Official Blog
OTP elmagyarázva: Hogyan használjuk, hogy biztonságosabbá tegyük a fájlok átvitelét?
Synology Team
november 28, 2022

OTP elmagyarázva: Hogyan használjuk, hogy biztonságosabbá tegyük a fájlok átvitelét?

Tudjon meg többet arról, hogyan teheti biztonságosabbá fájlmegosztási módszereit!

Mivel munkánk egyre több és több részét végezzük digitális térben, logikus, hogy a kezdő gyakornoktól a vállalat vezérigazgatójáig mindenkinek egyre nagyobb méretű fájlokat kell küldenie. A probléma az, hogy a hagyományos fájlátviteli protokollok (FTP) nem biztosítják a szükséges biztonságos fájlmegosztást és ellenőrzést, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy manapság sokan távmunkát végeznek.

A legtöbb esetben egy bonyolult e-mailt kap az informatikai részlegtől, amely elmagyarázza a vállalat által használt online FTP-eszközt a fájlátvitelhez. Ehhez minden egyes szolgáltatáshoz redundáns eljárásokat kell alkalmazni, vagy a védett fájlmappák jelszavait szöveges formában megosztani.

A fájlellenőrzés hiánya miatt a kritikus üzleti dokumentumok, például az adatokon alapuló konkurens kutatás, az új termékek bevezetésének részletei vagy a költségvetési kérdések a rossz címzettek kezébe kerülhetnek. Ekkor jön a képbe az OTP ereje és megbízhatósága.

Mi az OTP?

Valószínűleg már találkozott egyszer használatos jelszavakkal a múltban. Mindenkinek, aki online banki ügyintézést végez, minden alkalommal be kell adnia egy OTP-t, amikor új eszközről vagy helyről jelentkezik be. Ez általában egy szöveges üzenet, amely a telefonszámára érkezik egy numerikus kóddal, hogy megerősítse a személyazonosságát és védje a számláját.

Ugyanez az ötlet alkalmazható a biztonságos fájlátvitelre is. Az OTP egy egyszer használatos kód, amely csak egyetlen bejelentkezési munkamenetre érvényes az Ön aktuális eszközéről és tartózkodási helyéről. Ez jellemzően egy automatikusan generált számsor, amely hozzáférést biztosít.

Az OTP célja, hogy csökkentse annak kockázatát, hogy csalók, hackerek és rosszindulatú személyek bejelentkezzenek az Ön privát fiókjaiba vagy hozzáférjenek a biztonságos fájlátvitelhez. Az OTP-vel ellátott dokumentum elküldésével biztosíthatja, hogy a megfelelő címzett olvassa el legújabb üzenetét vagy javaslatait.

Miért használjuk az OTP-t biztonságos indikátorként?

Az egyszerű válasz az, hogy az OTP rövid élettartamú. A biztonságos fájlmegosztó rendszerhez vagy az egyedi dokumentumokhoz való hozzáféréshez egyedi tokenes engedélyezési kódra van szükség.

Ezek az egyedi kódok másodszor nem használhatók. Bárki az Ön csapatából vagy a kiberbiztonságát figyelő IT-szolgáltatóból piros zászlót fog látni a potenciális személyazonosságtolvajoknál, akik megpróbálják ismételten ugyanazt az OTP-t használni. Ez azt jelzi, hogy probléma van, automatikusan megtagadja a hozzáférést az adott felhasználótól, és figyelmezteti csapatát, hogy további intézkedésekre van szükség a biztonsága érdekében.

Gondoljon az OTP-re úgy, mint egy dokumentumai, fájljai és ötletei körüli védőrétegre. Ezzel a további hitelesítési réteggel segít csapatának, ügyfeleinek, partnereinek és a vezetőségnek abban, hogy megelőzze a potenciálisan káros, akár katasztrofális következményekkel járó kiberbűncselekményeket.

2022-ben a kiberbűnözés 6 billió dollárnyi kárt  okozott a vállalkozásoknak, kormányzati szerveknek és magánfelhasználóknak. Az OTP segít elkerülni, hogy Ön is részese legyen ennek a megdöbbentő statisztikának.

OTP a fájlmegosztásban – Hogyan működik a C2 Transferben?

Az elavult és nagy kockázatú FTP-rendszerek kiváltására egyszerű megoldás a C2 Transferen keresztül történő biztonságos fájlmegosztás integrálása. Ez ugyanaz a biztonsági funkció, amelyet a technológiai, üzleti és kormányzati ügynökségek világában sokan használnak annak megerősítésére, hogy a megfelelő személyek kapnak hozzáférést bizonyos fájlokhoz. Gondoljon arra, hogy mennyivel könnyebb lesz az adatvédelem vagy egy ügyfél illetve beteg számára az érzékeny információk megosztása, ha az OTP megbízhatóbb biztonsági funkciókkal rendelkezik.

