Official Blog
Metode noi și vechi de protecție împotriva spam-ului: Ce ar trebui să știți?
Synology Team
27 March 2023

Metode noi și vechi de protecție împotriva spam-ului: Ce ar trebui să știți?

Chiar dacă amenințările IT devin din ce în ce mai diverse și mai sofisticate, administratorii și serviciile de e-mail sunt nevoiți să aloce resurse semnificative pentru a proteja utilizatorii împotriva spam-ului clasic. De când există poșta electronică, utilizatorii (și mai ales companiile) au fost nevoiți să facă față mesajelor nesolicitate sub formă de mesaje nedorite. În cel mai bun caz, e-mailurile spam pot conține mesaje de marketing agresive despre produse și servicii dubioase. În cel mai rău caz, acestea pot fi instrumente pentru campanii de phishing sau de fraudă și alte escrocherii.

 

O provocare în evoluție pentru administratori

Aproape 320 de miliarde de e-mailuri sunt trimise și primite în fiecare zi. Dintre acestea, până la 50% pot fi spam. Conform unei definiții realizate de Statista, numai în luna iulie 2021, din 336,41 miliarde de e-mailuri trimise, 283 de miliarde au fost spam. La Synology, într-o lună obișnuită, vom marca și filtra până la 50.000 de e-mailuri primite potențial dăunătoare pentru angajați, în timp ce un număr suplimentar este marcat ca fiind probabil spam nedorit. Toate acestea necesită resurse IT substanțiale. Din fericire, echipele noastre de securitate IT se pot baza pe ajutorul soluției noastre interne de e-mail, Synology MailPlus.

 

Dacă ați folosit Synology MailPlus ca soluție de e-mail, probabil că știți că utilizatorii sunt protejați în mod activ împotriva spam-ului rău intenționat și nedorit printr-o serie de tehnologii încorporate. Acestea ajută la filtrarea mesajelor nedorite și utilizează o serie de metode pentru a se asigura că e-mailurile provin într-adevăr de la expeditorul lor aparent. Deci, cum ne asigurăm mai exact că e-mailurile sunt legitime și că sunt dorite? Și cum ajută o funcție recent lansată să prevină în continuare amenințările prin e-mail care pot avea un impact asupra rețelei și, în cele din urmă, asupra afacerii dvs.

 

Apărarea împotriva agenților rău intenționați

În primul rând, printre amenințările prin e-mail se numără agenții rău intenționați care caută să se infiltreze în sisteme și să fure date sensibile. De-a lungul anilor, lupta împotriva spam-ului și a amenințărilor prin e-mail a evoluat, iar în prezent există numeroase tehnologii de securitate și de criptare pentru a proteja utilizatorii. Dintre acestea, utilizatorii MailPlus pot utiliza Sender Policy Framework (SPF), DomainKeys Identified Mail (DKIM), Domain-based Message Authentication, Reporting, Conformance (DMARC) și DNS-based Authentication of Named Entities (DANE) pentru a menține comunicațiile în siguranță. Dar ce fac aceste tehnologii?

 

SPF, DKIM și DMARC sunt metode de autentificare importante, concepute pentru a ajuta destinatarii de e-mailuri să verifice autenticitatea domeniului și a identității expeditorului. Înregistrările SPF conțin o listă a serverelor de poștă electronică autorizate pentru un anumit domeniu, în timp ce DKIM oferă o semnătură digitală care poate fi utilizată pentru a verifica dacă e-mailul nu a fost modificat în timpul tranzitului. DMARC se bazează pe aceste tehnologii, permițând proprietarilor de domenii să specifice modul în care sunt tratate mesajele lor în cazul în care nu reușesc să treacă verificările de autentificare.

DANE sporește securitatea e-mailurilor permițând proprietarilor de domenii să publice cheile publice ale serverelor lor de e-mail în înregistrări DNS, care pot fi apoi folosite de serverele de e-mail pentru a verifica autenticitatea e-mailurilor trimise între ele. Acest lucru poate contribui la prevenirea atacurilor de phishing și a altor forme de criminalitate cibernetică bazate pe e-mail, prin verificarea faptului că e-mailurile sunt trimise din surse legitime.

În ciuda acestor tehnologii de securitate, spam-ul și amenințările prin e-mail pot scăpa totuși printre degete. Unul dintre cele mai frecvente moduri în care se întâmplă acest lucru este prin intermediul conturilor compromise, unde spammerii obțin acces la conturi de e-mail legitime și le folosesc pentru a trimite mesaje rău intenționate. O altă amenințare este reprezentată de spear phishing, în care atacatorii trimit e-mailuri care par a proveni de la o sursă legitimă, păcălind destinatarii să facă clic pe linkuri sau să furnizeze informații sensibile.

