Official Blog
Ce metode de backup există? Ce ar trebui să protejez și în ce mod?
Synology Team
29 August 2022

Ce metode de backup există? Ce ar trebui să protejez și în ce mod?

Ce metode de backup există? Ce ar trebui să protejez și în ce mod?

Backup-urile – atât pentru datele private, cât și pentru cele ale unei companii – sunt obligatorii. Pentru ca backup-ul datelor să fie de încredere, totuși, utilizatorii ar trebui să se întrebe mai întâi pentru ce doresc să facă copii de rezervă, cum doresc să le facă și, mai ales, ce metodă de backup să folosească.

 1. Pentru ce ar trebui să se facă backup? Copia de rezervă a întregului computer sau doar a datelor individuale?

Majoritatea instrumentelor de backup oferă utilizatorilor opțiunea de a alege pentru ce anume să facă copii de rezervă. Utilizatorii pot decide dacă doresc să efectueze o copie de rezervă completă a întregului computer, inclusiv configurații de sistem, conturi de utilizator, programe, aplicații și fișiere sau doar să facă o copie de rezervă a datelor individuale. Așa că trebuie să decideți ce este important pentru dumneavoastră. Ar trebui să faceți copii de rezervă doar pentru anumite foldere, de exemplu folder-ele media și documentele, sau există în plus programe instalate, setări etc. pe computer a căror pierdere ar trebui prevenită? Se lucrează la multe fișiere sau majoritatea datelor sunt neschimbate?

În general, dar mai ales atunci când pentru majoritatea folder-elor și programelor se fac copii de rezervă, este logic să optați pentru o copie de rezervă completă a computerului, în loc de a copia doar fișiere individuale. Aceasta oferă două avantaje principale:

 1. Toate programele și datele sunt cu adevărat în siguranță.
 2. În cazul unei defecțiuni totale, computerul poate fi restaurat la ultima sa stare în cel mai scurt timp.

Dacă există o defecțiune totală a PC-ului, doar o copie de rezervă completă a sistemului poate împiedica configurarea acestuia din nou de la zero. Cu toate acestea, dacă folderul de sistem/program este doar copiat, instalarea sistemului trebuie efectuată manual în cazul unei restaurări.

 1. Cum ar trebui să se efectueze backup-ul? Manual sau automat?

Când vine vorba de alegerea unei soluții de backup, utilizatorii au posibilitatea de a alege între backup-uri manuale și automate. După cum sugerează deja numele, în cazul backup-urilor manuale, datele care urmează să fie copiate sunt selectate manual, copiate și transferate de către utilizator. De exemplu, comenzile de copiere și inserare ale sistemului sunt folosite pentru a duplica fișierele pentru a face backup pe un mediu de stocare extern (de exemplu, hard disk, cloud, NAS sau similar).

 

Procedura este foarte simplă și bine cunoscută celor mai mulți dintre utilizatori. Cu toate acestea, un dezavantaj major al backup-ului manual este că utilizatorul trebuie să-și amintească, de asemenea, să facă o copie de rezervă a datelor sale, altfel datele noi se vor pierde în cazul apariției unei probleme. În plus, realizarea de copii de rezervă și copierea manuală a datelor fără software de backup nu oferă utilizatorului nicio imagine de ansamblu asupra fișierelor sau fotografiilor care au fost deja transferate în copia de rezervă. Rezultatul? Datele fie sunt copiate de două ori, ceea ce ocupă o cantitate inutilă de spațiu și timp de stocare, fie pentru datele individuale nu se face deloc backup.

O însemnată pierdere de timp este realizarea de copii de rezervă a fișierelor care sunt editate în mod regulat sau frecvent. Când copiați manual, fără ajutorul software-ului, fie fișierul original trebuie înlocuit, fie ambele fișiere trebuie salvate. Dacă urmează să se facă copii de rezervă de 250 GB și copiile de rezervă originale nu trebuie șterse, a patra copie de rezervă va atinge limita unui hard disk standard de 1 TB.

