Official Blog
Ingyenes, egyszerű, mégis átfogó adatmentési megoldások
Synology Team
március 27, 2023

Ingyenes, egyszerű, mégis átfogó adatmentési megoldások

Nem kell senkit sem meggyőzni az adatmentés fontosságáról.

Az amerikai védelmi minisztérium 2021. november 4-én, csütörtökön közleményt adott ki, amelyben nagy összegű jutalmat hirdetett a kiberbűnözők azonosításában nyújtott segítségért. Aki hozzájárul a DarkSide csoportot irányító személy megtalálásához, 10 millió dollár összegű jutalomra számíthat.

Ez is mutatja, hogy mennyire komolyan kell venni a kibertámadások fenyegetéseit. Az adatvédelem segít megelőzni az olyan csalárd tevékenységeket, mint a személyazonosság-lopás, az adathalászat és a hackertámadások. Vállalata olyan adatokat tárolhat, mint nevek, e-mail címek, címek, egészségügyi információk, telefonszámok és bankkártyaadatok. Az ilyen típusú adatok elvesztése harmadik fél általi hozzáféréshez vezethet és katasztrofális hatással lehet vállalkozására. A online védelem alapos előkészítése alapvető fontosságú.

Természetesen előfordulhatnak hardver- és szoftverhibák, vagy egyszerűen csak a fájlok véletlen törlése – ezek mind-mind nagy mennyiségű adat sérülését vagy elvesztését okozhatják. Ugorjuk tehát át azt a kérdést, hogy miért érdemes biztonsági mentést készítenie, és térjünk rá rögtön arra a kérdésre, hogyan kell biztonságosan és hatékonyan biztonsági mentést készíteni. Napjainkban, amikor az üzleti adatok több platformon és eszközön keresztül kerülnek megosztásra, ez könnyű feladatnak tűnhet – mi sem igazabb ennél.

A mai üzleti adatokat számos helyen tárolják, a szerverektől kezdve a virtuális gépeken, a személyi számítógépeken és az olyan felhőalkalmazásokon, mint a Google Workspace és a Microsoft 365. Ilyen környezetben az egyetlen hatékony megoldás a központosított adatmentés , amely több adatforrásra is kiterjedhet, és biztosítja a mentési folyamat automatizálásához és az adatok egyszerű visszaállításához szükséges eszközöket és funkciókat.

A Synology Active Backup Suite mindent biztosít, amire szüksége van az üzleti adatok biztonsági mentéséhez.

Az Active Backup Suite legfontosabb előnyei a következők:

  • Központi kezelés – Az Active Backup Suite a Synology NAS-t központi mentési és helyreállítási megoldássá alakítja. Telepítse, kezelje és felügyelje az összes biztonsági mentési feladatot egyetlen konzolról, hogy egyszerűsítse az adatvédelem tervezését és csökkentse a karbantartási követelményeket. Az összes mentési feladat konfigurálása és felügyelete egy központi műszerfalról történik, és beállíthatja a mentési állapotjelentések automatikus küldését közvetlenül e-mailben.

  • Hatékony mentés – Az inkrementális mentés és az adatdeduplikáció minimalizálja a mentési időt és a tárhelyfogyasztást.

  • Rugalmas helyreállítás – A Synology különböző helyreállítási módszerek közül választhat, például teljes rendszer-visszaállítás, fájlszintű helyreállítás és azonnali VM-visszaállítás.

  • Biztonsági mentés biztonsága – Új mentési feladat létrehozásakor beállíthatja a mentés tömörítését és titkosítását. Az AES-256 titkosítás használatával a biztonsági mentések adatai biztonságban vannak a nem kívánt kiszivárgástól vagy fizikai lopástól.

“Az Active Backup for Business leegyszerűsíti bonyolult adatközpontjaink biztonsági mentését. A virtuális gépek, fizikai szerverek és fájlkiszolgálók biztonsági mentése hatékonyabban és szükség esetén gyorsabban helyreállítható, így a felhasználók számára rendkívül stabil környezetet tudunk biztosítani.”

Cliff Lin, a Cité műszaki igazgatója

“Úgy tűnik, hogy a biztonsági mentési rendszer bevezetése egy néhány tucat Synologies cégnél gyerekjáték.”

