Official Blog
Biztonsági mentésre fel! Ne CSAK szinkronizálja adatait
Synology Team
augusztus 16, 2022

Biztonsági mentésre fel! Ne CSAK szinkronizálja adatait

Csak azért, mert adatai szinkronizálva vannak, még nem jelenti azt, hogy biztonsági másolat is készült róluk, és azt sem, hogy egy hirtelen katasztrófa esetén képes lesz visszaállítani adatait.

Fénykép: rawpixel, Freepik

A biztonsági mentés és a szinkronizálás összehasonlítása

Az adatok folyamatos szinkronizálása elengedhetetlen lehet a munkahelyi környezetben. Vállalkozásként és magánszemélyként is fontos, hogy minden dokumentuma, fiókja és fájlja folyamatosan frissítve legyen a felhőben. De miként is viszonyul a szinkronizálás a biztonsági mentésekhez az adatok védelme szempontjából?

 

A biztonsági mentések és szinkronizálás valójában különböző célokat szolgálnak az adatok tekintetében.

 

A szinkronizálási szolgáltatás folyamatosan frissíti az adatokat a felhőben, így az eszköz és a felhő számára is mindig ugyanazok az adatok lesznek elérhetők. A szinkronizálás emellett hozzáférést biztosít az adataihoz a különböző eszközökön, vagyis bárhol és bármikor elérheti adatait. Ha azonban töröl valamit az eszközről, az a felhőből is törlésre kerül, és nem fogja tudni visszaállítani. Előfordulhat, hogy egyes szolgáltatások (például a OneDrive) lehetővé teszik a fájlok lekérését a lomtárból, de ez közel sem bizonyul ideális megoldásnak katasztrófa esetén.

Fénykép: rawpixel, Freepik

 

Ezzel szemben a biztonsági mentési szolgáltatás másolatokat készít az adatokról az egyik helyről a másikra anélkül, hogy a régi adatokat lecserélné. Például információkat másol át a számítógépről egy külső merevlemezre, a felhőre vagy egy NAS eszközre. Jellemzően több verziót is megőriznek az adatokból, így szükség esetén visszatérhet a korábban mentett adatokhoz és helyreállíthatja azokat. Egyes biztonsági mentési szolgáltatások még rugalmas megőrzési házirendeket, illetve ütemezett vagy esemény által kiváltott biztonsági mentési feladatokat is biztosítanak, így még jobban személyre szabhatja biztonsági mentési igényeit.

Miért nem elég csak szinkronizálni az adataimat?

Adatszinkronizálásnak nevezzük azt a folyamatot, amelynek során ugyanazokat és a legfrissebb adatokat integrálják egyik eszközről két vagy több eszközre. A leggyakrabban használt szinkronizálási szolgáltatások közé tartozik a Google Drive, a Dropbox és a OneDrive.

 

A legtöbb szinkronizálási szolgáltatásnál az adatokat egy engedélyezett adattárban tárolják, amelyhez távolról is hozzáférhet az olyan csatlakoztatott eszközökön, mint például a számítógépek, az okostelefonok vagy a táblagépek.

 

A felhővel való szinkronizálás az együttműködés szempontjából is nagyon hasznos. Ez különösen igaz volt a közelmúltban, amikor sokaknak otthonról kellett dolgoznia, és az összes adatot folyamatosan, minden módosítás után frissíteni kellett. Ha azonban mindenki hozzáfér ugyanahhoz a fájlhoz, az azt jelenti, hogy szerkeszteni vagy törölni is tudják, ami végső soron veszélynek teszi ki magát a fájlt.

 

Mivel az automatikus szinkronizálás nem a teljes eredeti fájlt, hanem csak a módosított vagy új fájlokat szinkronizálja, a fájl törlése után valószínűleg a fájl örökre eltűnik. Az adatok szinkronizálása nem feltétlenül védi meg a tartalmat a zsaroló programok támadásaitól, így a fájlokat még sebezhetőbbé teszi az adatvesztéssel szemben.