Avantajele copierii automate a datelor

Backup-urile automate au multe avantaje față de backup-urile manuale ale datelor. Acestea pot fi configurate fie din sistemul de operare al computerului, fie prin programele de backup. Dacă vă decideți în favoarea uneia dintre variante, backup-ul are loc automat conform unui program prestabilit sau al unui eveniment specific, cum ar fi pornirea sau oprirea computerului. Acest lucru are un mare avantaj pentru utilizator: odată ce backup-ul automat a fost configurat, el nu trebuie să-și facă griji cu privire la backup-ul fișierelor și elimină o problemă de pe listă. Un alt avantaj este că atât programele de backup ale sistemului, cât și cele achiziționate suplimentar oferă opțiuni de backup, cum ar fi backup-uri incrementale și deduplicare, care reduc semnificativ cerințele de stocare pentru a doua copie de rezervă și ulterioarele. Acest lucru este foarte practic, deoarece spațiul de stocare este încă scump, iar cerințele de stocare cresc de obicei mai repede decât bănuiesc majoritatea utilizatorilor!

Indiferent dacă se face backup pentru întregul computer sau numai anumite date, manual sau automat, utilizatorii au, în general, 3 metode de backup comune disponibile.

 1. Cele 3 metode comune de backup

3.1. Backup complet

După cum s-a menționat, cu o copie de rezervă completă întregul computer este copiat în oglindă așa cum este el la momentul respectiv. Include stocarea tuturor datelor selectate, precum și a configurațiilor. Acestea sunt stocate într-un fișier de rezervă pe mediul de date țintă. Dacă se efectuează în mod regulat o copie de rezervă completă, aceasta nu numai că necesită mult timp, ci și o capacitate de stocare sporită, deoarece toate datele care trebuie salvate trebuie întotdeauna copiate. Dacă în acest caz lucrați și cu versiuni ale copiilor de siguranță, adică stocați versiunea 1 a zilei X și apoi versiunea 2 a zilei Y, acest lucru poate duce rapid la faptul că puteți păstra doar câteva versiuni mai vechi din cauza gardului de utilizare a capacității.

Cu toate acestea, un avantaj al backup-urilor complete este că restaurarea lor necesită mai puțin efort decât backup-urile incrementale sau diferențiate. Acest lucru se datorează faptului că este necesar un singur fișier de rezervă. Prin urmare, backup-urile diferențiale și incrementale sunt o alternativă bună la backup-urile complete.

3.2. Backup diferențial

Backup-ul diferențial necesită un backup complet ca punct de plecare. Cu o copie de rezervă diferențială, se face o copie de rezervă numai pentru datele care au fost adăugate sau modificate în comparație cu backup-ul complet.

 

Pentru o restaurare sunt necesare atât backup-ul complet, cât și cel diferențial. Cu toate acestea, acest lucru adaugă puțin mai multă complexitate procesului de recuperare. Deoarece backup-ul diferențial folosește întotdeauna backup-ul complet ca punct de comparație, cantitatea de date care trebuie stocată continuă să crească cu fiecare backup de date. Acest lucru poate încetini procesul în timp.

3.3. Backup incremental

Backup-ul incremental se bazează, de asemenea, pe o copie de rezervă completă. Diferă de varianta diferențială prin faptul că noile copii de siguranță ale datelor folosesc backup-urile anterioare ca referință de comparație. Din a doua copie de rezervă, nu se mai face backup integral în mediul de stocare, ci doar ceea ce a fost adăugat sau modificat de la ultima copie de rezervă.