Michał Białek – A Wykop sp.z oo igazgatótanácsának tagja

Nincs további licencdíj

A Synology Active Backup Suite alkalmazások nem igényelnek licencdíjat, és korlátlan számú biztonsági mentés készítését teszik lehetővé, függetlenül a vállalatnál telepített számítógépek, szerverek és virtuális gépek számától. A Synology Active Backup Suite egy ingyenes kiegészítő a Synology NAS-hoz, amely lehetővé teszi tetszőleges számú számítógép, szerver, adat és Microsoft 365 vagy Google Workspace fiók biztonsági mentését. A biztosítható eszközök maximális száma a szerver teljesítményétől függ.

Az Active Backup Suite a következő alkalmazásokat tartalmazza:

Active Backup for Business – adatvédelmet biztosít Windows vagy Linux platformon futó számítógépek, fájlszerverek, fizikai szerverek és virtuális gépek (VMware és Hyper-V platformon egyaránt) számára.

Active Backup for Microsoft 365 – védi az Exchange Online, OneDrive for Business, SharePoint Online és Teams rendszerekben tárolt adatokat.

Active Backup for Google Workspace – a Drive, Gmail, Contacts és Calendar szolgáltatásokban tárolt adatok biztonsági mentését biztosítja.

A Synology Active Backup Suite összes alkalmazása egyszerűen telepíthető a Synology NAS eszközökre a Csomagközpontból. Ráadásul beállításaik nagyon átláthatóak, ami nagyban megkönnyíti a használatukat. Végül is a nagyon tiszta felhasználói felület és az intuitív beállítás általában a Synology eszközök, a DSM operációs rendszerük és a Synology saját fejlesztésű alkalmazásainak egyik fő előnye.

A Synology Active Backup for Microsoft 365-nek köszönhetően sikerült racionalizálni az operatív tevékenységeket a bankban. A korábban használt megoldásokhoz képest drasztikusan megnőtt az e-mail adatok és a SharePoint-adatok biztonsági mentéséért felelős rendszergazdák hatékonysága, ami jelentősen javítja az alkalmazottak munkavégzését. A megoldás nem igényel licencet, így nem kell aggódnunk az előfizetés megújítása vagy további támogatás vásárlása miatt a következő években.”

Przemysław Grzegorczyk – Microsoft rendszergazda, rendszer- és adatbázis-kezelői részleg

Globális deduplikáció a nagyobb hatékonyság érdekében

Gyakran előfordul, hogy ugyanazokat az adatokat több eszközön és platformon tárolják. Ha több eszközről készít biztonsági mentést, ezek a redundáns adatok további tárolókapacitást emésztenek fel. A globális deduplikációs technológia segítségével az összes ismétlődő adat egyetlen változata kerül mentésre, így tárhelyet takarít meg és csökkenti az erőforrás-fogyasztást. Milyen eredményt hoznak? Az eredmények változóak, de nem ritka, hogy a tárhelyfogyasztás több mint 50 százalékkal csökken.

A tesztelés után megállapítottuk, hogy az Active Backup for Business fantasztikus mentési sebességet és kiváló deduplikációs eredményeket biztosít – egy 58 TB-os szerver biztonsági mentés mindössze 28 TB-os volt. Nagyon elégedettek vagyunk az általános teljesítménnyel.

Zhang Jiao-Hao, Információs rendszerek igazgatója, SHISEIDO Taiwan

Rugalmas adat-visszaállítási lehetőségek

Egy biztonsági mentési rendszerrel kiküszöbölhető annak a lehetősége, hogy meghibásodás esetén az adatok örökre elvesznek. De mi a helyzet az adatok helyreállításának idejével? Az üzletmenet folytonosságának biztosítása érdekében a Synology Active Backup lehetővé teszi, hogy teljes eszközöket vagy virtuális gépeket mentsen, és azokat saját virtuális gépkezelőjén keresztül futtassa, anélkül, hogy megvárná az adatok visszamásolását a gazdaszámítógépre. Így a Synology Active Backup teljes Windows és Linux eszközök védelmét és helyreállítását biztosítja, beleértve az alkalmazásokat és beállításokat is. Ugyanakkor a helyreállítás az egyes mappák vagy fájlok szintjén is elérhető, így a biztonsági mentésből csak a szükséges adatokat lehet helyreállítani, például egy fájl véletlen törlése esetén. Továbbá,

“A biztonsági mentési megoldásoknál a fő célunk a gyors adatvisszaállítás. Az Active Backup for Business betartotta szigorú irányelveinket a leállási idő és az adatvisszaállítás tekintetében, többféle módszerrel. A virtuális szerverek azonnali adatmentése mellett a felhasználók saját igényeik alapján proaktívan, saját maguk állíthatják vissza az egyes fájlokat, ami csökkenti az IT terheit”.

Alex Liao, a J-Shine IT részleg