Official Blog
Privát vagy nyilvános felhő? A kulcskérdés?
Synology Team
augusztus 24, 2022

Privát vagy nyilvános felhő? A kulcskérdés?

Nem egészen! Mindkét megoldás értékes előnyöket kínál.

Ha rákeres a Google keresőben a “publikus vs. privát felhő” kifejezésre, valószínűleg olyan korábbi évekből származó cikkeket talál, amelyek bátran állítják, hogy a vita véget ért. De ha ez valóban így van, akkor miért vitatkozik még mindig olyan sok vállalat azon, hogy 2022-ben melyik konfiguráció felel meg az igényeinek?

Ennek oka az lehet, hogy bár az iparági szakértők és az újságírók között általános konszenzus van arról, hogy mindkét kérdés fontos, hiányoznak a vállalatoknak a döntések meghozatalához szükséges források. Ez még mindig élénk és értékes vitát eredményez.

A nyilvános felhő népszerű, és ennek jó oka van. Gyakran dicsérik a könnyű hozzáférhetőségét, különösen távolról, valamint azt, hogy szükség szerint gyorsan és rugalmasan növelhető vagy csökkenthető a kapacitás.

A népszerűség azonban nem jelent minőséget. A nyilvános felhő a számítási teljesítmény és az ügyfélbarát alkalmazások tekintetében kiemelkedik. Ennek ellenére számos olyan terület van, ahol a privát felhő jobb. Az igazság azonban az, hogy egyik sem fogja egyhamar felváltani a másikat.

De hogyan válasszon most?

A helyben lévő infrastruktúra a privát felhővel tagadhatatlan előnyöket kínál.

Például az adatvédelem. Még a nyilvános felhőszerverek által alkalmazott legújabb biztonsági intézkedések ellenére is nehézséget okoz a vállalatoknak, hogy a legérzékenyebb adataikat a szervezetükön kívüli szervereken tárolják. Ide tartoznak az olyan dokumentumok, mint az üzleti tervek, személyzeti akták, számviteli információk, ügyféladatok és hasonlók.

Például egy olyan erősen szabályozott iparágban, mint az egészségügy, a magánélet védelmének kérdését súlyosbítja az adatvédelemmel kapcsolatos jogi felelősség. Mivel az adatvédelmi jogszabályok, például a RODO folyamatosan fejlődnek Európában, még a kevésbé szabályozott iparágaknak is meg kell fontolniuk, hogy milyen személyes adatokat tárolnak és hol.

Emellett van egy másik jó ok is arra, hogy a fontos felhőműveleteket helyben tartsuk: az internetes teljesítmény. A sávszélesség korlátozott erőforrás. Néha a nyilvános felhő használatának sincs értelme az alapvető műveletekhez, például ha egy nagyon nagy fájlt kell elküldeni a szomszéd szobában a fal mögött ülő kollégának.

Olcsóbb a nyilvános felhő?

A kutatások azt mutatják, hogy a vállalkozások képesek voltak csökkenteni a privát felhő költségeit és a nyilvános felhőkhöz hasonló TCO-t elérni.

A 451 Research által készített tanulmány 150 informatikai döntéshozót kérdezett meg, akiknek 41 százaléka azt mondta, hogy a nyilvános felhőnél alacsonyabb fajlagos költséggel üzemeltet privát felhőt.

A kapacitástervezést, az automatizálást és a költségtechnológiákat a költséghatékonyság fő mozgatórugójaként említették. Ugyanebben a felmérésben a válaszadók azt mondták, hogy még ha a nyilvános felhőszolgáltatók megfeleznék is az áraikat (ami nagyon valószínűtlen), akkor is csak a privát felhő munkaterhelés 50%-át helyeznék át a nyilvános felhőbe. Egyértelmű, hogy a vállalkozások nem csak a költségek miatt értékelik a privát felhő értékét.

A nyilvános felhő legnyilvánvalóbb előnyét – az adatokhoz való mozgó hozzáférést – a privát felhők is kínálják. Amivel a privát felhő úgy viselkedik, mint egy nyilvános felhő. A Synology például olyan funkciókat kínál, amelyek távoli hozzáférést, fájlmegosztást és szinkronizálást biztosítanak a telephelyek vagy eszközök között, hogy a nyilvános felhő legjobb tulajdonságait utánozzák egy privát felhőkörnyezetben.

A legjobbat kihozni mindkét megoldásból

Tekintettel arra, hogy egy olyan világban élünk, ahol van nyilvános és privát felhő, miért válasszunk a kettő között? Minden eddiginél jobb eszközök állnak rendelkezésre a két megoldás hibridjének futtatásához.

A nyilvános felhőinfrastruktúrák például tökéletesen alkalmasak az ügyfeleknek szóló weboldalak és alkalmazások számára. A nyilvános felhőben futtathat egy webhelyet. Ezután a privát felhőbe tesz egy biztonsági másolatot. Ily módon megspórolhatja a további (drága) felhőalapú tárhely és számítási teljesítmény bérlésének költségeit, és a biztonsági másolaton módosításokat végezhet, és tesztelheti azt egy zárt környezetben, mielőtt ismét aktív környezetben telepítené.

Természetesen saját maga is létrehozhat külső biztonsági mentést egy további Synology NAS segítségével egy távoli helyen. Ez költséghatékonyabb, mint a nyilvános felhő, feltéve, hogy Ön rendelkezik az erőforrásokkal (pl. hozzáférése van egy második telephelyhez és az IT személyzet a beállításhoz). Az ilyen erőforrásokkal nem rendelkező kisebb vállalatok számára a nyilvános felhő továbbra is megfelelő lehetőség.

A nyilvános felhő az adatvédelmi protokoll részeként is szerepet játszhat egy olyan helyhez kötött megoldással kombinálva, amely további biztonsági korlátot biztosít.

Például titkosíthatja az érzékeny adatokat helyben, mielőtt mindent a nyilvános felhőbe költöztetne, ami további védelmet nyújt a rosszindulatú támadásokkal szemben. Így felszabadíthatja a lemezterületet, a fontos adatokat pedig biztonságban tarthatja, és szükség esetén hozzáférhet hozzájuk. A Synologyval lehetősége van arra, hogy adatainak biztonsági másolatát a C2 Storage vagy a Synologyhoz integrált számos nagy felhőszolgáltató egyikére készítse el. A szoftver intelligensen is működik, lehetővé téve például annak meghatározását, hogy mely fájlokat kell biztonsági másolatot készíteni a nyilvános felhőbe, hogy a legérzékenyebb adatok (például az adóinformációk vagy az ügyféladatok) védve legyenek, és ne kerüljenek véletlenül máshová.

Végső soron a privát és a nyilvános felhő közötti vita lényegtelen. Egyetérthetünk abban, hogy minden privát és nyilvános felhőnek megvannak a maga előnyei. A leírtak szerint számos olyan forgatókönyv van, ahol a kettő kombinációja biztosítja az optimális megoldást.

A kulcs az, hogy olyan megoldást találjon, amely megfelel az Ön egyéni igényeinek. Az adatvédelem terén nincs olyan megközelítés, amely mindenkinek megfelel. A Synology NAS egyre inkább elmosja a határokat a nyilvános és a privát felhő között, így vállalkozása biztonságosan bevezethet egy olyan rendszert, amely minden igényt kielégít.