărat nevoie de spațiu de stocare nelimitat?

Cei care fac copii de rezervă sunt conștienți de riscul de pierdere a datelor și, în consecință, se tem să își piardă datele. Dacă ați utiliza întreaga capacitate de stocare, nu ați mai putea să faceți copii de rezervă pentru datele dumneavoastră. Dar merită cu adevărat să plătiți pentru spațiu de stocare nelimitat? Sau, altfel spus: acești utilizatori au într-adevăr o cantitate nelimitată de date de salvat?

Să luăm ca exemplu gamerii. Chiar dacă aceștia fac copii de rezervă pentru o mulțime de jocuri AAA mari, probabil că au nevoie doar de câteva sute de GB, cel mult TB. Ca să nu mai vorbim de utilizatorii ocazionali cu utilizare redusă a computerului. Aceștia sunt de obicei bine deserviți cu 500 GB, deoarece, în cazul copiilor de rezervă, în mod normal, nu toate datele sunt copiate de fiecare dată, ci doar cele nou adăugate. Cu alte cuvinte, utilizatorul casnic obișnuit nu are nevoie de spațiu de stocare nelimitat. Și în acest caz, publicitatea pentru spațiu de stocare nelimitat este adesea doar un truc psihologic care exploatează nevoia noastră de securitate și confort.

Limitele stocării nelimitate

De asemenea, multe oferte nelimitate nu sunt cu adevărat lipsite de limitări. Să aruncăm o privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Serviciile de backup în cloud aflate în prezent pe piață funcționează, în general, pe aceste modele de prețuri:

 

  1. Plătiți per GB sau TB,
  2. Licență pe dispozitiv plus taxe de stocare
  3. Spațiu de stocare nelimitat cu taxe de licență.

Dacă acum vi se pare că ultimul model de preț sună prea bine ca să fie adevărat, de multe ori este.

În ciuda promisiunii că spațiul de stocare este nelimitat, astfel de tarife sunt adesea surprinzător de opace. Acest lucru are ca rezultat, de obicei, costuri suplimentare pentru stocare și recuperare. De asemenea, nu toți furnizorii își precizează în mod clar politicile de păstrare. Există întotdeauna posibilitatea ca datele copiate să fie eliminate după 30 de zile, de exemplu, fără ca utilizatorii să fie informați sau să observe acest lucru.

O altă limitare pe care unii furnizori preferă să o folosească este aceea că, peste un anumit volum de stocare, viteza de încărcare și descărcare este redusă. Acest lucru încetinește foarte mult încărcarea. În plus, anumite tipuri de fișiere pot fi excluse de la salvarea automată. Carbonite, de exemplu, nu încarcă în mod implicit anumite fișiere și foldere în cloud. Bineînțeles că puteți face o copie de rezervă a acestor date, dar șmecheria este că o puteți face doar manual.

C2 Backup – spațiu de stocare limitat, dar cu dispozitive nelimitate

C2 Backup nu oferă o soluție all-you-can cu spațiu de stocare nelimitat. În schimb, există o soluție transparentă, flexibilă, care se concentrează pe client. Pentru a oferi utilizatorului cel mai bun suport posibil, există un model de preț bazat pe utilizare, astfel încât utilizatorii să poată decide singuri de cât spațiu de stocare au nevoie cu adevărat.

Știm că backup-ul datelor de pe mai multe dispozitive este mai important decât să ai spațiu de stocare nelimitat. Deoarece majoritatea dintre noi jonglează zilnic cu două sau mai multe computere, personale și profesionale, C2 suportă capacitatea de a face backup pentru un număr nelimitat de dispozitive. Astfel, aveți un singur punct de control central pentru toate datele dumneavoastră.

Politica flexibilă de păstrare la C2

Spre deosebire de mulți furnizori care oferă stocare nelimitată pentru soluțiile lor de backup, C2 nu le cere utilizatorilor să plătească pentru calculatoare suplimentare sau să urmărească manual istoricul datelor lor . Nu există o perioadă de retenție ascunsă și întotdeauna se păstrează cea mai recentă versiune a datelor dvs. Acest lucru le oferă utilizatorilor libertatea de a-și gestiona datele digitale în termenii lor, nu în conformitate cu orientările noastre.

Testați C2 Backup timp de 30 de zile gratuit

C2 Backup este disponibil în două versiuni diferite: pentru persoane fizice și pentru companii. Ambele versiuni oferă o gamă de caracteristici și planuri de tarifare. Astfel, fiecare poate găsi ceea ce se potrivește cel mai bine nevoilor sale. Indiferent dacă doriți să faceți copii de rezervă pentru datele de pe PC-ul personal sau de pe o suită corporativă precum Microsoft 365, puteți obține soluția potrivită. Aflați mai multe despre C2 Backup și încercați-l gratuit timp de 30 de zile.