Official Blog
Korlátlan tárhely: valóban nincs felső határ vagy ez is csak egy pszichológiai csapda?
Synology Team
április 16, 2023

Korlátlan tárhely: valóban nincs felső határ vagy ez is csak egy pszichológiai csapda?

Íme, miért lehet, hogy az all-you-can-eat stílusú tér olyasmi, ami nélkül is tudsz élni.

90-es évekbeli gyerekként még mindig emlékszem az izgalomra, amikor apám középiskolás koromban hazahozott egy 1 TB-os merevlemezt. De hogy mióta azt nem tudom, de a merevlemezek sokkal nagyobbak és olcsóbbak lettek. Úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen igény van a nagyobb tárhelyre, és minden minél nagyobb, annál jobb. Ez a mentalitás a felhőszférában is tükröződik, egyes szolgáltatók már korlátlan tárhelycsomagokkal büszkélkednek.

Az emberi elme ösztöne
Gyakran az adatvesztéstől való félelem miatt nyúlunk az ilyen megoldásokhoz. Mindent a felhőbe szeretnénk menteni, remélve, hogy megőrizhetjük az összes digitális adatunkat. De vajon tényleg megéri korlátlan tárhelyért fizetni? Ha a kérdés túl nehéznek tűnik, hadd fogalmazzam meg így: tényleg korlátlan mennyiségű adattal rendelkezel, amelyről biztonsági másolatot szeretnél készíteni?

A határok feszegetése az emberiség történelme során mindig is jelen volt. A felhőalapú biztonsági mentés esetében azonban a korlátlan tárhely túlzás lehet. Vegyük példának a gamereket. Még akkor is, ha nagyszabású AAA-játékokba fektetsz be, jó eséllyel csak néhány száz GB-tól több TB-ig terjedő tárhelyre van szükséged, nem is beszélve az alacsony felhasználású alkalmi felhasználókról. Más szóval a korlátlan tárhely csak egy pszichológiai trükk lehet, amely kihasználja a biztonság és kényelem iránti igényünket.

A korlátlan tér határai
Ráadásul sok “korlátlan” tárhely nem igazán korlátozások nélküli. A jelenlegi piacon a felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatások általában ilyen árazási modellek alapján működnek: 1) a tárolási mennyiség használatonként történő fizetése, 2) készülékenkénti licencelés plusz tárolási díjak, és 3) felső korlát nélküli tárolás csak licencdíjakkal. Ha úgy gondolja, hogy az utóbbi típusú árazás túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az azért lehet, mert így is van.

A korlátlan tárhely ígérete ellenére az ilyen csomagok köztudottan megtévesztőek lehetnek. A felhasználókat váratlanul kaphatnak a rejtett költségekről számlákat, például a megőrzési és helyreállítási díjakról. Emellett nem minden szolgáltató közli egyértelműen a megőrzési irányelveit. Így mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a biztonsági mentést tartalmazó adatokat esetleg 30 nap után eltávolítják, anélkül, hogy Ön ezt észrevenné.

Egy bizonyos tárolási szint felhasználása után egyes szolgáltatók elkezdik csökkenteni a feltöltési és letöltési sebességet. Ezen túlmenően a kiválasztott fájltípusok is kizárhatók az automatikus biztonsági mentésből. A Carbonite például alapértelmezés szerint nem tölt fel bizonyos fájlokat és mappákat a felhőbe. Tehát igen, még mindig lehet biztonsági mentést készíteni az adatokról, de a bökkenő az, hogy lassan és manuálisan kell megtenni.

A C2 Backup előnyei
Ezeket a dilemmákat szem előtt tartva a C2 Backup célja, hogy átlátható, rugalmas megoldást kínáljon, amely az ügyfeleket helyezi a középpontba. Szolgáltatásunk használatonként fizetős árazási modellt követ, így a felhasználók dönthetnek arról, hogy valóban mire van szükségük a biztonsági mentéshez.

A C2 Backup egyszerű, intuitív felhasználói felülete

A korlátlan tárhelyből kiindulva megértjük, hogy fontos lehet, hogy több eszköz adatairól is lehessen biztonsági másolatot készíteni. Mivel a többségünk naponta 2 vagy több képernyővel zsonglőrködik, a C2 Backup korlátlan számú eszközt támogat biztonsági mentési forrásként – így központosított ellenőrzést biztosít az összes adat felett.

A korlátlan tárolást biztosító vállalatok szigorú megőrzési irányelvekkel rendelkeznek. Ezért a felhasználóknak gyakran fizetniük kell a kiterjesztésekért, vagy kézzel kell nyomon követniük adattörténetüket. Erre a problémára megoldásképp gondoskodunk arról, hogy a C2 Backup ne rejtsen el semmilyen megőrzési határidőt, és mindig az adatok legfrissebb verzióját tartsa meg. Küldetésünk, hogy a felhasználók számára lehetővé tegyük, hogy digitális eszközeiket a saját feltételeik szerint kezeljék, nem pedig a mi irányelveink szerint.

Próbálja ki, hogy megfelel-e az igényeinek
A C2 Backup mostantól 2 különböző verzióban érhető el: magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Mindegyik egyedi funkciókkal és árazási tervekkel rendelkezik, hogy mindenki megtalálhassa a saját felhasználási területének legmegfelelőbbet. Akár a személyes eszközökről, akár egy vállalati csomagról, például a Microsoft 365-ről szeretne biztonsági mentést készíteni, mi gondoskodunk róla. Látogasson el hozzánk még ma, és tudjon meg többet arról, hogyan próbálhatja ki 30 napig ingyenesen.