Például tegyük fel, hogy van egy fontos prezentációja egy új termék bevezetéséhez, amelyet el kell juttatnia a pénzügyi csapatnak, hogy megbizonyosodjon a számadatok pontosságáról. Ahelyett, hogy kockáztatná, hogy ez az információ a konkurensek kezébe kerüljön, létrehozhat egy átviteli feladatot a C2 Transferben, amely automatikusan létrehoz egy linket a címzett számára. Ha hozzá akarnak férni a linkbe már beágyazott fájljaihoz, akkor sikeresen át kell esniük egy OTP-vel történő személyazonosság-hitelesítésen e-mailben vagy SMS-ben. Ez biztosítja, hogy ők a pontos címzettek, és csak ők tudják elvégezni a műveletet.

A C2 Transfer lehetővé teszi a feladó számára, hogy a címzett személyazonosságának e-mail vagy mobiltelefonos (OTP-kompatibilis) ellenőrzésével a megfelelő címzetthez való nagyméretű fájlhozzáférést biztosítsa.

A C2 Transfer segítségével nem kell foglalkoznia az FTP-rendszerek különböző jelszavainak másolásával. Nincs általános kód, amelyet meg kell jegyeznie, mivel az OTP minden alkalommal egyedi jelszót generál. Ez azt jelenti, hogy kevesebb jelszót kell fizikai helyekre írnia, a fontos dokumentumokhoz való hozzáférés korlátozottabb, és mindezt egy letisztult és könnyen átlátható felhasználói felületbe burkolva. Egyeseket elriasztanak a bonyolult FTP-rendszerek és szoftverek, különösen akkor, ha egy vállalat számos szolgáltatást használ. A C2 Transfer mindezt egy egyszerű műszerfal segítségével egyesíti, átfogó fájlmegosztási lehetőségekkel.

Még mindig rengeteg olyan felhasználó van, aki szereti a jelszavait valahova leírni a számítógép mellé. Előfordul, hogy ez még a monitorok oldalára ragasztott cetliket is jelentheti, amiket mindenki elolvashat.

A C2 Transfer segítségével a megosztott fájlok jobban védve vannak egy egyedi, egyszer használatos jelszóval, amelyhez csak a címzett férhet hozzá. A megerősítés után a jelszó eltávolításra kerül, és soha többé nem használható. Hatékonyan kiküszöbölheti a jelszavak mindenhova való felírásával kapcsolatos aggodalmakat, mivel minden egyetlen, bárki által használható tech-ökoszisztémán belül van.

Only the recipient will receive the access code (OTP) to the files and the code will only be used once with limited time constrained.

Kezdje el védeni fájljai biztonságát a C2 Transfer segítségével.

Az OTP a legjobb módszer annak biztosítására, hogy a megfelelő személyek kapják meg a megfelelően védett dokumentumokat. Ez az integrált rendszer nem csak biztonsági jelzésként működik, hanem számos esetben alkalmazható tranzakció-engedélyezési kódok, fájlmegosztási hitelesítések és akár 2-faktoros hitelesítések esetén is.

Egy könnyen használható rendszerrel olyan biztonsági hálót biztosíthat üzleti tevékenységei és munkatársai számára, amely védelmet nyújt a nem kívánt, rosszindulatú támadások ellen. Ez drasztikusan csökkenti a vállalatot fenyegető kibertámadások kockázatát, mivel biztosíthatja, hogy a bizalmas információk csak az arra jogosultakhoz kerüljenek, miközben a fájlok biztonságos hozzáférése letöltési időkorlátozással történik.

Az ötletek és az adatok a mai világban minden vállalat két legerősebb eszköze. A startupok a csapat által megszerzett előnyök által léteznek és buknak el. Ha ezeket az információkat rossz személlyel osztják meg, és nyilvánosságra kerülnek, az tönkreteheti az üzleti lehetőségeket. Ugyanez igaz a könyvelőkre, az ügyvédekre, az orvosokra, sőt, még a nagyvárosok projektjeit fejlesztő építőipari csapatra is. Mindannyiunknak megbízhatóbb védelemre van szüksége éppúgy, mint egy olyan egyszerűsített fájlmegosztási módszerre, amely nem igényel bonyolult FTP-klienseket.

Próbálja ki még ma a  C2 Transfer ingyenes próbaverzióját, és azonnal megoldhatja az elavult FTP-fájlmegosztási problémáit egy új szintű biztonsággal. Nem lesz többé végtelen fiókbeállítás, mert minden dokumentumát feltöltheti a C2 Transfer szerverére, ahol azok azonnal titkosítva lesznek az Ön biztonsága érdekében.

Az üzleti élet egyre gyorsabban fejlődik, az online világ pedig még gyorsabban. Itt az ideje, hogy növelje biztonságát, és a C2 Transfer erejével megvédje kritikus fájljait és munkatársait.