Official Blog
Üzleti biztonsági kamerák vakfoltjai: Milyen problémákat hagynak gyakran figyelmen kívül?
Synology Team
november 28, 2023

Üzleti biztonsági kamerák vakfoltjai: Milyen problémákat hagynak gyakran figyelmen kívül?

Mivel a biztonsági kamera piac továbbra is gyorsan bővül, a vállalkozások a számos vállalat által kínált széles termékválasztékkal szembesülnek. Egyedi igényeiknek és követelményeiknek legmegfelelőbb felügyeleti megoldás kiválasztása ijesztő feladatnak bizonyulhat. Tekintettel arra, hogy a felügyeleti rendszerek gyakran hosszú távú, évtizedekig tartó beruházások, a vállalkozások számára létfontosságú, hogy minden szempontot alaposan mérlegeljenek

A több százezer vállalkozás felügyeleti rendszerének telepítésében szerzett tapasztalataink alapján hat olyan közös tényezőt azonosítottunk, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak a videómegfigyelési megoldás kiválasztásakor.

1. Kamerakompatibilitás

A videokezelő rendszer (VMS) kiválasztásakor a kamerák kompatibilitásának elsődleges prioritásnak kell lennie, mivel a nem megfelelő kompatibilitás a gyártóhoz való kötöttséget eredményezheti, ami súlyosan korlátozza a jövőbeli bővítési és frissítési lehetőségeket, és potenciálisan jelentősen magasabb hosszú távú költségekhez vezethet. Az ideális VMS-nek támogatnia kell az ONVIF protokollt, amely több kameraválasztási lehetőséget, nagyobb rugalmasságot és fokozott biztonságot biztosít a felhasználók számára.

A kompatibilitási frissítések gyakoriságának mérlegelése is kulcsfontosságú. Válasszon olyan szállítót, amely rendszeresen frissíti kompatibilitási listáját, a negyedévente történő frissítés a szabvány, hogy biztosítsa a kompatibilitást az újonnan bevezetett kamerákkal.

2. Funkcionális irányítópult

Az intuitív és funkcionális irányítópult fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a VMS kiválasztásakor. A biztonsági személyzetnek gyors hozzáférésre van szüksége az olyan létfontosságú információkhoz, mint az élő videók, a felvételek, a kamerák elrendezése és az eseményértesítések, hogy vészhelyzet esetén azonnal cselekedhessenek. Nem minden VMS képes ezeket a fontos információkat egyetlen műszerfalon megjeleníteni, ami vészhelyzet esetén hosszabb reakcióidőt eredményezhet.

3. Több helyszínen átívelő központosított irányítás

Ahogy a vállalkozások terjeszkednek, a VMS-nek képesnek kell lennie arra, hogy a növekvő igényekkel összhangban bővüljön. Az egyik legfontosabb funkció a több telephely egyetlen központi helyről történő felügyeletének és kezelésének képessége. Ez a képesség egyszerűsíti a kezelési folyamatot, és egységes képet nyújt a vállalkozásoknak a biztonsági műveletekről.

4. Jogosultságok kezelése

A hatékony jogosultságkezelés a videofelügyelet egyik kritikus szempontja, amely segíthet megelőzni az adatok sérülését és a jogosulatlan hozzáférést. Az ideális VMS-nek támogatnia kell az objektumorientált jogosultságkezelést, lehetővé téve a rendszergazdák számára, hogy az egyes felhasználókhoz részletes kamera-, felvétel- és rendszerjogosultságokat rendeljenek. Ez a funkció biztosítja, hogy csak az arra felhatalmazott személyek férjenek hozzá a rendszerhez és az érzékeny adatokhoz, csökkentve ezzel a jogsértések és az adatlopás kockázatát.

A több helyszínnel és kamerával rendelkező nagy szervezeteknél a szerepkörök delegálásához való hozzáférés alapvető fontosságú. Ez a funkció lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy gyorsan hozzárendeljenek bizonyos feladatokat a különböző felhasználókhoz, miközben korlátozzák hozzáférésüket a rendszer egyéb funkcióihoz.

A vállalat meglévő személyazonosság-kezelési megoldásával való integráció támogatása – legyen az Windows AD vagy LDAP-alapú – szintén kritikus fontosságú egy VMS számára. A megfelelő integráció egyszerűsíti a jogosultságok kezelését, csökkenti az adatvédelmi incidensek kockázatát, és segít megóvni mind az egyének, mind a szervezet egészének adatvédelmét és biztonságát.

5. Failover-támogatás

A felügyeleti VMS kiválasztásakor fontos figyelembe venni a beépített failover lehetőségeket, amelyek segíthetnek a megszakítás nélküli működés biztosításában. A failover-támogatás lehetővé teszi, hogy meghibásodás esetén automatikusan átkapcsoljon egy tartalék szerverre, megelőzve ezzel az állásidőt és a költséges rendszerhibákat. A vállalkozásoknak össze kell hasonlítaniuk az 1+1 és az N+M típusú failover-szabályzatokat, hogy meghatározzák, melyik megoldás lenne a legköltséghatékonyabb az igényeiknek. Az átállási támogatás és a házirendek megfelelő megtervezése már a kezdetektől fogva jelentős költségeket takaríthat meg a vállalkozásoknak a leállások és a rendszerhibák miatt.

6. Hosszútávú költségek

A felügyeleti megoldások összehasonlításakor a teljes tulajdonlási költség megértése kulcsfontosságú, hogy elkerülje a nem tervezett üzemeltetési és szervizköltségek okozta meglepetéseket. Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy a videofelügyeleti rendszer birtoklásával kapcsolatos költségek túlmutatnak a kezdeti költségen, meglepődve tapasztalhatják, hogy a helyben lévő videofelügyeleti technológia üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos összes költség többszöröse lehet a rendszer kezdeti beszerzési árának, különösen, ha tárolószerverek is szerepelnek benne.

A megfelelő választás az Ön igényeihez

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhasson, és olyan felügyeleti megoldást válasszon, amely megfelel az Ön vállalkozásának egyedi igényeihez és költségvetéséhez, elengedhetetlen, hogy gondosan mérlegelje a fent említett tényezőket. Ha időt szán ezeknek a tényezőknek az értékelésére, az segíthet abban, hogy a vállalkozása számára legmegfelelőbb megoldást válassza.

Bemutatkozik a Synology Surveillance Station

A Synology Surveillance Station egy átfogó és skálázható videokezelő rendszer, amely több mint 140 márka több mint 8300 kamerájával hivatalosan kompatibilis. A kamerák széles körét támogatja az ONVIF, az RTSP és a kameragyártók általános API-jain keresztül. A rendszer akár 10 000 kamera központi kezelését is lehetővé teszi több telephelyen keresztül, beépített failover lehetőségekkel, nagy rendelkezésre állású támogatással és finomra szabott jogosultságkezeléssel.