Official Blog
Hogyan készítsünk biztonsági mentést a céges adatokról anélkül, hogy megőrülnénk?
Synology Team
szeptember 25, 2023

Hogyan készítsünk biztonsági mentést a céges adatokról anélkül, hogy megőrülnénk?

A mai cikkben kifejezetten a biztonsági mentések kezelésének témáját fogjuk megvizsgálni a kezdő vállalkozásoktól a vállalatokig. Miért nem kell félni az automatizálástól, és hogy a biztonsági mentések ma már sokkal kifinomultabbak, mint gondolnád. És hogy a megfelelő biztonsági mentési folyamatok megléte végül miért kíméli meg a pénztárcáját.

A coronavírus helyzet örökre megváltoztatta a kibertérséget. Azok a vállalatok, amelyek egyébként évekig mindent analóg módon kezeltek volna, kénytelenek voltak a távoli térbe költözni. Az ilyen melegágy a kibertámadások menedékévé vált, és ezek a tapasztalatlan vállalkozások egyik zsaroló e-mailt küldték a másik után.

Sokan közülük alábecsülték a digitális világot, és háttérbe szorították a biztonsági mentéseket, míg mások tévesen azt hitték, hogy csak ki kell képezniük az alkalmazottakat, hogy maguk védjék meg az adataikat. Az üzleti életben azonban egy ilyen hiba szó szerint pusztító lehet, mind pénzügyileg, mind a hírnév szempontjából.

Hogyan érdemes kezdeni?

Az induló vállalkozásoknak gyakran fogalmuk sincs, hol kezdjék. Nem tudják, hogyan egyesítsék az alkalmazottaik összes eszközét egy platformon; milyen adatokat kell biztonsági mentést készíteni; hol kell biztonsági mentést készíteni; milyen gyakran kell biztonsági mentést készíteni; és hogyan tegyék ezeket az adatokat a lehető leggyorsabban elérhetővé egy esetleges kiesés esetén. Több ezer különböző válasz létezik több ezer vállalat számára, ezért olyan operációs rendszert terveztünk, amelyet minden vállalat és egyén szabadon testre szabhat jelenlegi és jövőbeli preferenciáinak megfelelően.

Ahol a startupok bénítóan sok problémát láttak, ott mi lehetőséget találtunk. A Synology NAS-eszközeink Diskstation Manager operációs rendszerrel rendelkeznek, amelyet menet közben lehet kiegészíteni az integrált alkalmazásközpontból. Ezen belül több tucatnyi használható kiegészítőt talál, amelyekből összeállíthatja infrastruktúráját. Az egyes alkalmazásokhoz hasznos tananyagokat talál a Tudásközpontunkban.

  • Próbálja ki az intuitív Diskstation Manager operációs rendszerünk demóját közvetlenül a böngészőjében.

Az startuptól a nagyvállalatig

A kritikus adatok mennyiségének becslése a következő néhány évben nehéz lehet egy induló vállalkozás számára. Nehéz lehet a rendelkezésre álló kapacitásról vagy licencszámokról tárgyalni harmadik felekkel, amikor az alkalmazottak, projektek és ügyfelek számának exponenciális görbéjét lovagolja meg.

 A Synology Active Backup Suite alkalmazások nem igényelnek licencdíjat, és korlátlan számú biztonsági mentést tesznek lehetővé, függetlenül attól, hogy hány számítógépet vagy VM-et ad hozzá a tervhez most vagy később.

Mind a hardverre, mind a szoftverre specializálódtunk, de ami a legfontosabb, hogy funkcionális ökoszisztémát biztosítunk, ahol biztos lehet benne, hogy nem hiányzik egyetlen darab sem a kirakósból, és hogy az egyes eszközök zökkenőmentesen kommunikálnak a teljes infrastruktúrán keresztül.

Termékportfóliónk a legkisebb háztartásoknak szól a start-up vállalkozásokon keresztül a globális vállalatoknak nyújtott megoldásokig. Így óvatosan léphet be a vállalati adatbiztonság világába, és fokozatosan bővíthet, ahogyan vállalkozása növekszik, vagy ahogyan felfedezi ingyenes szolgáltatásainkat.

