Official Blog
Cum să securizați corect criptomonedele
Synology Team
11 April 2023

Cum să securizați corect criptomonedele

De la atacul cibernetic asupra jocului online Axie Infinity, toată lumea vorbește despre securitatea criptomonedelor. Folosind chei criptografice piratate , hackerii au reușit să fure monede digitale în valoare de peste 600 de milioane de dolari . Astfel de cazuri dramatice arată în special cât de importantă este securizarea corespunzătoare a parolelor . Pentru a evita ceva similar, puteți cel puțin să vă securizați corespunzător portofelele și criptomonedele cu un manager de parole securizat.

În ciuda turbulențelor, 2021 a fost un an de succes remarcabil pentru industria criptomonedelor . Luna noiembrie a marcat vârful, când Bitcoin a atins un maxim istoric de 69.044 de dolari. Chiar dacă piața a scăzut în prezent și hype-ul pare să se fi terminat pentru moment, odată cu boom-ul Altcoins, NFT și platformele DeFi, lumea monedelor digitale continuă să ofere oportunități promițătoare. Se poate doar ghici cât de importante vor deveni acestea în viitor .

 

Cum să cumpărați și să securizați corect criptomonedele?

Dacă ați investit deja în criptomonede, probabil că știți deja ceva. Cu toate acestea, dacă sunteți un utilizator care tocmai se gândește să cumpere criptomonede, ar trebui mai întâi să vă familiarizați cu elementele de bază înainte de a vă arunca în nebunia criptomonedelor . Pentru a efectua o tranzacție, adică pentru a cumpăra criptomonede, utilizatorul trebuie mai întâi să se înregistreze la o bursă care oferă monede digitale, de exemplu B. Coinbase, Gemini, Binance sau altele similare. Se începe cu înregistrarea: utilizatorului i se cere să creeze o parolă securizată. De asemenea, primește un cod de recuperare 2FA (autentificare cu doi factori) în cazul în care pierde accesul la portofelul său din orice motiv.

Dacă ați cumpărat acum monede, le puteți lăsa pe platforma de tranzacționare. Cu toate acestea, pentru sume mari, este recomandat să împărțiți monedele în mai multe portofele pentru a minimiza riscurile potențiale. Atât portofelele fierbinți, cât și cele reci sunt opțiuni posibile. Factorul decisiv aici este modul în care doriți să vă gestionați criptomonedele. Portofelele fierbinți sunt conectate la internet. Portofelele fierbinți conțin doar cheile de acces la monede. Monedele în sine rămân pe serverul bursei respective. Acest lucru face posibilă tranzacționarea sau plata cu monedele fără probleme. Portofelele reci, pe de altă parte, sunt suporturi de stocare “reale”, fizice, pe care vă trageți monedele. Ele nu sunt conectate la internet și, prin urmare, pot fi înțelese mai mult ca un “purceluș” decât ca un portofel. Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor.

O mulțime de parole – securizați corect criptomonedele

Cu toate acestea, cele două opțiuni au în comun faptul că utilizatorii au nevoie de o cheie de acces privată pentru a-și accesa și gestiona token-urile. Pe platformele de stocare la cald , cum ar fi MetaMask, datele trebuie să fie actualizate și ușor de transferat, instantaneu și oriunde. O parola secretă de recuperare de 12 cuvinte este generată și aici pentru securitate. În cazul în care un utilizator își pierde portofelul, acesta poate folosi această frază de recuperare pentru a-și recupera portofelul. Cu toate acestea, devine enervant atunci când utilizatorii pierd atât parola, cât și fraza de recuperare. Pentru că, fără acestea, monedele sunt pierdute pentru totdeauna. În acest moment, ar trebui să fie clar cât de important este să vă securizați și să vă gestionați corect parolele pentru criptomonede.

Întrebarea dacă nu aveți deja suficiente coduri, chei și parole este, desigur, evidentă. Dar, mai ales când vine vorba de securitatea token-urilor, adică a propriilor bani, ar trebui să acceptați de bună voie parole diferite, lungi și complicate. Desigur, parola pentru e-mailul pe care utilizatorii îl folosesc pentru a se înregistra la un furnizor de exchange și portofel ar trebui să fie, de asemenea, deosebit de sigură.

Ce se întâmplă cu criptomonedele dacă vă uitați parola?

