Official Blog
Surveillance Station: hogyan emeljük újabb szintre a felügyeletet 2023-ban
Synology Team
december 13, 2022

Surveillance Station: hogyan emeljük újabb szintre a felügyeletet 2023-ban

A Surveillance Station 9.0 új funkcióinak felsorolása önmagában nem tükrözi a videófelügyeleti eszközünk fejlesztésének mértékét. Egyik jellegzetes termékünk kilencedik verzióját adjuk ki, és büszkén mondhatjuk, hogy a felhasználók számára a létesítményeik biztonsága összességében élvezetesebbé és integráltabbá válik. A Surveillance Station 9.0-val minden egyszerűbben elérhető.

Egy vadonatúj élmény

Amikor először lép be az új Surveillance Station alkalmazásba, azonnal feltűnhet az elegáns, sötét felület. A sok felhasználó által kedvelt megjelenés adoptálása egy aprócska módja annak, hogy a megfigyelést mégjobb élménnyé tegyük. Amikor azonban az élő nézetet nézi, valami mást is észrevehet: már nincs elválasztás az élő közvetítés és a korábbi idővonal nézet között.

A különálló alkalmazások helyett mostantól egy van – a Monitor Center -, amely lehetővé teszi a rögzített felvételek hatékony görgetését, az élő nézetet, a kamera helyének térképeit, a bemeneti és kimeneti modulokat, például az ajtó és a hangszóró vezérlését, a kamera pásztázását/döntését/zoomolását és még sok mást is lehetővé tesz. És ez még nem minden, hiszen átfogó és azonnal észrevehető fejlesztéseket hajtottunk végre ezen funkciók mindegyikénél.

 Események megtekintése többrétegű térképeken

A Surveillance Station Térképek funkciója teljesen újratervezésre került, és mostantól lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy többrétegű, hierarchikus, egymást átfedő térképeket hozzanak létre, amelyek kiindulópontként használhatók minden felügyelethez – a rutinszerű megfigyeléstől a riasztások fogadásáig és az események kivizsgálásáig.

Képzelje el a Surveillance Station telepítését egy három épületből és egy környező parkból álló kampuszon. A Google Maps és az OpenMaps integrációval most már gyorsan elhelyezhet kamerákat bárhol a közelben, az épületen belül vagy kívül.

A kamera gyanús mozgást vagy egyéb eseményt észlelt?

A térképen megjelenik egy értesítés, amely a megfelelő helyre irányítja Önt, és az élő közvetítések közvetlenül a térképen jelennek meg.

Incidens történt az épületben?

Egyszerűen nagyítsa ki az épületet, és keresse meg a pontos helyszínt.

wydarzenia na właściwym piętrze dzięki nowej obsłudze planów wielu pięter.

 

 

Az események gyorsabb felkutatása és kivizsgálása mellett az új Térkép funkció pontosabb felügyeletet tesz lehetővé. A hangszórók, riasztások, ajtóvezérlők és egyéb I/O-k elhelyezhetők a térképen az egyszerű kézi vezérlés érdekében, és a felhasználók ugyanazon a felületen keresztül könnyen megtalálhatják és vezérelhetik a pan, tilt és zoom (PTZ) kamerákat.

A legjobb az egészben, hogy mindezek a funkciók a Monitor Center dinamikus műszerfalának részét képezik, amely a felvételek megtekintésére is szolgál. Ha bármelyik, Ön által meghatározott eseményt észleli, az értesítés mellett automatikusan egy könyvjelzőt is elhelyez az idővonalon, így könnyen megtekintheti. Emellett Ön is hagyhat könyvjelzőket, hogy megkönnyítse saját maga vagy mások számára egy bejegyzés megtalálását és újbóli megtekintését.

Mindezek a funkciók felgyorsítják a bejegyzések átnézésének és ellenőrzésének folyamatát szokatlan viselkedés észlelésekor, növelve az egy személy által elvégezhető vizsgálat mennyiségét, ugyanakkor megkönnyítve a bevetés ismerete nélkül a felügyelet átadását az alkalmazottak között, illetve a megfelelő tájékozódást és reagálást.