Datorită acestei tehnologii, următoarele backup-uri de date ocupă mult mai puțin spațiu de stocare și lățime de bandă. În timp ce backup-ul incremental oferă avantaje clare în procesul de backup, are un dezavantaj în procesul de restaurare. În cazul recuperării, backup-ul incremental necesită atât ultimul fișier de backup complet, cât și toate backup-urile incrementale ulterioare pentru a restabili computerul la starea sa cea mai recentă. Dacă una dintre copiile de rezervă incrementale este ștearsă sau defectă, computerul poate fi restabilit doar până la ultima copie de rezervă funcțională, deoarece backup-urile incrementale se referă întotdeauna la modificările în raport cu cel precedent. Aceasta poate fi atât o copie de rezervă incrementală, cât și o copie de rezervă completă.

Deci, dacă s-au făcut cinci copii de siguranță incrementale și a treia copie de rezervă incrementală este defectă, computerul poate fi restabilit doar la starea primei sau celei de-a doua copii de siguranță incrementale. Noile versiuni de fișiere ar putea fi astfel pierdute. Prin urmare, este recomandabil să efectuați o copie de rezervă completă la intervale regulate. De asemenea, este o idee bună să vă testați în mod regulat backup-ul. În acest mod utilizatorii sunt în deplină siguranță.

EXCURS:

Backup-ul incremental poate avea loc la diferite niveluri, la nivel de fișier, bloc sau octet.

Dacă backup-ul incremental are loc la nivel de fișier, fișierele nou adăugate și modificate sunt salvate cu o copie de rezervă nouă. Dintre cele trei opțiuni enumerate, aceasta necesită cel mai mult spațiu de stocare. Dacă backup-ul incremental are loc la nivel de bloc, software-ul de backup identifică blocurile de date modificate și le adaugă la noua copie de rezervă din depozitul de backup.

Cu o copie de rezervă incrementală bazată pe nivelul de octet, software-ul – după cum sugerează și numele – identifică octeții care s-au modificat. Octeții nou adăugați și modificați sunt adăugați la backup. Acest nivel este cel mai eficient din punct de vedere al spațiului dintre cei trei prezentați, deoarece octeții modificați necesită cel mai puțin spațiu de stocare.

Indiferent de varianta de copiere de rezervă incrementală oferită, este clar de preferat copierii de rezervă complete exclusive. Cu această variantă, utilizatorii economisesc timp și spațiu de stocare!

 

 1. Alte tipuri de backup

4.1. Snapshot-uri

Diferența dintre un instantaneu și o copie de date obișnuită este că un instantaneu este virtual și o copie de date este fizică. Un instantaneu este un instantaneu al metadatelor unui fișier selectat. Deci poate fi văzut ca un fel de plan care descrie cum arată fișierul X la momentul Y.

Similar cu o fotografie, un snapshot reflectă imaginea instantanee a unui sistem. Cu toate acestea, sunt salvate doar metadatele diferite pentru snapshot-ul anterior. Sună complicat, dar practic este simplu. Odată ce este creat un snapshot al unui fișier, fișierul rămâne neschimbat din acel punct. Toate modificările aduse fișierului sunt salvate separat. Originalul este pur și simplu „ascuns” de către utilizator. Deci ai senzația că continui să lucrezi cu același fișier. Cu toate acestea, acum este un fișier nou.

Care este ideea? Deoarece cu snapshot-uri nu se creează o altă copie completă a unui fișier, datele sunt încă complet pe același suport de date. Din regula de backup 3-2-1, se știe însă că nu ar trebui să salvați niciodată backup-ul pe același sistem din care creați o copie de rezervă. Nu sunt instantaneele atât de bune pe cât credeți? Da, dar trebuie să le combinați întotdeauna cu o copie de rezervă pe un al doilea suport de date.

În cazul snapshot-urilor, fișierul original nu este copiat din nou și nu este stocat separat. E chiar acolo unde a fost întotdeauna. Aceasta înseamnă că nimic nu trebuie copiat înapoi la restaurare. Și tocmai aici se află cel mai mare avantaj față de celelalte trei metode clasice de backup, deoarece copierea fișierelor mari necesită mult timp. Cu snapshot-uri, datele sunt pur și simplu „ascunse”, iar sistemul trebuie pur și simplu să le arate înapoi utilizatorului dacă doriți să restaurați o versiune anterioară. Și asta, la rândul său, durează doar câteva secunde!

