Official Blog
3 rejtett költség, amire érdemes odafigyelni, ha biztonsági mentési megoldást vásárol!
Synology Team
július 6, 2023

3 rejtett költség, amire érdemes odafigyelni, ha biztonsági mentési megoldást vásárol!

Ön is kapott már feladatot a különböző mentési megoldások felkutatására és összehasonlítására, csakhogy már az első pillanattól kezdve elárasztották a különböző lehetőségek, a funkciók lavinája és a számtalan licencmodell?

Ha biztonsági mentési megoldást keres, remélhetőleg ez a cikk ad némi betekintést, és segít elkerülni a lehetséges árcsapdákat.

Először is, a biztonsági mentések piacán kétféle üzleti modell létezik:

  1. A biztonsági mentési hardver és a (külön értékesített) biztonsági szoftver

  1. Integrált all-in-one biztonsági mentési megoldás

A legtöbb vállalat számára a külső biztonsági mentőszoftver megvásárlásának fő oka az, hogy továbbra is a meglévő hardverüket használják, elkerülve ezzel a vélt plusz kiadást. Amit azonban gyakran figyelmen kívül hagynak, azok a megvásárolt szoftverek folyamatos licencdíjai, amelyek a teljes tulajdonlási költséghez kapcsolódnak.

Mennyire lehetnek drágák a szoftverlicencek, és mik azok a rejtett költségek, amelyekre érdemes odafigyelni?

3 rejtett költség a biztonsági mentési megoldásokban

Az alábbiakban a 3 leggyakoribb rejtett költségtételt mutatjuk be, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak:

1. Licencelési és karbantartási költségek.

A legtöbb VM biztonsági mentés esetében a gyártók általában különböző megközelítéseket alkalmaznak a számlázásra. Vagy CPU foglalatonként, vagy VM hostonként (rendszerenként). A beállításoktól függően a foglalatonkénti díjak sokkal drágábbak, mint a hosztonkénti díjak. A Veeam például 10 biztonsági mentési példányra 3000 eurós licencelési modellt kínál. Itt egy példányt egy VM, egy szerver vagy 3 munkaállomás (PC) definiál.

A tárolni kívánt példányok kapacitása itt gyorsan kimerül, és újabb 3 000 EUR-s licencet kell vásárolni.

A beszállítói árak összehasonlításakor ügyeljen arra, hogy a teljes költséget vegye figyelembe, ne csak a kezdeti árat.

A licencdíjak mellett a karbantartás, a szoftverfrissítések, a javítások és a technikai támogatás költségeit is figyelembe kell vennie.

Tisztában van azzal, hogy az éves támogatás megújításának költsége az örökös licenc megoldás költségének 22-27%-át is kiteheti?

Amint az alábbi ábra mutatja, a biztonsági mentési szoftverek 3 éves összköltségének összehasonlításakor szinte NINCS különbség az örökös és az előfizetéses licencek költségei között, ha a támogatási megújítási költségeket is figyelembe vesszük.

2. Kezelési költségek

Amikor a szoftverek kezeléséről van szó, a különböző gyártók és azok különböző támogatási rendszereinek használata esetén a vállalatoknak külön kell vizsgálniuk a hardvert és a szoftvert, hogy a lényegi kérdések végére járjanak.

Házon belüli informatikai részleg nélkül előfordulhat, hogy különböző gyártókkal kell kapcsolatba lépniük a probléma megtalálásához, vagy külső szolgáltatót kell felbérelniük a probléma kezelésére; ez végső soron sok időbe, pénzbe és idegekbe kerül.

3. tárolási költségek

Az utolsó dolog, amit figyelembe kell venni, amit gyakran elhanyagolunk: a hardverköltségek.

Sok vállalatnak korlátozott a költségvetése, ezért általában az olcsó szoftverek mellett döntenek. Meg kell azonban jegyezni, hogy mindenképpen fontos adatokról van szó, és az ingyenes hardver vagy szoftver mindig hátrányokkal jár. A funkcionális korlátozásoktól, a biztonsági mentésektől vagy hasonlóktól.

Vegyünk példaként egy egyszerű forgatókönyvet:

Ha 7 napon keresztül napi biztonsági mentéseket szeretne készíteni, és az adat mérete 1 TB, napi 5%-os átlagos napi változási aránnyal, akkor az inkrementális mentések 80%-os tárhelymegtakarítást eredményeznek. Ezzel szemben nagy valószínűséggel több mint 6x több lemezterületet pazarol el a szerveren, mint az ingyenes vagy olcsó megoldásoknál, amelyek gyakran csak a teljes mentési variációkat teszik lehetővé.

Mindenképpen vegye figyelembe a merevlemezek és a szerver hardver költségeit is, különösen, ha összetettebb üzleti munkaterhelésekről szeretne biztonsági mentést készíteni.

A végén minden összeadódik…

Mit szólna egy olyan biztonsági mentési megoldáshoz, amely minimalizálja az összes lehetséges rejtett költséget, és amelyet ráadásul Ön is könnyen kezelhet?

A Synology Active Backup for Business már az első évben több mint 50%-át megtakarítja annak, amit más gyártókkal fizetnie kellene, vagy amit egy több gyártó által kínált megoldással magának kellene beállítania. A költségmegtakarítás még jelentősebb lehet, ha a Dell EMC vagy a HPE biztonsági mentési tárolóként használt szervereit hasonlítja össze.

Röviden, azzal a pénzzel, amit a mentési szoftver licencéért fizet (akár előfizetéses, akár örökös) az első évben, tulajdonképpen megvásárolhat egy Synology NAS-t, miközben védheti a virtuális gépeken, fizikai szervereken, Microsoft 365-ön és Google Workspace-en lévő üzleti munkaterhelést – mindkettő nagyjából az első évi licencdíjjal megegyező vagy annál is alacsonyabb költséggel valósítható meg.

A globális deduplikációval tovább javíthatja a tárolás hatékonyságát. A deduplikáció megakadályozza, hogy a több eszközről származó redundáns adatokról biztonsági másolat készüljön.

A SHISEIDO Taiwan például a globális deduplikációval 54%-os (28 TB az összesen 58 TB-ból) tárhelymegtakarítást ért el üzleti környezetében. E technológia nélkül a további 30 TB adat merevlemezeken és bővítőegységeken történő tárolása körülbelül 1500 dollárba került volna.

Összefoglaló

A következő táblázat azt mutatja, hogy a Synology Active Backup for Business miben különbözik más biztonsági mentési megoldásoktól (olcsó szoftver vagy prémium licenccel rendelkező szoftver):

A költségelőnyök mellett az Active Backup számos olyan funkciót is integrál, amelyek a modern biztonsági mentési szoftverekben megtalálhatóak. Ez lehetővé teszi a biztonsági mentési feladatok egyszerű kezelését egyetlen konzolról, valamint a gyors és megbízható helyreállítás biztosítását.

Tudjon meg többet a Synology Backup megoldásairól itt