Az automatizálás uralja a világot

A biztonsági mentés alatt talán minden hétköznapi felhasználó libabőrös lesz a gondolattól, hogy az adatai között bolyongjon, és egy feltört böngészővel küzdjön, miközben megpróbálja átmásolni a fájlokat egyik pontról a másikra. Bár otthon valószínűleg így készítene biztonsági másolatot kedvenc tévéműsorairól, a vállalati adatok biztonsági mentése ennél valamivel bonyolultabb diszciplína.

Mindenekelőtt a hatékonyságot kell figyelembe venni, fizikai, időbeli és kapacitási szempontból. Központi Active Backup alkalmazásunkon keresztül távolról kezelheti az egész vállalat eszközeit és virtuális gépeit, így sok időt takaríthat meg a körbejárással vagy az egyes fiókok felkeresésével. A vállalati infrastruktúra utólagos karbantartása szoftverünkön keresztül teljesen automatizáltan, az Ön által kiválasztott gépeken, rendszeresen, azonos időben – jellemzően éjszaka, így a terhelést észre sem veszi – végzi el az egyes adattípusok biztonsági mentését.

 

Az Active Backup természetesen lehetővé teszi a folyamatban lévő biztonsági mentések nyomon követését és a korábbiak ellenőrzését. Értesítheti Önt az eszközökön előforduló hibákról, és ezeket a jelentéseket elküldheti a postafiókjába.

Az Active Backup a legtöbbet hozza ki a tárhelyéből

A biztonsági mentés Active Backup formája az úgynevezett inkrementális mentési módszert és az adatok deduplikálását is alkalmazza. Például nincs értelme egyetlen Excel-táblázat több száz másolatát egy egész éven keresztül megőrizni, ha havonta csak egy szerkesztést végez rajta.

Az inkrementális biztonsági mentés során csak egy adott fájlban bekövetkezett konkrét változtatás kerül rögzítésre, így elkerülhető a felesleges tárolási zűrzavar.

Az úgynevezett deduplikáció egy olyan folyamat, amely az ismétlődő adatblokkok felett őrködik, és drasztikusan csökkenti az adatterhelést. A deduplikáció révén gyakrabban végezhet biztonsági mentéseket anélkül, hogy a mentések mérete jelentősen csökkenne. A szokásos adatszinkronizáláshoz képest (ahol az adatokat több adattárban tükrözzük, erről bővebben alább) azonban ez lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, és természetesen több helyet foglal. Továbbá, mivel ez csak változásmentés, ez a formátum a szinkronizáláshoz képest nem olvasható. Az inkrementális mentés és a deduplikáció kombinálásával az adatok több verzióját tárolhatja tömörített méretben egyetlen tároló konfiguráción, így akár több tíz százalékos lemezkapacitást is megtakaríthat.

Az Active Backup Suite az Active Backup for Business (Windows, Linux, VMWare és Hyper-V alapú virtuális gépek biztonsági mentésére); Active Backup for Microsoft 365 (Exchange Online, OneDrive, Sharepoint és Teams adatok biztonsági mentésére); és Active Backup for Google Workspace (Google, Drive, Gmail, Contacts és Calendar adatok biztonsági mentésére).

A biztonsági mentés kifinomultabb, mint gondoltad

Maga a biztonsági mentés egy széles terület, amely számos különböző módszert foglal magában. Egyesek következetesebbek, de lassabbak és kapacitásigényesebbek. Mások gyorsak és hatékonyak, de kevésbé nyíltak. A biztonsági mentési terv egyik ilyen alapkövetelménye az adatok szinkronizálása a lemezek RAID elrendezésének formájában.

Mi az a RAID?

Ez a rövidítés a tárolt adatokat egymás között tükrözve tároló független lemezek redundáns elrendezésének koncepcióját jelenti. Az egyes lemezek (leggyakrabban) egyszerű mechanikus lemezek, amelyek érzékenyek a fizikai sérülésekre, amelyek után meghibásodhatnak. A szabványos HDD-k esetében még ez a forgatókönyv is elkerülhetetlen előbb-utóbb.