4.2. Backup bazat pe principiul generației (Generation Principle)

Spre deosebire de cele trei metode obișnuite de backup (backup complet, diferențial și incremental), backup-ul bazat pe principiul generației, cunoscut și sub numele de principiul bunic-tată-fiu, descrie o schemă de rotație pentru salvarea datelor digitale. Salvarea datelor se realizează în timp util, prin care se pot utiliza metodele menționate mai sus.

Cu această metodă, backup-ul are loc zilnic (fiul), săptămânal (tatăl) și lunar (bunicul). Punctul de plecare aici este, de asemenea, o copie de rezervă completă. Odată făcut acest lucru, următoarele backup-uri vor fi efectuate zilnic (fiul). Aici utilizatorii pot alege între backup incremental și diferențial. La sfârșitul săptămânii există un alt backup complet (tatăl). Copiile de rezervă zilnice din săptămâna precedentă sunt șterse și sunt pornite noi copii de rezervă zilnice. La sfârșitul lunii există un alt backup complet (bunicul). Aceasta înlocuiește apoi cele patru copii de rezervă săptămânale anterioare.

Principalele avantaje ale acestei metode de backup sunt că necesită relativ puțin spațiu de stocare și utilizatorii petrec mai puțin timp gestionând backup-ul. În general, totuși, este recomandabil să folosiți medii de stocare diferite pentru toate cele trei componente de backup pentru a asigura securitatea.

 1. Rezumat

Alegerea metodei corecte de backup este esențială pentru a crea o copie sigură de rezervă a datelor. Una peste alta, utilizatorii ar trebui să răspundă întotdeauna la următoarele 5 întrebări de bază pentru strategia lor de backup:

 1. Pentru ce ar trebui să fac o copie de rezervă?

Este întotdeauna necesar să faceți copii de rezervă pentru tot sau sunt suficiente anumite foldere, fișiere și programe? Oricum ar fi, de obicei merită să alegeți o copie de rezervă automată. Spre deosebire de backup-ul manual, acest lucru este puțin mai complex la început, dar acesta este singurul mod prin care utilizatorii pot fi siguri că datele lor sunt într-adevăr întotdeauna copiate, că folosesc eficient spațiul de stocare scump și că nu se pierd date într-o situație de urgență.

 1. Ce metodă de backup să utilizez?

Ar trebui să fie o copie de rezervă completă, diferențială sau incrementală și poate are sens să folosiți și tehnologia instantanee?

 1. Când ar trebui să aibă loc backup-ul?

Backup-urile ar trebui să aibă loc întotdeauna după programul de lucru, zilnic la o anumită oră sau după un anumit eveniment? Principiul generației poate fi utilizat pentru a optimiza ciclul de rezervă.

 1. Ce suporturi media ar trebui folosite?

Dacă backup-ul are loc pe hard disk-uri externe, pe un NAS, în cloud sau pe mai multe medii în paralel. Aici este utilă regula de backup 3-2-1.

 1. Cum funcționează recuperarea?

În cele din urmă, utilizatorii trebuie să testeze cât durează recuperarea și să se asigure că funcționează într-adevăr fără probleme în caz de urgență.

Linkuri conexe

Citiți aici ce face bună o copie de rezervă.

În acest video, veți afla care dintre soluțiile de backup Synology răspund nevoilor de stocare și recuperare a datelor dvs.

Synology oferă diverse soluții pentru a face backup pentru datele personale și de afaceri. Aflați mai multe despre soluțiile de backup Synology aici.

Căutați o soluție de backup potrivită pentru compania dvs.? Lăsați experții noștri să vă consilieze gratuit și fără obligații.