Official Blog
Melyik NAS a legjobb választás számomra? Így találd meg a megfelelő modellt!
Synology Team
július 21, 2022

Melyik NAS a legjobb választás számomra? Így találd meg a megfelelő modellt!

Egy hálózati adattároló (NAS) vásárlása mellett döntöttél otthoni vagy üzleti célra, de nem tudod melyik modell felel meg leginkább az igényeidnek? A széleskörű választék könnyedén kihívássá tud változni. A döntés azonban fontos, hogy a saját céljaidnak megfelelő, legjobb teljesítményt hozhasd ki a tárolóból.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mely modellek/sorozatok milyen felhasználásra alkalmasak, összehasonlíthatod az egyes modelleket, valamint megtalálhatod az számodra szükséges információkat a megfelelő döntéshozatalhoz.

Kezdésként vessünk is egy pillantást a Synology különböző NAS-sorozataira, hogy segítsünk a megfelelő NAS-modell kiválasztásában!

A Synology 6 NAS-sorozatának áttekintése

Mindegyik Synology NAS a Synology szabadalmaztatott DiskStation Manager (DSM) operációs rendszerét futtatja, legyen szó akár otthoni NAS-ról vagy nagyvállalati rack szerverről. Az egyes funkciók és a támogatott csomagok azonban az adott modellektől függően eltérőek lehetnek. A Synology összesen 6 NAS-sorozatot kínál: j-, Value-, Plus-, XS/XS+- és FS sorozat.

1. j sorozat

A j sorozatot otthoni felhasználásra tervezték. A sorozat modelljei, mint például a DS220j és a DS120j, különösen jó választást jelentenek az első, megfizethető NAS-t kereső, kezdő felhasználók számára.

Tipikus alkalmazási területek:

2. Value sorozat

A Value sorozat áthidalja a szakadékot a költséghatékonyság és a teljesítmény között. A j sorozatnál valamivel jobb hardverfelszereltséggel érkező megoldás a legjobb NAS-modelleket kínálja a magánfelhasználóknak és az IT iránt érdeklődőknek (pl. DS418) eltérő kivitelezéssel.

Tipikus alkalmazási területek:

 • Fájlszerver kis méretű csapatok számára

 • Multimédiás központ otthoni használatra

 • Kis méretű felhőszerver a több helyszínes munkavégzéshez

3. Plus sorozat

A Plus sorozat az IT-rajongók és a KKV-k számára lehet izgalmas. Ebben a sorozatban a NAS-ok egyaránt elérhetők asztali- (pl DS220) vagy rackbe szerelhető (pl RS820) kivitelezéssel. A Plus sorozatba tartozó modellek számos különböző méretben kaphatók, kettőtől akár 16 lemez fogadására is képesek.

A két- és négylemezes modellek általában kétféle változatban kaphatók:

 1. Az olcsóbb gyengébb processzorteljesítményt és kevesebb bővítési lehetőséget nyújt.

 2. A drágább erősebb processzorral és jobb tárhelybővítési lehetőséggel rendelkezik a különböző bővítőegységek támogatásának köszönhetően.

Tipikus alkalmazási területek:

4. XS+/XS sorozat

A nagy terhelést igénylő felhasználási módok nem jelentenek problémát a Synology XS/XS+ sorozatnak. KKV- és nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások:

Tipikus alkalmazási területek:

5. SA sorozat

Az SA sorozat – például a SA3600 modell – első osztályú megoldást jelent a nagy tárolási igénnyel rendelkező alkalmazásokhoz a nagy üzleti környezetekben a kimagasló megbízhatóságnak, a rugalmas méretezhetőségnek és a nagy teljesítménynek köszönhetően. A rugalmas bővíthetőségből adódóan egyes modellek akár 96x 3,5 hüvelykes vagy 180x 2,5 hüvelykes SAS/SATA-meghajtót is támogatnak.

Tipikus alkalmazási területek:

6. FS sorozat

A Synology FS sorozatot kifejezetten az I/O-igényes nagyvállalati alkalmazásokhoz fejlesztettük ki, amely megfelel a legalacsonyabb késleltetést igénylő követelményeknek is. A sokmagos processzorokkal, a gyors interfésszel és 24x 2,5 hüvelykes SAS/SATA SSD támogatásának lehetőségével felszerelt modellek – mint pl. FS6400 – az abszolút leggyorsabb tárolási megoldást jelentik a Synology teljes kínálatában.

Tipikus alkalmazási területek:

 • Tároló virtualizáláshoz

 • Fájlszerver a többfelhasználós 4K videószerkesztési területekhez vagy

 • Központi szerver cégeknek vagy iskoláknak a csapatos dokumentumszerkesztéshez

Ha nagy teljesítményre van szükséged sok IOPS-szel, akkor a Synology FS sorozat jelenti a legjobb választást számodra.

