Official Blog
A MailPlus webkliens és mobilalkalmazás használata
Synology Team
február 27, 2023

A MailPlus webkliens és mobilalkalmazás használata

A levelezőprogram fontos szerepet játszik az otthoni és a vállalati kommunikációban egyaránt. A Synology megfelelő szoftvert (MailPlus) biztosít ügyfeleinek, beleértve a webklienst és a mobilalkalmazást.

A Synology MailPlus szervert a felhasználók a csomagközpontban találják. Ez egy webes kliens, amellyel lekérdezhetők az e-mailek a NAS szerverről, és természetesen üzeneteket is küldhetnek. Minden létrehozott felhasználó alapértelmezett beállítás szerint MailPlus szerveralkalmazási jogosultságot kap. A bejelentkezéshez ezt követően a DSM felhasználónév és jelszó megadása szükséges.

Ismerős kialakítás és működés

A MailPlus kliens felépítésében és funkcionalitásában hasonlít más gyártók levelezőprogramjaihoz. A felhasználók ezért gyorsan eligazodnak benne. A program támogatja a fájlmellékletek küldését, és kész témákat tartalmaz a grafikai tervezéshez. Az e-mail szerkesztő szerkesztési és formázási lehetőségeket kínál, mint például a szövegrészletek vastag- vagy aláhúzása, színkiemelés, valamint képek és emojik beillesztése. A beállítás is egyszerű: feltéve, hogy az SMTP már be van állítva a MailPlus szerveren, a kliens az első indításkor automatikusan átveszi a beállításokat.

A levelezőprogram központi helyet foglal el minden számítógépen, és fontos szerepet játszik az otthoni és a vállalati kommunikációban egyaránt. Útközben az okostelefonokra készült levelezőalkalmazások gondoskodnak arról is, hogy az emberek soha ne maradjanak le egy e-mailről sem. A Synology megfelelő szoftvert (MailPlus) is biztosít ügyfeleinek, beleértve a webklienst és a mobilalkalmazást.

A MailPlus Server beállítása után a Synology NAS-hoz automatikusan hozzáadódik egy “MailPlus” megosztott mappa. Annak érdekében, hogy a felhasználók hozzáférhessenek a MailPlus-hoz, a megosztott mappa alapértelmezett jogosultsági beállításait meg kell tartani, és nem szabad önállóan megváltoztatni. Ahhoz azonban, hogy a felhasználók böngészőn vagy mobilalkalmazáson keresztül használhassák a MailPlus webklienst, kötelező bejelölni az “Engedélyezés” jelölőnégyzetet a DSM > MailPlus Server > Account> alatt az adott felhasználónévnél. Így gond nélkül lehet több fiókot létrehozni. Ez olyan felhasználók számára hasznos, akik több fiókkal rendelkeznek, például egy másodlagos fiókkal, amelyet megosztottak kollégáikkal a projektekkel kapcsolatos egyszerűsített kommunikáció érdekében.

Az e-mail szálak a beszélgetési mód kikapcsolásával felbonthatók, így az egyes üzenetek megjelennek az áttekintésben, és célzottan szerkeszthetők vagy akár törölhetők. A program keresési funkcióval is rendelkezik, amely az összes meglévő fiók e-mailjeit tartalmazza.

A MailPlus támogatja a POP3 protokollt, így képes összegyűjteni az e-maileket más levelezőszolgáltatásokból, és a MailPlus szerverén tárolni azokat. Másrészt a felhasználó a MailPlus szerveren a POP3 és az IMAP protokollt is engedélyezheti. Ez lehetővé teszi számára, hogy az üzeneteket más e-mail kliensekkel, például a Microsoft Outlookkal vagy a Thunderbirddel is lekérje.

Mobilalkalmazás a postai küldemények útközbeni fogadásához

Az Apple iPhone és az Android operációs rendszerű okostelefonok számára a Synology a MailPlus mobilalkalmazást kínálja a MailPlus kiszolgáló klienseként az Apple App Store és a Google Play Store áruházon keresztül. A NAS-hoz való csatlakozáshoz a felhasználó megadja a szerver (külső) IP-címét, a DDNS hostnevet vagy akár a QuickConnect azonosítót.

A DDNS a “Dynamic Domain Name System” (dinamikus tartománynévrendszer) rövidítése, és olyan DynDNS szolgáltatásokra utal, amelyek mindig változó IP-címeket rendelnek ugyanahhoz a tartományhoz. A Synology saját DDNS szolgáltatást üzemeltet erre a célra. A felhasználók ezt a NAS-on a “Vezérlőpult > Külső hozzáférés > DDNS” vagy a “Csatlakozás > Külső hozzáférés” alatt állíthatják be. Erről a témáról külön cikk található a Tudásközpontban.

A QuickConnect a Vezérlőpultban is beállítható. Ez lehetővé teszi az eszköz külső hozzáférést. Ennek előfeltétele, hogy a felhasználó korábban regisztrált egy Synology-fiókra. Ez a fiók ingyenes. Továbbá az alkalmazáshoz legalább DSM 6.0-s Synology MailPlus szerver és a MailPlus webkliens szükséges.

Széleskörű beállítási lehetőségek

Ha a MailPlus alkalmazás beállítása befejeződött, az okostelefonon a modern kliensek szokásos kényelme áll rendelkezésre. Megvannak a szokásos mappák a bejövő levelek, a piszkozatok, az elküldött üzenetek, a kéretlen levelek és még sok más mappa. Különlegességként a felhasználó saját mappákat is létrehozhat az általa csillagozott vagy kulcsszavakkal megjelölt e-mailek számára. Ha kívánja, még a bejövő üzeneteket is ennek megfelelően rendezheti, és akár postafiókok, akár címkék szerint csoportosíthatja őket. A levelek rendszerezhetők csillagozással, olvasottként vagy olvasatlanként való megjelöléssel, illetve archiválással is.

Az alkalmazás széleskörű beállítási lehetőséget kínál a beérkezett és az újonnan összeállított e-mailek megjelenítésének szabályozására. A felhasználók például szerkeszthetik az alkalmazás eszköztárát, beállíthatják a betűméretet, valamint be- és kikapcsolhatják az automatikus képbetöltést. További funkciók közé tartozik az egyes kimenő üzenetekhez automatikusan hozzáadott aláírások meghatározása, illetve annak beállítása, hogy a bejövő leveleknél hány soros előnézetet jelenítsen meg az előnézet. Különösen a terjedelmes képeket vagy nagyméretű fájlmellékleteket tartalmazó üzenetek megjelenítésének felgyorsítása érdekében a felhasználó beállíthatja a levelek automatikus lekérdezését, valamint meghatározhatja a lekérdezett mellékleteket és képeket tároló gyorsítótár memória méretét is.

Az alkalmazás konfigurálására és használatára vonatkozó utasítások és magyarázatok az alkalmazás Súgó funkciójában és a Tudásközpontban találhatók, mind az Android, mind az Apple iOS rendszerre.