Official Blog
Ce este ransomware-ul și cum funcționează atacurile ransomware?
Synology Team
20 March 2024

Ce este ransomware-ul și cum funcționează atacurile ransomware?

Ce este ransomware-ul?

Ransomware este un tip de software rău intenționat cu obiectivul principal de a infecta computerul sau sistemul unei victime, de a-i cripta fișierele sau de a bloca întregul sistem. Ulterior, atacatorii cer o răscumpărare de la victimă în schimbul furnizării unei chei de decriptare sau a unui instrument de deblocare.

Metodele tipice ale atacurilor ransomware implică atașamente de e-mail malițioase, site-uri web rău intenționate sau exploatarea vulnerabilităților sistemului pentru a avea acces la sistemul informatic al victimei. Odată infectat cu succes, începe criptarea fișierelor, făcându-le inaccesibile și afișează o cerere de răscumpărare. De obicei, astfel de cereri vin cu un termen limită, neplata la timp a răscumpărării putând duce la amenințarea ștergerii datelor criptate sau la dezvăluirea publică a informațiilor victimei.

Ransomware-ul afectează diverse industrii, inclusiv instituții financiare, agenții guvernamentale, școli, spitale și multe altele. Poate viza unitățile locale și își poate extinde impactul asupra tuturor dispozitivelor conectate sau chiar poate șterge rețele întregi și date de rezervă dintr-o singură dată. Deși recuperarea fără plata răscumpărării este uneori posibilă, poate fi consumatoare de timp și costisitoare dacă victima nu este pregătită sau se confruntă cu un atac direcționat. Pentru a preveni ransomware-ul, organizațiile ar trebui să gestioneze cu atenție securitatea e-mailului, securitatea rețelei, să actualizeze periodic sistemele și să facă backup pentru datele definite a avea importanță critică.

Ransomware-ul este o amenințare în creștere și persistentă

Primul atac ransomware a avut loc în 1989. În acel moment, utilizatorii care încearcau să șteargă un program și să-și repornească computerele de 90 de ori produceau criptarea tuturor folderelor. Datele rămâneau inaccesibile dacă nu se efectua o plată pentru cheia de decriptare, efectuată către un cont bancar furnizat de către persoana rău intenționată. Atacurile ransomware de astăzi sunt mai sofisticate și mai costisitoare. În ciuda creșterii numărului de atacuri cibernetice înainte de pandemie, incidentele nu s-au diminuat odată cu relaxarea pandemiei. În regiunea Asia-Pacific, s-a înregistrat o creștere cu 22% a numărului mediu săptămânal de atacuri cibernetice pentru o singură organizație. La nivel global, rata anuală de creștere rămâne aproape de 40%.

În plus, companiile, după ce au suferit un atac, au nevoie în cele mai multe cazuri de câteva săptămâni sau luni pentru a se recupera. În mod alarmant, până la 71% dintre companii nu își pot restabili datele după un atac. Chiar dacă organizațiile sunt dispuse să plătească răscumpărarea, aceasta nu garantează recuperarea datelor existente. Potrivit statisticilor, 50% dintre organizații pierd încă unele fișiere, iar 13% pierd chiar toate datele.

Prin urmare, înțelegerea modelelor de comportament ale ransomware-ului și implementarea măsurilor preventive are o importanță crucială. Aceasta este cheia pentru ca organizațiile să asigure securitatea datelor și să mențină continuitatea operațiunilor.

Înțelegerea comportamentului ransomware-ului și modul de prevenire a atacurilor de acest gen

Ransomware-ul a evoluat într-un model de afaceri profitabil de-a lungul anilor, ducând la atacuri din ce în ce mai bine planificate și direcționate asupra organizațiilor. Pentru a preveni ransomware-ul, primul pas este înțelegerea modelelor sale operaționale. De obicei, ransomware-ul urmează acești pași pentru a pătrunde într-o organizație:

1. Observare: Sunt colectate informații despre țintele vizate.
2. Infiltrare: Provoacă efectuarea de clicuri pe link-uri rău intenționate (exploatând vulnerabilitățile sistemului sau software-ului pentru a se infiltra, apoi pentru a se conecta la o stație din rețea).
3. La pândă: Pregătit pentru atac, adună continuu informații despre organizație și obține date critice.
4. Distrugere și atac: Criptează datele originale la sursă și șterge datele de rezervă.
5. Negociere: Dacă negocierile eșuează, ransomware-ul poate expune informații vitale ale companiei sau le poate șterge direct.

Protecția împotriva ransomware-ului implică menținerea actualizată a sistemelor și a software-ului, instalarea de antivirus și de software de pe whitelist, instruirea angajaților să nu instaleze software provenit din surse necunoscute și păstrarea vigilenței cu privire la cele mai recente amenințări ransomware. În plus, sunt cruciale efectuarea în mod regulat de copii de rezervă ale datelor cu funcții de imuabilitate. În cazul unui atac, accelerarea procesului de recuperare asigură continuitatea operațiunilor de afaceri.

În concluzie, importanța protecției datelor crește pe fondul amenințării crescânde a ransomware-ului. În ciuda măsurilor preventive, problema persistă, iar organizațiile au o singură șansă de a se apăra împotriva numeroaselor încercări ale hackerilor. Soluțiile de protecție a datelor, precum cele furnizate de Synology, devin cruciale în fortificarea organizațiilor împotriva atacurilor ransomware. Protecția completă a datelor oferită de Synology asigură cel mai înalt nivel de securitate, disponibilitate și recuperare, facilitând izolarea eficientă împotriva atacurilor ransomware.

Experimentați soluția de backup și recuperare în caz de dezastru propusă de Synology

În fața amenințării tot mai mari a ransomware-ului, importanța protejării datelor devine din ce în ce mai evidentă. Ransomware-ul provoacă pierderi de milioane în fiecare an și, în ciuda măsurilor preventive, această problemă persistă. Mai mult, hackerii pot încerca nenumărate atacuri, în timp ce organizațiile au o singură șansă să se apere împotriva lor. Într-un astfel de mediu, soluțiile de protecție a datelor apar ca fiind cheia organizațiilor care se protejează împotriva atacurilor ransomware.

Synology oferă o protecție completă a datelor, asigurându-vă că datele dvs. primesc cea mai completă securitate. În cazul unui atac, putem facilita rapid recuperarea, asigurând continuitatea operațiunilor de afaceri. Soluțiile Synology de protecție a datelor ajută personalul IT să implementeze pe deplin protecția datelor, garantând securitatea, disponibilitatea și recuperarea datelor organizației, izolând eficient împotriva atacurilor ransomware.

Aflați mai multe despre soluțiile de backup și recuperare în caz de dezastru de la Synology