Így értheted meg a Synology termékek elnevezését

 

1. Modell típusa

 • DS – NAS asztali kialakítással (DiskStation)

 • RS/SA/FS/UC – rackbe szerelhető szerverek (pl. RS – RackStation)

 • DX/RX – Bővítőegység asztali vagy rack kialakítással

2. Meghajtókeszek maximális száma

Ez a szám azt jelzi, hogy összesen hány adattároló lemez telepíthető a rendszerbe, beleértve a bővítőegységgel történő kiegészítést is.

Ha például összesen 18 meghajtórekesz áll rendelkezésre, abban az esetben 8 lemezt a fő NAS, 5 lemezt pedig a bővítőegységek jelentik, amelyből kettő csatlakoztatható. 

3. sorozat, 4. kiadás éve

A modell a Plus sorozatból származik, amely 2019-ben jelent meg.

5 tipp, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő NAS-modellt

1. Kezdd a NAS-választóval!

A Synology online asszisztense, a NAS-választó ideális első lépést jelent az induláshoz és a tájékozódáshoz. Egyszerű kérdések alapján határozza meg a megfelelő NAS-modelleket a kezdeti szakaszban.

2. Hasonlítsd össze az egyes NAS-modelleket!

Ezt követően itt összehasonlíthatod az egyes Synology NAS-modelleket. Egyszerűen csak válaszd ki az összehasonlítani kívánt modelleket a jobb felső sarokban található négyzetek bejelölésével! Egyéni szűrőket is beállíthatsz a megfelelő modellek kiválasztásához.

3. A lemezterület és a RAID meghatározása. 

Határozd meg, hogy mekkora tárhelyre van szükséged rövid és középtávon! A következő szempontokat kell figyelembe venned:

 • sebesség és késleltetési követelmények,

 • a RAID tárolókészletek kívánt redundanciája

 • egyéb funkciók, mint például a gyors meghajtócsere és SSD-gyorsítótár

Ha ezt sikerült eldöntened, akkor csak ki kell választanod a megfelelő merevlemez-kapacitást, majd végül meg kell határoznod, hogy hány rekeszre van szükséged a NAS-készülékedben.

Synology RAID kalkulátorral könnyedén megtudhatod, hogy mekkora tárhely fog a rendelkezésedre állni a kiválasztott merevlemezeken a különböző RAID-típusok esetén. Azt is azonnal láthatod, hogy mekkora tárhely nincs kihasználva, vagy mekkora területet lett lefoglalva a különböző védelmekhez.

4. Olvasd el más felhasználók tapasztalatait!

Ezeken felül érdemes egy pillantást vetni más Synology-felhasználók beszámolóira is. Lehetséges, hogy más ügyfelek esetei alapján megfelelő modelleket és egyéb lehetőségeket fedezel fel, amely jobban segíthet a NAS-beruházás lehetőségeinek teljes kihasználásában.

5. Ellenőrizd az átviteli sebességet és a teljesítményt!

A felhasználóknak azt is érdemes előre ellenőrizniük, hogy mekkora I/O-terhelést és átviteli sebességet kell kezelnie a rendszernek. Ezen az oldalon megtalálhatod a Synology modellek teljesítményértékeit a lehető legjobb körülmények között, maximális felszereltséggel (Synology hálózati kártyák és adathordozók). Ez általában jelentősen korlátozza a választékot.

Ne feledd:

Jelenlegi igényeid valószínűleg idővel változni fognak. Egy kis előrelátással nem kell azonnal lecserélned a meglévő NAS-modelled. Egyes modelleknél a tárhely később bővíthető további bővítőegységek hozzáadásával vagy a memória és a CPU cseréjével. Ha tisztában vagy azzal, hogy a következő 2-3 évben nagy valószínűséggel növekedni fognak a követelmények, akkor érdemes a döntés meghozatalakor mérlegelned a későbbi bővítési lehetőségeket. 

Összefoglaló kérdések

A következő 4 kérdés megválaszolásával szűkítheted az ideális NAS-modellek választékát:

 1. Mire szeretnéd elsősorban használni a NAS-t – otthoni vagy üzleti felhasználás?

 2. Milyen alkalmazásokat szeretnél elsősorban futtatni – például fájlszerver, biztonsági mentés, multimédiás média, csapatmunka vagy virtuális gépek tárolása?

 3. Milyen kialakítást szeretnél – asztali vagy rackbe szerelhető kivitelezés?

 4. Vannak olyan további szolgáltatások, amelyek fontosak a számodra, például Wake-on-LAN vagy az SSD-gyorsítótár?

 

Kapcsolódó oldalak

Több információt szeretnél?

Synology NAS-szervereket szeretnél vásárolni?

Magáncélra:

Cégek számára:

Kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban?

 • Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!