A RAID elrendezéssel, ahol az adatokat az összes érintett meghajtón egyszerre tárolja, minimálisra csökkenti az adatvesztés kockázatát, mivel ha az egyik meghajtó a szilícium-mennyországba kerül, a többi meghajtón még mindig hozzáférhet az adataihoz. A meghibásodott hardvert menet közben, állásidő nélkül cserélheti ki.

A lemezek tükrözése csak a közöttük tárolt adatokat szinkronizálja. A RAID elrendezés így az esetleges hibákat, a fontos adatok téves törlését vagy a zsarolóprogramok vagy más kibertámadások támadásait is tükrözi. Ezért a biztonságnak ezt a formáját még kifinomultabb biztonsági mentőeszközökkel kell kombinálni, amelyek visszafelé is képesek dolgozni az adatokkal.

Tartsa be a 3-2-1 tartalékolási szabályokat

Az adatbiztonság aranyszabálya az úgynevezett 3-2-1-es biztonsági mentés, amelyet a vállalatok világszerte követnek. E tanács szerint a biztonsági másolatok három különböző másolatát kell megpróbálni két különböző adathordozón tárolni, az egyiket az eredetitől eltérő helyen. Az adatok, alkalmazások és szolgáltatások folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása megakadályozza a nyereségkiesést és a vállalat hírnevének romlását.

Használja ki a felhőt

A felhőszolgáltatások használata a biztonsági másolatok három példányának két különböző adathordozón történő elkészítéséhez az utóbbi időben széles körben elterjedt, ideális esetben egy második hálózati tárolóval kombinálva, amely vagy egy másik fióktelepen található, vagy egy harmadik fél adatközpontjában található. A biztonsági szint természetesen az Ön vállalkozásának méretétől és képességeitől függ. C2 Storage megoldásunk részeként felhőinfrastruktúrát is biztosíthatunk Önnek.

 A Hyper Backup alkalmazásunk megkönnyíti az adatok biztonsági mentésének folyamatát egy hálózati tárolóról más célállomásokra azáltal, hogy teljes biztonsági mentéseket, mentett alkalmazáskonfigurációkat és időbélyegekkel ellátott fájlállapotokat készít. A megfelelő biztonsági mentési terv egyik legfontosabb pontja, hogy vissza lehessen térni a hiba előtti pontra. A Hyper Backup megteremti a teljes rendszer visszaállításának lehetőségét, és védelmet nyújt az olyan rendszertévesztő frissítésekkel szemben, amelyek egyébként határozatlan időre leállítanák a vállalkozást.

 

A biztonsági mentés nem csak a jelenlegi időt védi, hanem a jövőbeli pénztárcát is.

Azzal, hogy teljes virtualizált számítógépeket menthet a Synology NAS-ra, egy zsarolóprogram-támadást követő kibertámadás hatásait is kiküszöbölheti. Az adatok titkosíthatók a Synology NAS-on a biztonsági rések és kibertámadások elleni védelem érdekében. A teljes tisztítás után a NAS-on tárolt biztonsági másolatból gyorsan visszaállíthatja a számítógépet egy olyan időpontba, amikor nem érte támadás.

A biztonsági mentés nélküli adatok elvesztése mindig sorsdöntő, mert a szokásos “otthoni”, fényképeket és filmeket tartalmazó adatokkal ellentétben akár egyetlen hiányzó töredék is elválaszthatja az egész éves vállalati elemzés rekonstrukcióját a sikertől. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen folyamat idő- és költségigényes, sőt, még az olyan lehetséges következményekről vagy büntetésekről is, mint például az adóhivatal felé az összes számla elvesztése miatti dokumentálhatatlanság.

Kövesse a Synology híreit Facebook oldalunkon. Itt pedig egy link az összes forgalmazó és azon helyszínek listájához, ahol termékeinket beszerezheti Magyarországon.