 

Többet kevesebb erőforrásból

Ami fontos, hogy a frissítésben szereplő fejlesztések megkönnyítik a nagyobb terek biztonságosabbá tételét kevesebb emberrel. Ugyanakkor jelentősen felgyorsítottuk a nagyméretű kamerarendszerek konfigurálásának vagy áttelepítésének idejét, támogatást adtunk az ilyen nagyméretű konfigurációk védelmét segítő fejlett biztonsági funkciókhoz, és lehetővé tettük az intelligens elemzések integrálását a nagyméretű, távolról kezelt telepítésekbe.

Az új IP-kamerák konfigurálása mostantól a régi telepítésekből származó beállítások táblázatos formátumban történő csoportos importálásával is elvégezhető, így nincs szükség a kamera beállításainak kézi felvételére vagy ugyanazon információk újbóli megadására – ez a funkció több órányi munkát spórolhat meg. De még az új telepítések esetében is az új varázsló jelentősen csökkenti a hasonló vagy alapértelmezett beállításokkal rendelkező (új) kamerák nagyméretű fájljainak hozzáadásához szükséges időt.

 

Több száz kamera 30 perc alatt

Vegyük például 300 különböző típusú IP-kamera telepítését, amelyek 5 rögzítő szerveren vannak telepítve. Korábban minden egyes szerverhez külön-külön kellett eszközöket hozzáadni, egyszerre legfeljebb 6 kamerát. Ha pontosan 60 kamerát adna hozzá minden egyes szerverhez, akkor 50-szer kellene megismételni ugyanazt a folyamatot. Ismétlésenként 10 perc, összesen akár 8,3 órát is igénybe vett volna, és még ha 5 percig is tartana, összesen több mint 4 óra értékes időbe került volna.

Szerencsére a Surveillance Station 9.0-ban van egy jobb megoldás, ahol a kamerák most már közvetlenül a központi menedzsment szerverről, csoportosan telepíthetők. Ha ugyanazt a példát vesszük, körülbelül 10 különböző kamera alapértelmezett beállításával, becsléseink szerint az egész folyamat 30 perc alatt elvégezhető. A Surveillance Station központi kezelőrendszerének (CMS) használata azt is jelenti, hogy nem kell többször bejelentkezni a különböző szerverekre, és ami a legfontosabb, hogy egy adott modell összes eszközét egy lépésben hozzáadhatja.

 

 

Nagy telepítések biztosítása

A több rögzítő szervert tartalmazó telepítések mostantól könnyebben frissíthetők. A rendszergazdák biztosíthatják, hogy az összes NAS-eszközön a legújabb biztonsági fejlesztések és javítások futnak, ha lehetővé teszik a Surveillance Station CMS számára, hogy önállóan töltse le és telepítse a frissítéseket a hálózat összes rögzítő szerverére.

 

 

Még akkor is, ha a központi kezelőszerverek nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, a rendszergazdáknak csak egyszer kell manuálisan feltölteniük a frissítési fájlokat a CMS host rendszerbe, amely automatikusan feltölti és telepíti azokat az összes rögzítő szerverre. Riasztások engedélyezhetők abban az esetben, ha a szerveren elavult szoftver fut.

 

Fokozott biztonság és adatvédelem

Minél nagyobb (és szétszórtabb) a felügyeleti létesítmény, annál fontosabb, hogy az IP-kamerák videóadatait külső lehallgatók ne tudják lehallgatni és megtekinteni. A HTTPS-védett kommunikáció mellett a videofolyamok mostantól titkosíthatók és továbbíthatók az IP-kamerákról a NAS-hoz biztonságos HTTPS és SRTP protokollok használatával (a NAS-ról pedig az ügyfelekhez HTTPS használatával), ami megfelel a felügyeleti hálózataikat megerősíteni kívánó vállalati felhasználók legfontosabb követelményeinek.

