Official Blog
Az üzleti növekedés elősegítése all-flash tárolóval
Synology Team
május 9, 2023

Az üzleti növekedés elősegítése all-flash tárolóval

Az emberek és a számítógépek 2020-ban közel 64,2 zettabájtnyi adatot generáltak. Ez 70 588 648 646 503 219 gigabájtnak felel meg (forrás: IDC, 2021). Egy olyan 14 számjegyű szám, ami már most is minden bizonnyal meghaladja az emberi képzeletet.

De ez még nem minden: 2025-re az előrejelzések ennek háromszorosát, azaz 181 zettabájtnyi generált adatot jósolnak világszerte. (Forrás: statista.de)

Ilyen adatmennyiség mellett nem csoda, hogy a vállalatok 95%-a úgy látja, hogy a strukturálatlan adatok kezelése problémát jelent az üzleti életben – írja a Forbes.

A Big Data statisztikák azt mutatják, hogy az adatok létrehozása, gyűjtése, másolása és felhasználása 2010 és 2020 között 5000%-kal nőtt (forrás: forbes.com).

A folyamatos adatnövekedés tehát szinte megállíthatatlan, és különösen a vállalatokat érinti. Az adóellenőr számára tárolt számlaadatok, a DSGVO-nak megfelelő személyzeti akták, termelési adatok és fájlok, mind varázsütésre szaporodnak. De hová tegyük az összes adatot? Hogyan garantálható a hozzáférhetőség? Mi a helyzet, ha virtuális gépeket is hosztolni kell? És mi a legjobb módja ennek egy olyan árkategórián belül, amely megfizethető bárki számára? Ez az a pont, ahol egy all-flash szerver lehet a szükséges katalizátor.

5 Módszer a vállalati informatika mindennapi problémáinak megoldására

Az informatikai részlegek azt szeretnék, hogy a szerverek üzemeltetése a lehető legproblémamentesebb legyen. A DSGVO tisztviselője adatbiztonságot akar. A vezérigazgató magas adatátviteli teljesítményt és rendelkezésre állást szeretne, hogy a mindennapi üzletmenet ne álljon le. A pénzügyi igazgató pedig költséghatékony megoldást szeretne a vállalat számára.

Egy olyan vállalaton belüli tárolási megoldás megtalálása, amely mindezen követelményeknek megfelel, gyorsan óriási feladattá válhat. Az alábbiakban 6 módszert talál a vállalati informatika mindennapi problémáinak megoldására, és arra, hogyan használhatja ki ezeket az all-flash tárolással a vállalatában.

1. Kevés hely a szerverkabinetben? Több hely az all-flash szerverekkel

2. Nagy olvasási és írási sebesség (IOPS)

3. Virtuális gépek fogadására

4. Gyors, gyorsabb hálózati kártya

5. Költségmegtakarítás – többszörösen

1. Kevés hely a szerverkabinetben? Több hely az all-flash szerverekkel!

A Forbes adataiból látható, hogy az emberek folyamatosan egyre több adatot generálnak, és ezeket az adatokat a jövőben is tárolni akarják. Azonban mind a tárhely, mind a szerverszekrényekben lévő fizikai hely korlátozott vagy már kimerült, különösen a vállalati környezetben. Az all-flash tárolás – kezdetben helyhiány miatt – jó alternatíva lehet a szerverszekrényekben. Sok nagy tárolási térfogatú SSD-lemez kis helyen is elfér. Például, ahol “csak” 12 HDD fér el egy 2U egységben, ott egy all-flash szerver, mint például a Synology FS3410, már 24 SSD számára kínál helyet, és így ugyanabban a térben több tároló számára teremt puffert.

Ha elfogy a tárhely, és az adatok növekedése utolérte vállalkozását, a Synology FlashStations lehetővé teszi, hogy bővítőegységekkel bővítse őket. Így könnyedén több merevlemezterületet nyerhet anélkül, hogy új szervert kellene vásárolnia.

2. Nagy olvasási és írási sebesség (IOPS)

Mappák megosztása, sok egyidejű hozzáférés a rendszerhez, nagy mennyiségű adat feltöltése vagy letöltése – ezek mind-mind a digitális várakozási idők és a szerver működésének lassulásának okai lehetnek.Az all-flash tárolók előnye a rendkívül gyors válaszidő, különösen a HDD-kkel ellátott szerverhez képest. Az adatok azonnal lekérdezhetők, a betöltési idők pedig rövidek. A magas IOPS-teljesítmény, döntő tényező abban, hogy egy hálózat vagy adathordozó milyen gyorsan kommunikál egy be- és kimeneti eszközzel, lehetővé téve, hogy sok felhasználó párhuzamosan hozzáférjen anélkül, hogy a teljesítmény érezhetően lelassulna.

