Official Blog
Állandóan frissíteni kell az Exchange Servert? Ismerd meg a Synology MailPlus-t!
Synology Team
július 24, 2022

Állandóan frissíteni kell az Exchange Servert? Ismerd meg a Synology MailPlus-t!

A szoftverfrissítések sokszor bonyolultak, különösen akkor, ha a levelezési szolgáltatásról van szó, amelytől a vállalkozásod működése függhet. Függetlenül attól, hogy helyszíni szervert, felhőszolgáltatást vagy hibrid levelezőmegoldást használsz, hosszú távon nehéz döntéseket kell hozni a karbantartással, a frissítésekkel és az előfizetésekkel kapcsolatban. Ebben az évben a Microsoft Exchange Server felhasználói különösen nehéz döntés előtt állnak.

A Microsoft várhatóan még ősszel kiadja széles körben használt levelezőszerver-megoldásának legújabb verzióját. Ezzel a frissítéssel az Exchange Server először tér át előfizetés-alapú modellre. Ahol a szerverlicencek és a klienshozzáférési licencek (CLA-k) korábban határozatlan ideig érvényesek voltak (az egyes verziók támogatásának végéig biztonsági frissítések megjelenésével), ezeket mostantól rendszeresen meg kell újítani, még a helyszíni szervereken történő futtatás esetén is.

Az Exchange Server 2013, 2016 és 2019 továbbra is elérhető, azonban mivel hamarosan mindegyiknél lejár a támogatási dátum, azoknak a rendszergazdáknak, akik nem szeretnének áttérni az előfizetéses szoftverekre, korlátozott idejük van új megoldást keresni. Ha a rendszergazdák nem találnak megoldást és nem helyezik át időben az üzleti levelezőszervert, a kulcsfontosságú levelezés, a kapcsolatok és az információik veszélybe kerülnek, hiszen az új Exchange-verziók nem fogják megkapni a legújabb biztonsági frissítéseket.

1. ábra: 2023 áprilisa és 2025 októbere között a jelenlegi Exchange Server felhasználók millióinak kell eldöntenie, hogy átállítják-e a levelezőszerverüket egy előfizetéses modellre, vagy másik helyszíni levelezési megoldásra váltanak.

Egyes szervezetek számára elkerülhetetlen az a döntés, hogy elhalasztják levelezőszervereik időigényes és költséges frissítését. Az elavult helyszíni levelezőmegoldások futtatása azonban számos funkcionalitási, biztonsági és megbízhatósági problémával jár. Az e-mail kézbesítés sikertelen lesz, ugyanis a címzettek levelezőszerverei nem tudják ellenőrizni a forrás biztonságos kapcsolatát. 2021-ben a kibertámadási hullámok több mint 250 000 szervert érintettek, amelyek Exchange Server 2010, 2013, 2016 és 2019 megoldásokat használtak. Ez rendkívül jól szemlélteti a biztonsági javítások telepítésének fontosságát. Évekkel a szoftverek megjelenését követően is felbukkanhatnak olyan sebezhetőségek, amelyek a rosszindulatú programok támadásainak és adatszivárgások súlyos kockázatának teszik ki a szervezeteket.

Függetlenül attól, hogy jelenleg az Exchange Server legújabb vagy régebbi verzióját használod, itt az ideje elgondolkodni azon, hogy frissíteni szeretnél-e a következő verzióra, vagy helyette egy átláthatóbb és költséghatékonyabb megoldásra állsz át. Hogy könnyebb legyen meghozni a döntést, összehasonlítjuk az új Exchange-re való frissítés, a felhőalapú alternatívára való átállás és a Synology MailPlus-ra történő váltás lehetőségeit.

Bonyolultabb költségvetési struktúra

Az Exchange Server közelgő frissítése a tervek szerint nemcsak magasabb árakat, hanem bonyolultabb költségvetési struktúrát hoz magával. A Microsoft bejelentései szerint a következő változat előfizetéses modellt fog alkalmazni. Az előfizetők számán alapuló éves díjszabás bevezetését követően már nem lesz elegendő egy állandó ügyfélhozzáférési licenc hozzárendelése az új felhasználókhoz. Ahogy vállalkozásod mérete növekszik, úgy fognak a teljes tulajdonlási költségek tovább emelkedni, ami az éves díjak folyamatos növekedésére vezethető vissza. Ez sok vállalkozónak nagy pénzügyi terhet jelenthet.

