Official Blog
Íme 3 ok, amiért érdemes vállalati SSD-t kell választanod a munkaterhelésekhez
Synology Team
július 24, 2022

Íme 3 ok, amiért érdemes vállalati SSD-t kell választanod a munkaterhelésekhez

Mennyit vagy hajlandó költeni SSD-kre, hogy beállíthasd az SSD-gyorsítótárat a NAS-on, vagy hogy teljesen flash-alapú tárolótömböket építhess ki? Statisztikáink azt mutatják, hogy azok a Synology-felhasználók, akik SSD-ket telepítenek a csúcskategóriás modellekbe (xs/xs+), gigabájtonként átlagosan 0,31 USD-t költenek. Ez azt jelzi, hogy a Synology-felhasználók árérzékenyek, eközben viszont a teljesítmény növelésére is törekednek.

Keress rá a Google-ön az „SSD-teljesítmény” kifejezésre és egy csomó eredményt fogsz kapni, amelyek megmutatják, hogyan kell értelmezni az SSD-k specifikációiból származó teljesítményadatokat! Azt látod majd, hogy a 4K IOPS az az érték, amelyre különös figyelmet kell fordítani, mivel a kis 4K fájlok véletlenszerű olvasási/írási teljesítménye pontosabban tükrözi az SSD-k tényleges teljesítményét.

Ha viszont elolvasod a műszaki adatlapon található teljesítményadatokat, a következő két tényre fog fény derülni:

  • Csak egyetlen számot írnak a 4K véletlenszerű olvasási/írási teljesítményhez.
  • Egyes vállalati szintű SSD-k teljesítménye pedig rosszabb, mint a fogyasztói SSD-ké.

Tartós teljesítmény

Ha közelebbről is megvizsgálsz egy részletes teljesítménytesztet, azt fogod tapasztalni, hogy az SSD-k teljesítménye idővel változik. Az SSD-gyártók a teljes képnek csak egy részét mutatják meg a teljesítményadatoknál.

A fogyasztói SSD-k esetében az IOPS-értékek meglehetősen erősen indulnak, 140 000-nél tetőznek. Bár a számok a kezdeti szakaszban meglehetősen magasak maradnak (0-tól körülbelül 300 másodpercig), nem sokkal ezután drámai módon csökkennek. A drámai csúcsok és mélypontok függvényében a számok a hullámvasúthoz hasonlóan ingadoznak. A fogyasztói SSD-kkel éles ellentétben álló vállalati SSD-k szintje egy görbét alkot, valamint stabilabb IOPS-t biztosítanak. Mivel a számok viszonylag kiegyensúlyozottak maradnak éles kiugrások és visszaesések nélkül, az általános teljesítmény egyenletesebb és fenntarthatóbb lesz.

Tartósság és over-provisioning

A tartós teljesítményt nyújtó vállalati SSD-k egyik kulcsfontosságú tényezője az SSD over-provisioningre lefoglalt kapacitásának mértéke.

Ha korábban már használtál 1 TB-os SSD-t, valószínűleg észrevetted, hogy a formázás után csak 960 GB tárhely állt rendelkezésre. Hová tűnt a maradék 64 GB (6,2%)? Ok nélkül tűnt el?

Az SSD-k korlátozott számú programtörlési (P/E) ciklusok végrehajtását követően érik el élettartamuk végét. Mivel a felülírási parancs használható a NAND flash memória esetén, a NAND-blokkot törölni kell, mielőtt az újraírható lenne. A blokk az a legkisebb tárolóegység, amely több oldalból áll – összességében ez alkotja a legkisebb írható egységet. A folytonosan ismételt írások a memóriacellák elhasználódásához vezethetnek, amelyek lerövidíthetik az SSD-k élettartamát.