 

Amellett, hogy megakadályozzák, hogy a rosszindulatú személyek a kamerafelvételek után kutassanak, a szervezeteknek az adatvédelmi jogszabályok változása miatt a livestream felvételeken kívül mindent meg kell védeniük az alkalmazottaiktól. Ebből a célból maga a rögzített felvétel mostantól külön titkosítási implementációval védhető, amely túlmutat a megosztott mappák titkosításán, és nemcsak akkor teszi olvashatatlanná a felvételeket, ha a NAS-kiszolgálót vagy a meghajtókat feltörik vagy ellopják, hanem a biztonsági személyzet számára is. Azzal, hogy az archívumokhoz való hozzáféréskor különböző titkosítási kulcsokat használnak, a vállalatok szigorú ellenőrzés alatt tarthatják az érzékeny adatokat.

 

Annak érdekében, hogy a szervezetek könnyebben megfeleljenek a CCTV-n keresztül továbbítható adatokra vonatkozó adatvédelmi szabályoknak, az élő megfigyelési képekhez adatvédelmi funkciókat is hozzáadtak. Az adatvédelmi maszkok olyan területeket tudnak eltakarni, amelyeknek a kamera látóterén kívül kell maradniuk (például egy alkalmazott munkaterülete, amelyet egy nagy látószögű kamera rögzít). A videofájlokra automatikus vízjelek helyezhetők, amelyek megakadályozzák a nem kívánt terjesztést, és megkönnyítik a fájlok eredetének azonosítását kiszivárgás esetén.

 

 

Több adatfolyam rögzítése

A CCTV egy módja a létesítmények védelmének a lopásoktól és egyéb veszélyektől, de mi van akkor, ha a rögzítő szerverek veszélyben vannak, megsérülnek vagy ellopják őket? A Surveillance Station már régóta lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a felvételek egy részét egy másik Synology NAS eszközre mentse. Mi van azonban, ha a rögzítő szerver megsérül vagy megsemmisül, mielőtt a felvételek másolása befejeződne? A baj gyorsan bekövetkezhet, és a fontos videók örökre elveszhetnek.

Ennek a kockázatnak a kikerülésére az egyik új módszer a kettős rögzítés. Egy IP-kamera hozzáadásakor a rendszergazdák eldönthetik, hogy engedélyezik-e a második egyidejű rögzítést ugyanazon vagy egy további NAS-eszközön. A kettős rögzítés ugyanazon a szerveren hasznos lehet például a felvételek nagyobb felbontásban történő tárolására különböző időtartamokban – mindig vagy csak bizonyos események esetén. A másodlagos szerverre történő rögzítés lehetővé teszi a folyamatos biztonsági mentést minimális késleltetéssel, a rendkívül rövid helyreállítási pontcélokat, valamint a másodlagos szerveren az utolsó pillanatban bekövetkező meghibásodások gyors helyreállítását, amelyek gyakran kritikus bizonyítékot jelentenek.

Biztonságos adatátvitel a felhőbe

Egy lépéssel továbblépve, a Surveillance Station 9.0, amelynek hivatalos megjelenése még ebben az évben várható, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Synology C2 szerveren a távolban lévő kamerák felvételeit streameljék és tárolják. A Synology C2 szerveren történő kettős rögzítéssel a videófolyamokat egyszerre küldi a NAS rögzítő szerverekre és a Synology C2 adatközpontba, és az esetleges adatvesztés kevesebb mint öt másodpercre minimalizálódik. A felvételek azonban nemcsak védettek, hanem szükség esetén könnyen hozzáférhetők is. Az adatok C2-re történő átvitele lehetővé teszi, hogy a felvételek a világ bármely pontjáról megtekinthetők legyenek anélkül, hogy a fájlokat vissza kellene állítani a biztonsági másolatkiszolgálóról. A klipek egyszerű megosztása lehetővé teszi a releváns felvételek hatékony átadását az alkalmazottaknak és a hatóságoknak, ha szükséges, függetlenül attól, hogy a szerverek még rendelkezésre állnak-e.

