Official Blog
Miért dob piacra HDD-ket a Synology a kis NAS modellekhez is?
Synology Team
július 25, 2023

Miért dob piacra HDD-ket a Synology a kis NAS modellekhez is?

A HDD-k nem egyszerű kiegészítő termékek a NAS-kiszolgálókhoz, hanem alapvető alkotóelemek. Ezért a Synology speciális HDD és SSD meghajtói a nagyvállalati szerverekhez már 2020-ban bevezetésre kerültek, hogy tovább maximalizálják az egész rendszer megbízhatóságát és minimalizálják az állásidőt. Annak érdekében, hogy a magánfelhasználók számára is elérhetővé tegyék az előnyöket és a teljesítményt, a Synology Plus sorozatú HDD-meghajtói kifejezetten a kisebb NAS-modellekhez készültek. Ez a blogbejegyzés megválaszolja a Synology új, kisebb NAS modellekhez szánt merevlemezeivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

1. Miért olyan fontos a merevlemezek illesztése a NAS rendszereknél?

Mint korábban említettük, a merevlemezek nagyon fontos részét képezik a NAS-rendszereknek, mivel kiválasztásuk befolyásolja az egész rendszer teljesítményét és sebességét. A gyorsabb merevlemezek és gyorsítótárak gyorsabb olvasási és írási sebességet biztosíthatnak, ami különösen fontos az olyan feladatoknál, mint a multimédiás tartalmak streamelése vagy a valós idejű adatelérés.

Emellett a merevlemezek szoftverje rendszeres frissítést követel meg, és kompatibilisnek kell lennie a NAS-rendszer szoftverével. Ha problémák merülnek fel, először egyértelműen meg kell határozni a forrást. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak két gyártótól – a merevlemezektől és a NAS-rendszertől – kell támogatást kérniük, és egyszerre kell kommunikálniuk.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak két helyről, a merevlemezek és a NAS gyártójától kell támogatást kell kérniük. Így értékes idő veszhet el.

2. Miért érdemes Synology Plus HDD-ket vásárolni a NAS-hoz?

A legfontosabb előnye, hogy a felhasználók egyetlen forrásból kapják meg rendszerük legfontosabb összetevőit. Ennek eredményeként mind a NAS-kiszolgáló, mind a merevlemezek szoftvere optimálisan összehangolt. A módosítások és frissítések is gyorsan elvégezhetők. A merevlemezek firmware-frissítéseivel a felhasználóknak már nem kell minden egyes merevlemezt eltávolítaniuk és a számítógéphez csatlakoztatniuk. A Synology merevlemezek esetében a frissítések közvetlenül a DSM-ben végezhetők el!

Mivel az egész rendszer egy gyártótól származik, a felhasználóknak csak egy kapcsolattartójuk van, aki mindenről gondoskodik, ha probléma adódik.

Ráadásul a Plus HDD-ket a többi gyártó NAS-meghajtóihoz hasonló áron kínálják majd.

További előny: a HDD-kkel az egyes kötetek deduplikációja is lehetséges lesz. Itt olvashatja el, mely modellek támogatják ezt.

3. Használhatom-e továbbra is a más gyártóktól származó meglévő merevlemezeket?

Igen , szeretnénk a felhasználóink számára biztosítani a rugalmasságot, hogy más gyártók meglévő merevlemezeit továbbra is használhassák. A normál működéshez támogatjuk a kompatibilitási listánkon szereplő, általunk tesztelt és hitelesített harmadik féltől származó merevlemezeket.

A nem tesztelt vagy nem hitelesített meghajtók is használhatók. Ezt azonban nem javasoljuk, mivel probléma esetén nem tudunk technikai támogatást nyújtani. A DSM felületén megfelelő figyelmeztetések jelzik, ha nem ellenőrzött meghajtókat használ.

Különösen akkor, ha először vásárol Synology NAS-t, vagy ha a meglévő merevlemezei meghibásodtak, és új merevlemezek vásárlása előtt áll, a Synology merevlemezek ésszerű választásnak bizonyulnak.

4 Mi a különbség a Synology Plus és az Enterprise HDD-k között?

A Plus és Enterprise merevlemezek között több alapvető különbség is van. Az első különbség az energiafogyasztásban van. A Plus meghajtók körülbelül 29%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az Enterprise meghajtók. Ez annak is köszönhető, hogy az Enterprise HDD-k nagyobb teljesítményt nyújtanak. A Plus meghajtók ennek megfelelően olcsóbbak, és különösen alkalmasak közepes munkaterhelésekhez. A Plus meghajtókra 3 év, míg az Enterprise HDD-kre 5 év garancia jár.

5. A Plus HDD-k minden szerverrel kompatibilisek lesznek?

Nem, a Plus HDD-k csak a Plus sorozatú asztali és rackmount modellekkel, valamint a Value és J sorozatú DiskStations és DVA modellekkel lesznek kompatibilisek. A következő modellek kompatibilisek a 4 TB-os Plus HDD-kkel:

A Plus HDD-k kompatibilis modelljeinek teljes listáját itt találja.

Az új HDD-khez hasonlóan ezeket a kompatibilis modelleket is magánfelhasználók és kis irodák számára tervezték. Az új HDD-k ezért nem kompatibilisek az Enterprise sorozatunk DiskStation és RackStation modelljeivel. Ezekhez a modellekhez a Synology már kínál megfelelő Enterprise HDD- és SSD-meghajtókat, amelyek a vállalati környezethez szükséges nagyobb teljesítményt nyújtják.

Összefoglaló

A NAS-ához való megfelelő merevlemezes meghajtó kiválasztása fontos döntés. Szeretnénk széles választékot és optimálisan összehangolt rendszert kínálni a felhasználói élmény fokozása és a maximális megbízhatóság biztosítása érdekében. Továbbra is új tárolási és adatkezelési megoldásokat (hardver és szoftver) fejlesztünk, hogy megfeleljen felhasználóink folyamatosan változó igényeinek.

További részletek a Synology kisebb NAS-modelleihez készült új merevlemezekről itt találhatók.