Bineînțeles, credem că toate informațiile noastre de conectare sunt stocate în siguranță undeva – fie că sunt scrise de mână sau în format digital în notițe, în e-mailuri sau stocate în browser. Dar ce se întâmplă dacă vă ștergeți parolele din browser sau dacă trec câțiva ani fără să vă conectați la un site? Memoria poate să se șteargă și detaliile de conectare dispar. Dintr-o dată nu mai știți parola.

Pentru majoritatea site-urilor web, acest lucru nu este prea tragic. Platformele online oferă adesea clienților lor opțiunea de a primi un link trimis la adresa de e-mail stocată prin intermediul unui buton “Forgot your password” , pe care îl puteți utiliza pentru a genera o nouă parolă. Din cauza naturii descentralizate a tehnologiei blockchain  pe care se bazează monedele digitale și a anonimatului care o însoțește, platformele de tranzacționare nu oferă această opțiune. Dacă un hacker ar avea acces la conturile de e-mail ale utilizatorilor, ar putea să le spargă portofelele. Monedele pur și simplu nu ar mai putea fi urmărite. Așadar, cea mai sigură opțiune este de a nu oferi această opțiune în primul rând. Utilizatorii sunt singurii responsabili pentru stocarea în siguranță a parolelor – un avantaj imens, care poate deveni și un dezavantaj major.

Stefan Thomas este un astfel de exemplu. Acesta nu poate accesa averea sa de 7 002 Bitcoins, care valorează în prezent aproximativ 240 USD, deoarece nu-și amintește parola pentru hard disk-ul cu cheile sale private. După cum a relatat The New York Times în ianuarie 2021 , se pare că aproximativ 140 de miliarde de dolari în bitcoin se află “în portofele pierdute sau rătăcite în alt mod”. Un studiu realizat de CryptoVantage mai arată că ” 39,7% dintre proprietarii de cripto-monede și-au uitat parolele .”. Mulți au reușit să își recupereze monedele. Cu toate acestea, un mic procent trebuie să trăiască acum cu conștiința faptului că dețin bitcoini și nu îi pot accesa.

[Crypto Conundrum] Fotografie realizată de <CryptoVantage> pe <site-ul sursă>.

De ce este atât de important să securizăm în mod corespunzător parolele criptomonedelor

Pe lângă pasul greșit de a uita sau de a vă pierde datele de autentificare, riscul de a deveni victima infractorilor cibernetici crește în fiecare an. Chiar anul trecut a avut loc un alt jaf masiv de criptomonede, în urma căruia s-au furat aproximativ 600 de milioane de dolari din rețeaua Poly Network. Potrivit Crystal, numărul de escrocherii cripto a crescut cu peste 80% în 2021 .

[Suma totală  a activelor virtuale furate în USD 2011-2021] Imagine realizată de <Crystal> pe <site-ul sursă>

Principala modalitate de a preveni acest lucru este utilizarea unor parole sigure. De asemenea, bursele își avertizează în permanență utilizatorii cu privire la riscurile care îi pândesc, subliniind importanța creării unor parole puternice. Coinbase, de exemplu, cere ca o parolă să aibă un timp de spargere offline estimat la peste 6.000 de secunde” și “recomandă cu tărie utilizarea unui manager de parole .”

Generați și stocați parole sigure cu C2 Password

C2 Password vă poate ajuta în ambele cazuri. Fiind un manager de parole dedicat și gratuit , vă ajută să țineți evidența parolelor dumneavoastră., să le gestionați și și le administrați cu ușurință. Datorită criptării end-to-end, în care toate datele sunt procesate cu standardul AES-256, datele dvs. sunt protejate la cel mai înalt standard posibil. Astfel, puteți stoca în siguranță și parolele, codurile și cheile private și, astfel, vă puteți securiza corespunzător criptomonedele. C2 Password oferă autentificare asistată și sincronizare între dispozitive. Astfel, puteți accesa orice portofel de oriunde. Nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la activele înghețate sau la pierderile irecuperabile.

În calitate de manager de parole, C2 Password nu numai că poate gestiona parolele pentru dvs., dar le poate și genera. Deci, dacă aveți probleme în a găsi o parolă complicată, generatorul de parole încorporat poate face treaba pentru dvs. Veți primi recomandări de parole și vă puteți optimiza parolele existente. Datorită criptării pe partea clientului, cheia pe care o utilizați pentru a vă cripta și decripta acreditările este stocată doar pe dispozitivele dvs. Prin urmare, nici măcar serverele Synology nu au acces la ea. Astfel, puteți fi siguri că datele dvs. sunt protejate de ochii curioșilor.

Începeți astăzi gratuit cu C2 Password .