 

A Synology C2 felügyeleti szerver a helyi rögzítő szerverekkel megegyező vagy magasabb szintű adatvédelmet és biztonságot nyújt, és a végponttól végpontig tartó titkosítás biztosítja, hogy csak egy felhasználó (a megfelelő titkosítási kulccsal) férhet hozzá a videoképekhez és tekintheti meg azokat. A havi csomagok várhatóan csatornánként 1 dollárnál kezdődnek. További részleteket és a végleges árakat 2022 folyamán jelentik be.

 

 

Intelligens analitika mindenkinek

Folytatódik a munka a DVA eszközeinkben kínált intelligens elemzésen. Egy új frissítés a Surveillance Station AI-alapú videóelemzési kínálatát rendszámfelismeréssel egészíti ki, lehetővé téve az otthonok és vállalkozások számára, hogy nyomon kövessék az ingatlanjukba belépő és onnan távozó autókat. Különösen hasznos lehetőség a jelenleg zajló világjárvány idején az új forgalmi dugójelzés, amely automatikusan észleli a torlódásokat a kiválasztott területeken.

 

 

A meglévő emberszámláló és arcfelismerő modulok is frissültek, és pontosságuk javult egy új varázslóval, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kameraszög beállítását egy intuitív varázsló segítségével, amelyet valós idejű adatgyűjtés támogat. Az I/O modul szabályaival kombinálva ezek az új és régi érzékelőmodulok közvetlenül összekapcsolhatók számos automatizált művelettel.

 

Új berendezések a DVA vonalhoz

Végül pedig az intelligens videóelemzés, amely egy ideig a nagy teljesítményű DVA3221 készülékekre korlátozódott, hamarosan a kisebb vállalkozások és háztartások számára is elérhetővé válik. Az új DVA1622 akár 16 kamerát is támogat, és arcfelismerést, valamint egy további, a felhasználó által kiválasztott folyamatos elemzési feladatot kínál.

A DVA1622 támogatja a Surveillance Station 9.0 új funkcióit, és 4K HDMI kimenettel rendelkezik, így megfizethető és azonnal használható olyan környezetben, ahol helyi kijelzőre van szükség. A DVA 8.2-től kezdődően a DVA integrációja a CMS-szel a Surveillance Station 8.2-től kezdve a DVA1622-t ideális eszközzé teszi a többszerveres telepítések új funkcióinak szükség szerinti hozzáadásához.

 

Összefoglalva…

A Surveillance Station 9.0 a munkafolyamatok és eljárások jelentős racionalizálását ígéri, és egyértelmű biztonsági és védelmi előnyöket biztosít. Ha a Synology-t tekinti a következő videómegfigyelési megoldásnak, soha nem volt még jobb alkalom. Ha Ön már meglévő felhasználó, a jelenlegi béta program tökéletes lehetőség arra, hogy tesztelési beállításokat hozzon létre, és megnézze, hogyan hozhatja ki a legtöbbet az új Surveillance Stationből.

A tesztelés vagy frissítés előtt olvassa el a kiadási jegyzeteket, hogy megtudja, mi történik a meglévő funkciókkal, és nézze meg a Surveillance Station 9.0 Beta oldalát a legfontosabb funkciók összefoglalójáért és további funkciódemókért.

Szeretne egy áttekintő videót látni a Surveillance Station és más megoldások újdonságairól? További részletekért és demókért nézze meg a Synology 2022 AND BEYOND című weboldalt.

A Surveillance Station 9.0 és a 2022-ben esedékes egyéb frissítésekkel bizonyítjuk elkötelezettségünket a meglévő Synology telepítések képességeinek bővítése és termékeink egyre összetettebb telepítésekre való felkészítése iránt, mivel ügyfeleink és a videómegfigyelési megoldásainkba vetett bizalmuk új magasságokba emelkedik.

Szeretnénk meghívni Önt lengyel YouTube,-csatornánkra is, ahol oktatóvideókat és útmutatókat teszünk közzé a Synology termékekhez.