Az alternatívák keresése során sok kis- és középvállalkozás olyan felhőalapú e-mail szolgáltatások használatára tér át, mint a Google Workspace, a Microsoft 365 vagy az Exchange Online. Sajnos, ezek a szolgáltatások magas havi előfizetési díjat számítanak fel, de ez nem jelenti azt, hogy hosszú távú áraik kiszámíthatóak lennének. Például Gmail használata esetén a felhasználónkénti 6 USD-s havi díjával egy 100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnak évente 7200 USD-t kellene fizetnie. Mindeközben a szolgáltató oldalán folyamatosan fennáll az esetleges áremelés veszélye is.

Emellett nem csak a kiszámíthatatlan árképzés jelenti az egyetlen problémát. Nem minden iparág tudja vagy hajlandó rábízni adatait felhőalapú e-mail szolgáltatókra. A pénzügyi szolgáltatások és az egészségügyi ágazatban működő vállalkozások nagyobb ellenőrzést igényelnek levelezési szolgáltatásaikat futtató infrastruktúrájuk felett. Ezeken a területeken az auditálási és egyéb jogi követelményeket gyakran akkor lehet a legjobban teljesíteni, ha a szervezetek teljes körű adattulajdont tartanak fenn, amely erősen csökkenti a tárhelyszolgáltatási lehetőségeket.

Függetlenül attól, hogy a helyszíni Exchange-infrastruktúra frissítését vagy a központi telepítés felhőbe való áttelepítését fontolgatod, komoly költségvetési struktúrából adódó kezelési és adatvédelmi aggályok merülhetnek fel. Ez az oka annak, hogy a Synology-nál minden nap nagy számú megkeresést kapunk a Synology MailPlus levelezőszerverrel kapcsolatban korábbi Exchange és SaaS-kliens felhasználóktól.

A Synology MailPlus egy privát felhőalapú levelezőszolgáltatás, amit Synology szervereken történő futtatásra terveztünk. Egyaránt több előnyt kínál az összköltség, az adatbiztonság és az adattulajdonlás terén is.

Egy átlátható, életre szóló befektetés

Először is térjünk rá a teljes birtoklási költség kérdésére! Az egyszeri fizetési modell sokkal átláthatóbbá teszi bármely megoldás használatának hosszú távú költségeit. A Synology MailPlus nem igényel külön licencet a levelezőszerver működtetéséhez, míg a postafiókokhoz állandó licencek állnak rendelkezésre. Egy hosszú távú levelezési megoldás megvalósításához nem kell más, mint egy MailPlus által támogatott Synology NAS-rendszer, a teljesítménnyel és tárterülettel kapcsolatos követelményeknek megfelelő merevlemezek, valamint minden felhasználó számára egy MailPlus licenc.

2. ábra: A Synology MailPlus felhasználókra nem kell licencdíjat fizetni, az ügyféllicencek pedig átruházhatók és örökre érvényesek.

Vessünk egy pillantást egy 100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál az Exchange Server levelezési rendszer üzemeltetésének teljes költségére 3 évre visszamenőleg, és hasonlítsuk össze a Synology MailPlus-szal!

A Microsoft Exchange szolgáltatásokkal a cégnek fizetnie kell a hardverért, az operációs rendszer licencéért és a fiókok számától függően az ügyfélhozzáférési licencdíjért is. Egy ilyen megoldás 3 éven át történő futtatásának teljes költsége 29 500 USD, amely emellett még nem tartalmazza az Exchange Server legújabb verziójára való frissítés költségeit sem.

Ezzel szemben a Synology MailPlus-ra történő átálláshoz egy azonos méretű vállalatnak csak az egyszeri hardverköltséget (például egy DS1621xs+, egy kis- és középvállalkozások számára tervezett sokoldalú NAS) és a kliens eléréséhez szükséges örökös licenccsomagokat kell figyelembe venni (5 fiók/csomag kivitelben kapható). A MailPlus megoldás teljes költsége mindössze 6650 USD lenne, miközben teljesen mentes az ismétlődő előfizetési vagy megújítási díjaktól.

Ebben a példában a Synology MailPlus 77%-os megtakarítást jelent a levelezőszerver telepítése és üzemeltetése során.

3. ábra: A Microsoft Exchange Server és a Synology MailPlus birtoklási költségeinek összehasonlítása három év alatt 100 felhasználóra vonatkozóan a meghajtók ára nélkül.

