Official Blog
Kihalóban a korlátlan felhőalapú tárhelycsomag – mi lesz a következő lépés a vállalkozások számára?
Synology Team
november 7, 2023

Kihalóban a korlátlan felhőalapú tárhelycsomag – mi lesz a következő lépés a vállalkozások számára?

Szerző: K: Rex Huang | Application Sr.

A Dropbox közelmúltbeli lépése, hogy megszünteti korlátlan felhőalapú tárhelycsomagját, egy iparági trend része. A felhőalapú tárhelyszolgáltatók évek óta kínálnak korlátlan tárhelycsomagokat, amelyek a vállalkozásokat célozzák meg. Az ilyen ajánlatok gazdaságossága azonban fenntarthatatlannak bizonyul, ami a vállalatokat a korlátlan tárhelycsomagok fokozatos megszüntetésére készteti.

Ez a váltás a Google-nél 2021-ben kezdődött, amikor fokozatosan megszüntették az ingyenes tárhelyet a Google Photos felhasználói számára, és megszüntették a korlátlan tárhelycsomagokat a Google Workspace esetében. A Microsoft és a Dropbox 2023-ban követte a példát, ami a korlátlan tárolási ajánlatok fenntartásának nehézségeit tükrözi. Ezeknek a változásoknak a következményei miatt a felhasználók újraértékelik a nyilvános felhőalapú tárhelyek választását.

Napjainkban a vállalati adatok több mint 60%-a a felhőben található, a globális vállalatok 94%-a használ felhőalapú tárolást (GoodFirms, 2023), amelyből a felhőben tárolt adatok közel fele érzékeny adat, beleértve az alkalmazottak és ügyfelek adatait, a vállalati pénzügyeket és a szellemi tulajdont. Az adatmennyiség folyamatos növekedésével a felhőalapú tárolásra fordított kiadások az előrejelzések szerint 2026-ra 13%-kal nőnek, és elérik a 135,1 milliárd dollárt (IDC, 2023).

Az adatmennyiségek további ugrásszerű növekedésével a korlátlan tárhely biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára. A Google rámutatott arra, hogy a tárhely iránti növekvő keresletnek kell megfelelniük, míg a Dropbox a szolgáltatásukkal való visszaélésre hivatkozott, ami miatt megszüntették az ajánlatot, amelyet üzleti tevékenységre és nem személyes tárolásra szántak.

A felhő-infrastruktúra váltása komoly árat vonhat maga után. A vállalatoknak meg kell küzdeniük az alternatív megoldások keresésével járó kiadásokkal, amelyeket egyesek úgy jellemeztek, hogy a felhőbe történő befektetéseik nem térülnek meg. Ezek az átállások gyakran magas átállási költségekkel járnak, mivel a felhasználók alternatív megoldásokat keresnek, ami potenciálisan leállásokhoz és működési zavarokhoz vezethet. Bár a nyilvános felhőalapú tárolás kényelmes, a szerver feletti korlátozott ellenőrzés miatt nem mindig optimális választás a kritikus üzleti adatok tárolására.

Ezzel szemben a privát felhőalapú tárolási megoldások meggyőző alternatívát kínálnak a korlátlan felhőalapú tárolási csomagokkal szemben. A nyilvános felhőmegoldásokkal ellentétben, ahol a felhasználók harmadik fél szervereire támaszkodnak, a privát felhőalapú tárolási megoldások dedikált fájlszervereken belül, hálózati csatolt tárolóeszközön (NAS) keresztül működnek. Ez az önálló infrastruktúra támogatja a rugalmas tárolási skálázhatóságot, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy a kapacitásukat a változó igényekhez igazítsák. A privát felhők hibrid beállításokat is integrálhatnak, egészséges egyensúlyt teremtve a nyilvános és a privát felhők előnyei között az erőforrás-kezelés hatékonyságának növelése érdekében. Az adatvédelem és az adatbiztonság is javul, mivel a vállalkozások a nyilvános felhőalapú tárolással ellentétben nagyobb ellenőrzést kapnak szervereik felett.

A teljes körű adattulajdonláson túl egyes privát felhőalapú tárolási megoldások, mint például a Synology Drive, olyan további funkciókat kínálnak, mint a licencmentes termelékenységi eszközök, amelyek zökkenőmentes munkafolyamatot tesznek lehetővé, valamint a külső ügynökökkel való együttműködés egyszerűsítése érdekében széles fájlformátum-támogatás. Ez praktikus választássá teszi őket azon vállalkozások számára, amelyek olyan átfogó tárolási megoldást keresnek, amely a biztonságot és a teljes ellenőrzést egyesíti, és amely egyszeri NAS-beruházással elérhető.

A korlátlan tárhelycsomagok csökkenő tendenciájával valószínű, hogy hamarosan más nyilvános felhőszolgáltatások is követni fogják a nyomdokaikat. A fejlődő felhő-térképpel szemben a helyszíni privát felhőalapú tárolási megoldások életképesebb lehetőséget jelentenek a vállalkozások számára. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy stabil felhőkörnyezetben folytassák a növekedést anélkül, hogy a meglévő tárolási terveik változása miatt a szolgáltatások áttelepítésével járó költségekkel és fennakadásokkal kellene szembenézniük.

Tudjon meg többet: