Official Blog
Planurile de stocare nelimitată în cloud sunt de domeniul trecutului – ce urmează pentru companii?
Synology Team
17 October 2023

Planurile de stocare nelimitată în cloud sunt de domeniul trecutului – ce urmează pentru companii?

Decizia recentă a Dropbox de a renunța la planul său de stocare nelimitată în cloud face parte dintr-o tendință la nivelul întregii industrii. De ani de zile, furnizorii de stocare în cloud au oferit planuri de stocare nelimitată destinate companiilor. Cu toate acestea, aspectele economice ale unor astfel de oferte se dovedesc a fi nesustenabile, ceea ce determină companiile să renunțe treptat la planurile de stocare nelimitată.

Această schimbare a început cu Google în 2021, când a eliminat treptat stocarea gratuită pentru utilizatorii Google Photos și a pus capăt planurilor de stocare nelimitată pentru Google Workspace. Microsoft și Dropbox au urmat exemplul în 2023, reflectând dificultatea de a menține ofertele de stocare nelimitată. Repercusiunile acestor schimbări îi lasă pe utilizatori să își reevalueze alegerea de stocare în cloud public.

În prezent, peste 60 % din datele corporative se află în cloud, 94 % dintre companiile globale utilizând stocarea în cloud (GoodFirms, 2023), dintre care aproape jumătate din datele stocate în cloud sunt date sensibile, inclusiv date despre angajați și clienți, finanțe corporative și proprietate intelectuală. Pe măsură ce volumele de date continuă să crească, se preconizează că cheltuielile cu stocarea în cloud vor crește cu 13% până în 2026, ajungând la 135,1 miliarde de dolari (IDC, 2023).

Pe măsură ce volumele de date continuă să crească vertiginos, furnizarea de spațiu nelimitat a devenit din ce în ce mai dificilă pentru companii. Google a subliniat necesitatea de a se adapta la cererea tot mai mare de spațiu de stocare, în timp ce Dropbox a citat utilizarea abuzivă a serviciului său ca factor determinant pentru a pune capăt ofertei Dropbox Advanced, pe care a destinat-o pentru operațiunile de afaceri și nu pentru stocarea personală.

Schimbarea infrastructurii cloud poate avea un preț ridicat. Companiile s-ar putea confrunta cu cheltuielile asociate căutării de soluții alternative pe care unii le-au descris ca fiind un randament slab al investițiilor în cloud. Aceste tranziții implică adesea costuri de conversie ridicate, deoarece utilizatorii caută soluții alternative, ceea ce poate duce la întreruperi ale activității și la perturbări operaționale. Deși stocarea în cloud public este convenabilă, s-ar putea să nu fie întotdeauna alegerea optimă pentru stocarea datelor critice de afaceri din cauza controlului limitat pe care îl oferă asupra serverului.

În schimb, soluțiile private de stocare în cloud oferă o alternativă convingătoare la planurile de stocare nelimitată în cloud. Spre deosebire de soluțiile de cloud public, unde utilizatorii se bazează pe serverele unor terțe părți, soluțiile de stocare în cloud privat funcționează în cadrul unor servere de fișiere dedicate prin intermediul unui dispozitiv NAS (Network Attached Storage). Această infrastructură autonomă susține o scalabilitate flexibilă a stocării, permițând întreprinderilor să își ajusteze capacitatea pentru a se potrivi nevoilor lor în continuă evoluție. Norii privați pot integra, de asemenea, configurații hibride, realizând un echilibru sănătos între beneficiile norilor publici și private pentru a spori eficiența gestionării resurselor. Confidențialitatea și securitatea datelor sunt, de asemenea, îmbunătățite, deoarece întreprinderile obțin un control mai mare asupra serverelor lor, spre deosebire de stocarea în cloud public.

Dincolo de proprietatea completă asupra datelor, unele soluții de stocare în cloud privat, cum ar fi Synology Drive, oferă caracteristici suplimentare, cum ar fi instrumente de productivitate fără licență care permit un flux de lucru fără întreruperi și suport pentru formate de fișiere extinse pentru a simplifica colaborarea cu agenții externi. Acest lucru le face să fie o alegere practică pentru companiile care caută o soluție de stocare cuprinzătoare, care combină securitatea și controlul complet ce poate fi obținut printr-o investiție NAS unică.

Având în vedere tendința de scădere a planurilor de stocare nelimitată, este probabil ca și alte servicii de cloud public să le calce în curând pe urme. În fața evoluției peisajului cloud, soluțiile de stocare în cloud privat la fața locului reprezintă o opțiune mai viabilă pentru întreprinderi. Astfel, întreprinderile pot continua să se dezvolte într-un mediu cloud stabil, fără a se confrunta cu costurile și întreruperile asociate cu migrarea serviciilor din cauza modificărilor aduse planurilor lor de tarifare a serviciilor de stocare.

Aflați mai multe:

Descoperiți cele mai bune practici pentru Synology Drive

Găsiți cel mai bun NAS pentru afacerea dvs.