További információ a Synology MailPlus licenccsomagokról

 Egy kattintással elérhető funkciók és biztonsági frissítések

Egy levelezőszerver-megoldás kiválasztásakor az egyszerű kezelés ugyanolyan fontos, mint a felmerülő költségek. A Synology MailPlus jelentős előnyei közé tartozik a gyorsaság, valamint az egyszerű kezelése és karbantartás. A MailPlus rendkívül intuitív kezelőfelülettel rendelkezik, ahol az összes konfigurációs és vezérlési lehetőség egyetlen helyen, központosítva található meg.

A biztonsági frissítések egyetlen kattintással végrehajthatók és teljesen ingyenesek, továbbá akár a DomainKeys Identified Mail (DKIM) is közvetlenül beállítható ugyanebben a menüben. A fiókadminisztráció különféle LDAP- és AD-megoldásokon keresztüli támogatása jelentősen rugalmasabbá teszi a Synology MailPlus Servert az Exchange-nél, amely ezzel ellentétben csak Windows AD-val használható.

4. ábra: A MailPlus Server lehetővé teszi a DKIM beállítását közvetlenül a főmenüből, míg az Exchange Server esetén harmadik féltől származó alkalmazás használatára van szükség.

Beépített adatvédelem és auditálás

A Synology MailPlus Server központosított felügyelete különösen alkalmassá teszi az érzékeny műveletekkel kapcsolatos információk kezelésére, miközben az összes szükséges eszközt biztosítja a jogi vagy belső biztonsági, ellenőrzési és biztonsági mentési követelmények betartásához.

Például az egészségügyben a MailPlus Server akár egyetlen megoldással is megvalósítható, több domain egyszerre történő használatával. Az érzékeny adatok biztonságosan tárolhatók és kicserélhetők a helyi hálózaton, valamint akár titkosíthatók is, mielőtt azokat biztonságosan elküldenék a megbízható címzetteknek. A Synology DiskStation Manager (DSM) operációs rendszerébe integrált natív adminisztrációs eszközökre támaszkodva a helyi rendszergazdák egyszerűen ellenőrizhetik a levelezőrendszert, szükség esetén pedig biztonsági mentéseket is készíthetnek.

A Synology DSM olyan licencmentes biztonsági mentési megoldásokkal érkezik, mint a Synology Hyper Backup, a Snapshot Replication és az Active Backup for Business, amelyek segítenek hatékonyan karbantartani a kulcsfontosságú alkalmazás- és rendszeradatok vészhelyzeti másolatait, hogy vészhelyzet esetén gyorsan és egyszerűen megvalósítható legyen a telepítés teljes visszaállítása.

Végül, a Synology MailPlus nemcsak az adatok birtoklásában és a jogi megfelelés elérésében segíthet, hanem jelentősen javíthatja a rendszer üzemidejét és rendelkezésre állást is.

A MailPlus Server egyetlen kattintással történő frissítései javítják és megvédik a rendszert, miközben csökkentik a leállás idejét 1 órára vagy kevesebbre, míg ez a folyamat több órát is igénybe vehet az Exchange Server esetén. Az üzletmenet folytonosságának fenntartása érdekében a szerver leállása vagy ütemezett karbantartása esetén két Synology rendszer egy feladatátvételi klaszterbe is összekapcsolható a MailPlus High Availability vagy Synology High Availability szolgáltatással, ahol az egyik szerver néhány percen belül átveszi a teljes kezelést, ha a másik elérhetetlenné válik, és közvetlenül visszaállítja a hozzáférést az összes e-mail szolgáltatáshoz.

A MailPlus lehet a legjobb választás a kis- és középvállalkozások számára, függetlenül attól, hogy a szervezet először alkalmaz levelezőszerver-megoldást, vagy éppen a Microsoft Exchange-ről szeretne átállni. A biztonsággal, a megbízhatósággal és a hatékony felügyeleti eszközökkel a Synology intuitív felületű levelezési megoldása kínálja a legegyszerűbb módot az e-mailek beállítására a vállalat számára. Végül, a további árképzések, amelyek lehetővé teszik az extra fiókok hozzáadását az üzleti növekedés során, éves, havi vagy frissítési díjak nélkül, rendkívül átláthatóvá teszik a teljes tulajdonlási költségeket.