A kopás csökkentése és az SSD-k élettartamának meghosszabbítása érdekében gyakran alkalmaznak olyan technikákat, mint a garbage collection (hulladékgyűjtés) vagy a wear-leveling (kopáskiegyenlítés). A garbage collection egy olyan folyamat, amelyben az érvényes oldalak szabad blokkokba kerülnek áthelyezésre, miközben kiüríti az érvénytelen oldalakat tartalmazó blokkokat. A wear-leveling egy olyan algoritmus, amely egyenletesen osztja el az írási/törlési műveleteket a blokkok között úgy, hogy a gyakran használt blokkokat szabad blokkokra cseréli, így kiegyenlíti a blokkhasználatot, és megakadályozza azok túl korai elhasználódását. Mindkét technika használata extra tárhelyet igényel. Az over-provisioning az a funkció, amely a teljes kapacitás egy részének particionálásával további területet szabadít fel, hogy az SSD vezérlője zavartalanul tudja futtatni ezeket az élettartam-növelő technikákat.

Tipp: Ha az SSD-gyorsítótárazás lelassulna a NAS-odban, újra létrehozhatod az SSD-gyorsítótárat a tárolókapacitás 65%-ával, így visszanyerheted a tartós teljesítményt.

Az over-provisioning célja az SSD-k élettartamának növelése, tehát szorosan kötődik az SSD-k tartósságához. A megfelelő SSD-k kiválasztásához továbbá figyelembe veheted az írható terabájtok (TBW) vagy a napi szintű meghajtóírások (DWPD) értékeit. Ha ismered a meghajtó kapacitását és garancia idejét, akkor a TBW-t a következő képlettel alakíthatod DWPD-vé vagy fordítva:

  • TBW = DWPD X 365 X Garancia (év) X Kapacitás (TB)
  • DWPD = TBW / (365 X garancia (év) X kapacitás (TB))

Tegyük fel például, hogy a TBW értéke 1400-ra lett besorolva egy 1,92 TB-os SSD esetén, amelyre 5 év garanciát vállalnak. A képletet használva 1400 / (365 x 5 x 1,92) = 0,4 DWPD értéket kaphatunk. Ez azt jelenti, hogy a meghajtó a kapacitásának 40%-át használhatja írásra naponta, ami 768 GB-nak felel meg. Ha szeretnél többet megtudni a TBW-ről és a DWPD-ről, olvasd el ezt a cikket!

Áramkimaradás elleni védelem

Minden SSD-nek van egy gyorsítótára az írási műveletek optimalizálásához. Az írási parancsok először a gyorsítótárban halmozódnak fel, majd egy bizonyos szám elérése után sor kerül a valódi írási műveletekre. Azonban balesetek mindig történnek. Ha áramkimaradás van akkor, amikor az adatok még a gyorsítótárban vannak, adatvesztés következhet be. Itt jön képbe a pufferkondenzátor. A legtöbb vállalati SSD-t kondenzátorokkal vagy kis akkumulátorral szerelték fel, hogy lehetővé tegyék az adatok írását az SSD-re hirtelen áramkimaradást követően is. Feszültségingadozás esetén az SSD vezérlője áramot vesz fel a kondenzátorból, hogy elegendő időt hagyjon a meglévő írási művelet befejezéséhez és csökkentse az adatsérülés kockázatát.

Az SSD-technológia fejlődésével és terjedésével a piacon lévő megoldások különböző formájú, funkciójú, kapacitású változatban jelennek meg. Lényeges, hogy az üzleti terheléseidnek megfelelő SSD-t válassz. Azonban rejtett költségek léphetnek fel, ha az ár és a teljesítmény az egyetlen tényező a vásárlási döntésedben. Vedd figyelembe a tartós teljesítményt, az SSD tartósságát és az áramkimaradás elleni védelmet, így remélhetőleg megtalálhatod az igényeinek leginkább megfelelő SSD-t!

Ahelyett, hogy erős határvonalat húznának a vállalati és a fogyasztói SSD között, a Seagate egyesítette a két kategóriát, és új lehetőségeket nyitott a kifejezetten NAS-hoz tervezett Ironwolf SSD-k piacra dobásával. Olvasd el a közösségi moderátorunk véleményét, (http://sy.to/ssdreview) és nézd meg, milyen előnyökkel járhat egy ilyen SSD!