Adatok biztonsági mentése

A biztonsági mentési és szinkronizálási megoldások jól működhetnek együtt, de nem azonosak, és nem ugyanazokat a célokat szolgálják. Bár a szinkronizálás az együttműködés és az összes eszköz elérhetősége szempontjából kényelmes megoldást nyújt, biztonsági mentési szolgáltatást is kell használnia, és rendszeresen biztonsági másolatot kell készítenie adatairól, hogy az elvesztésük esetén egyszerűen helyreállíthassa azokat.

 

A biztonsági mentési szolgáltatások előnyei közé a következők tartoznak:

  • A teljes eszközkonfigurációról és rendszerfájlokról, valamint különálló fájlokról és mappákról is készíthet biztonsági másolatot, majd visszaállíthatja azokat.

  • Zsarolóprogramok elleni védelem.

  • A verziókezelés az adatok több verziójának elérését és visszaállítását teszi lehetővé.

  • Megőrzési szabályokat is beállíthat az adatok eltávolítására az elérhető tárhely kihasználásának maximalizálása érdekében.

  • A felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatásokkal nincs szükség helyszíni eszközökre, és bármikor ellenőrizheti a biztonsági mentés állapotát.

  • A biztonsági mentések automatikusan is elvégezhetők, így nem kell aggódnia amiatt, hogy készített-e biztonsági másolatot adatairól vagy sem.

Hatékony adatvédelem a C2 Backup megoldással

Mostanra már valószínűleg készen áll adatai biztonsági mentésének megkezdésére, de hogyan is fogjon hozzá? Erősen javasoljuk, hogy kezdjen el egy olyan felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatással, mint a C2 Backup.

A C2 Backup a Synology felhőalapú biztonsági mentési megoldása

 

A C2 Backup segítségével az összes korábban említett előnyt élvezheti, ilyen például a teljes eszköz biztonsági mentése/visszaállítása, a verziókezelés és a legalább 60 verziót megőrző megőrzési szabály. A növekményes biztonsági mentés révén csak a módosult adatblokkokról készül biztonsági mentés, így nem kell minden alkalommal biztonsági másolatot készíteni a teljes eszközről, ami növeli a tárolási hatékonyságot, és a soron következő biztonsági mentések ideje a lehető legrövidebb marad.

 

A C2 Backup segítségével testre szabhatja a biztonsági mentés ütemezését vagy beállíthatja úgy, hogy adott események váltsák ki őket, ilyen lehet például a számítógép elindulása, a képernyő lezárása vagy a kijelentkezés.

 

De honnan tudhatom, hogy adataim biztonságban vannak a felhőben?

 

A C2 Backup esetében a biztonsági másolatokat a beállítás során létrehozott C2 Encryption Key kulcs védi, és minden feltöltött adat titkosítása a kliensoldalon történik a tárolás során. A katonai besorolású AES-256 bites titkosításnak és a kliensoldali titkosításnak köszönhetően adatai a lehető legnagyobb biztonságban lesznek azoktól, akik hozzájuk szeretnének férni. A Windows rendszerű eszközök biztonsági mentése esetében a rendszer végpontok közötti titkosítást, a Microsoft 365-fiókok esetében pedig szerveroldali titkosítást alkalmaz.

 

Ezenkívül biztos lehet benne, hogy adatai mindig elérhetőek lesznek a C2 Backup megoldással, ugyanis a kiszolgálókon adatai 99,999999999%-os adattartóssággal vannak védve.

 

Még mindig nem győztük meg teljes mértékben? Semmi gond! Még ma elkezdheti használni a C2 Backup szolgáltatást 30 napos ingyenes próbaidőszakkal, amely során kipróbálhatja az összes hasznos biztonsági mentési funkciót.

 

Társszerző: Leigh Parker