3. Virtuális gépek hosztolása

Bizonyos üzleti területeken a virtuális gépek üzemeltetése nélkülözhetetlenné vált. A virtuális gépek azonban különösen sok munkát követelnek a szerverektől, és gyors átviteli sebességet igényelnek.
Az all-flash rendszerek erre a munkaterhelésre készültek, mivel gyors hozzáférést biztosítanak az adatokhoz, és nagy IOPS-teljesítményt hoznak. Egy all-flash szerveren a hipervizorok iSCSI-n keresztül csatlakoztathatók, a VM-ek pedig a szerveren hosztolhatók.

Annak érdekében, hogy ne veszítsük el az áttekintést, és egy központi pontról kezelhessük az összes VM-et egy szerveren, a Synology Virtual Machine Manager licencmentes, optimalizált megoldást kínál. Ez lehetővé teszi a VM-ek virtualizálását és kezelését közvetlenül magán a szerveren.

4. Gyorsabb hálózati kártya

Különösen a vállalati környezetekben, ahol a nagy adatátviteli sebesség elengedhetetlen, a kiszolgáló nem válhat szűk keresztmetszetté.

Ha az igények növekednek, a szervernek lehetőséget kell nyújtania a hálózati kártyákkal (röviden NIC) történő bővítésre. Győződjön meg tehát arról, hogy a szerverei e tekintetben felfelé irányuló mozgásteret biztosítanak. A szűk keresztmetszetek elkerülése érdekében a Synology All-Flash megoldásai a megfelelő hálózati kártyával akár 56 GB adatátviteli teljesítmény elérésének lehetőségét is kínálják.

5. Költségmegtakarítás – többszörösen

A szerverstruktúra beszerzési költségei vagy annak frissítése valószínűleg a legkritikusabb és legtöbbet vitatott pont egy vállalatnál. A Synology megoldásai jelentősen olcsóbbak más nagy gyártókhoz, például a Dell EMC-hez vagy a HPE-hez képest, de nem kevésbé funkcionálisak – éppen ellenkezőleg. Az alacsonyabb hardverköltségek mellett a Synology DiskStation Manager intuitív felhasználói felülete időt és energiát takarít meg a felhasználóknak a beállítás során.

Továbbá az all-flash szerverek jellemzően nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos, HDD merevlemezes szerverek. Ez segíthet abban, hogy kevesebb szerverre legyen szükség a vállalatnál ugyanolyan mennyiségű munkaterhelés feldolgozásához. Ez pedig a szerverek, az áram és a légkondicionálás költségeit takarítja meg.

Általánosságban elmondható, hogy az all-flash szerverek alacsonyabb meghibásodási aránnyal rendelkeznek, mint a hagyományos HDD-kkel ellátott szerverek. Mivel az SSD-k kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkeznek, kevésbé hajlamosak a mechanikai sérülésekből eredő meghibásodásokra. Ez hosszú távon megtakarítja a meghibásodott merevlemezek cseréjének költségeit.

Ha egy all-flash szerver megvásárlásakor redundáns tápegységeket és átállási védelmet is választ, akkor kétszeresen is védve van. Egy failover fürtben vagy SHA (Synology High Availability) fürtben a tükrözött kiszolgáló másodperceken belül átveszi a helyét a termelő szerver teljes meghibásodása esetén. Ez azt jelenti, hogy a műveletek zökkenőmentesen folytatódhatnak, és az állásidő költségei közel nullával csökkennek.

A beépített redundáns tápegységek további biztonságot nyújtanak, hogy az egyik tápegység meghibásodása esetén egy második tápegység zökkenőmentesen átveheti a helyét, és nem keletkeznek költségek a működési leállás miatt.

Az összes költségmegtakarítás mellett, amely magával a teljesen flash szerverrel jár, a harmadik féltől származó szoftverek licencköltségeit is megspórolhatja. Ön licencmentes, nagy teljesítményű mentőszoftvereket használhat szervereihez és a vállalat összes végberendezéséhez, valamint együttműködési és elemzési eszközöket.

Tesztelje az all-flash tárolást kockázat nélkül

Egy teljesen flash szerver minden vállalkozást felkészít a növekedésre. Mivel azonban egy ilyen jellegű változás mindig bizonytalansággal jár, a Synology ingyenes konzultációs és tesztelési szolgáltatást kínál.

Ha még mindig bizonytalan abban, hogy a Synology All-Flash szerver hogyan illeszkedik a vállalata informatikai környezetébe, akkor kötelezettség nélkül igénybe veheti ezt a szolgáltatást, és átfogó tanácsot kaphat a Synology informatikai szakértőitől az egyedi üzleti esetnek megfelelő eszköz kiválasztásához.

Kérjen ingyenes, díjmentes tanácsadást most, és tesztelje a Synology All-Flash szervereket saját üzleti környezetében.