 

Mai multe straturi esențiale de apărare

O abordare de apărare în profunzime (așa cum se arată în figura 1) este esențială atunci când vine vorba de protecția împotriva amenințărilor prin e-mail, deoarece nici măcar o singură tehnologie sau strategie nu este infailibilă. Prin utilizarea mai multor straturi de protecție, organizațiile își pot crește șansele de a detecta și bloca amenințările prin e-mail înainte ca acestea să ajungă la țintele vizate. Să analizăm mai îndeaproape diferitele tehnologii și strategii care pot fi utilizate pentru a oferi o abordare de apărare în profunzime a securității e-mailurilor.

 

Pe lângă autentificare, MailPlus Server va împiedica majoritatea amenințărilor potențiale prin e-mail să ajungă vreodată la țintele lor prin utilizarea unor liste de blocare globale numite DNS-based Blackhole Lists (DNSBL), cum ar fi Real-time Blackhole List (RBL) și Spamhaus Block List (SBL). Acestea conțin liste de adrese IP și domenii care au fost identificate ca fiind surse de spam, phishing și alte tipuri de e-mailuri malițioase. Orice e-mail provenit din surse aflate pe lista neagră este respins automat.

Figura 1. Fluxul de procesare a corespondenței cu scanare de securitate în MailPlus

Setări de formare și filtre personalizate

Pe lângă faptul că se bazează pe protecții automate, MailPlus permite, de asemenea, administratorilor să configureze reguli locale, manuale, pentru a filtra e-mailurile care conțin cuvinte cheie sau modele specifice care indică spam sau amenințări digitale. Aceste reguli pot fi personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale unei organizații și pot fi utilizate pentru a completa tehnologiile automate și listele de blocări care sunt în vigoare.

Cu toate acestea, indiferent de câte straturi de protecție sunt instituite, elementul uman rămâne un factor critic în înfrângerea amenințărilor prin e-mail. De aceea, este esențial să îi învățați pe angajați cum să recunoască și să răspundă la e-mailurile suspecte. Instruirea valoroasă include cum să identifice e-mailurile de phishing, cum să evite să dea clic pe linkuri sau să descarce atașamente din surse necunoscute și cum să raporteze e-mailurile suspecte echipei de securitate corespunzătoare.

O nouă opțiune de securitate avansată

Protecția e-mailurilor este în continuă evoluție, iar pentru întreprinderile care doresc să beneficieze de cele mai recente tehnologii și cunoștințe, furnizorii specializați oferă servicii de securitate a e-mailurilor gestionate în mod activ. Echipele dedicate și metodele avansate de detectare asigură ajustarea filtrelor și a listelor de blocare de îndată ce apar noi amenințări, oferindu-le utilizatorilor un avantaj față de escroci și spammeri. Cu o actualizare a MailPlus Server în această primăvară, punem la dispoziție o soluție de clasă mondială direct în Synology MailPlus.

Bitdefender este un furnizor premiat de servicii de securitate a e-mailurilor, în care organizațiile din întreaga lume au încredere. Cu serviciul său Antispam, acesta oferă o soluție puternică de securitate a e-mailurilor care utilizează o tehnologie proprie pentru a detecta și bloca amenințările. Prin lansarea Bitdefender Antispam ca un add-on convenabil în MailPlus Server, facilităm pentru companiile de orice dimensiune implementarea unei soluții avansate de filtrare a e-mailurilor pentru a identifica și elimina spam-ul, încercările de phishing, extorcarea și malware-ul (malspam) și alte amenințări bazate pe e-mail.

Bitdefender for MailPlus oferă companiilor un nivel suplimentar de protecție avansată care filtrează amenințările chiar înainte ca acestea să ajungă în căsuța poștală, folosind o gamă largă de liste negre, sisteme de reputație și tehnologii de filtrare a conținutului, precum și modele de învățare automată pentru detectarea și clasificarea spam-ului. De asemenea, ajută echipele interne să economisească timpul petrecut cu gestionarea e-mailurilor. Serviciul este conceput pentru a fi “setat și uitat”, ceea ce înseamnă că efectuează automat modificări pentru a asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor din e-mail, fără a necesita intervenții regulate din partea personalului IT.

TL;DR

Securitatea e-mailurilor rămâne crucială într-o epocă în care spammerii și agenții rău intenționați continuă să caute modalități de a se infiltra în sisteme și de a fura date sensibile. Synology MailPlus Server oferă mai multe metode de autentificare a e-mailurilor pentru a preveni spam-ul și amenințările prin e-mail, inclusiv SPF, DKIM, DMARC și DANE. Cu toate acestea, nicio tehnologie sau strategie nu este sigură, motiv pentru care este esențială o abordare de apărare în profunzime.

Această abordare include utilizarea de liste de blocuri globale, reguli manuale și instruirea angajaților cu privire la modul în care trebuie să recunoască și să răspundă la e-mailurile suspecte. MailPlus include acum, de asemenea, o opțiune premium de antispam și filtrare a e-mailurilor cu Bitdefender. Această integrare oferă administratorilor o soluție automatizată puternică, care nu necesită o ajustare continuă a regulilor.