Official Blog
Cloud privat sau cloud public? O alegere dificilă?
Synology Team
22 August 2022

Cloud privat sau cloud public? O alegere dificilă?

Nu chiar! Ambele variante oferă beneficii valoroase.

Căutând „Public vs. Private Cloud” pe Google, cel mai probabil veți găsi articole din anii trecuți care susțin cu tărie că dezbaterea s-a încheiat. Cu toate acestea, dacă acesta este într-adevăr situația, de ce atât de multe companii încă discută în contradictoriu despre configurația potrivită pentru nevoile lor în 2021?

Acest lucru s-ar putea datora faptului că, deși există un consens larg în rândul experților din industrie și al jurnaliștilor că ambele sunt relevante, există o lipsă de resurse pentru a ajuta companiile să ia decizii. Acest lucru menține dezbaterea foarte vie și interesantă.

Cloud-ul public este popular și pe bună dreptate. Este adesea lăudat pentru ușurința accesului la resursele sale, în special de la distanță, și pentru capacitatea sa de a crește sau diminua rapid și flexibil capacitatea, după cum impun necesitățile.

Dar a fi popular nu înseamnă că este cel mai bun pentru orice caz de utilizare. Cloud-ul public este excelent în ceea ce privește puterea de calcul și aplicațiile orientate către client. Există multe zone în care cloud-ul privat este superior. Dar adevărul este că niciun model de cloud nu îl va înlocui pe celălalt în curând.

Dar cum faci alegerea?

O infrastructură on-premise cu un cloud privat oferă beneficii incontestabile.

De exemplu, pentru protecția datelor. Chiar și cu cele mai recente măsuri de securitate pe care le folosesc serverele de cloud public, companiile încă se luptă cu stocarea celor mai sensibile date pe servere care sunt localizate în afara companiei lor. Acestea includ documente precum planuri de afaceri, dosare de personal, informații contabile, date despre clienți și altele asemenea.

Într-o industrie foarte reglementată, cum ar fi cea a serviciilor medicală, de exemplu, problema confidențialității este accentuată de răspunderea juridică asociată cu protecția datelor. Cu legile care protejează datele personale, cum ar fi GDPR, care se schimbă constant în Europa, chiar și industriile mai puțin reglementate trebuie să ia în considerare ce date cu caracter personal sunt stocate și unde.

În plus, există un alt motiv bun pentru a menține local operațiunile critice din cloud: performanța internetului. Lățimea de bandă este o resursă limitată, în special în Germania, care nu poate ține pasul cu alte țări dezvoltate când vine vorba de vitezele de internet, ocupând doar locul 31 în 2019 Speedest Global Index. Pur și simplu nu are sens să folosești cloud-ul public pentru operațiuni de bază, de exemplu pentru trimiterea unui dosar foarte mare unui coleg din camera alăturată.

Cloud-ul public este mai ieftin?

Un studiu al 451 Research arată că organizațiile au reușit să reducă costurile cloud-ului privat și să atingă TCO-uri comparabile cu cloud-urile publice. În cadrul studiului au fost chestionați 150 de factori de decizie IT, dintre care 41 la sută au spus că își operează cloud-ul privat la un cost mai mic decât cloud-ul public. Tehnologiile de planificare a capacității, automatizare și costuri au fost numite ca principalii factori ai eficienței costurilor. În același studiu, respondenții au indicat că, chiar dacă furnizorii de cloud public și-ar reduce prețurile la jumătate (ceea ce este foarte puțin probabil), ei ar migra doar 50% din sarcinile lor de lucru în cloud privat către un cloud public. Este clar că organizațiile apreciază valoarea cloud-ului privat nu numai din motive de cost.

Chiar și cel mai evident beneficiu al cloud-ului public – accesul la date de oriunde – este oferit de cloud-ul privat, astfel încât cloud-ul privat se comportă precum cloud-ul public. De exemplu, Synology are caracteristici care oferă acces la distanță, partajare de fișiere și sincronizare între site-uri sau între dispozitive pentru a emula cele mai bune caracteristici ale cloud-ului public într-un mediu cloud privat.

Folosiți avantajele ambelor modele

Având în vedere că trăim într-o lume de cloud public și cloud privat, de ce să alegeți între cele două? Există instrumente mai bune ca niciodată pentru a rula un hibrid dintre cele două.

De exemplu, infrastructurile cloud publice sunt ideale pentru site-urile și aplicațiile orientate către clienți. Puteți opera un site web în cloud public. Apoi plasați backup-ul acestuia în cloud privat. În acest fel, economisiți costul de închiriere a stocării în cloud și a puterii de procesare suplimentare (costisitoare), puteți face modificări versiunii de backup și o puteți testa într-un mediu închis înainte de a o implementa înapoi într-un mediu activ.

Desigur, puteți, de asemenea, să configurați o copie de rezervă offsite cu un Synology NAS suplimentar la o locație aflată la distanță. Este mai ieftin decât cloud-ul public, cu condiția să aveți resurse (de exemplu, aveți acces la o a doua locație și personal IT pentru configurare). Pentru companiile mai mici care nu dispun de aceste resurse, cloud-ul public rămâne o opțiune viabilă.

Cloudul public poate juca, de asemenea, un rol ca parte a unui protocol de protecție a datelor, împreună cu o soluție locală care oferă o barieră de securitate suplimentară. De exemplu, puteți cripta datele sensibile la nivel local înainte de a transfera totul în cloudul public, adăugând un nivel suplimentar de protecție împotriva atacurilor cibernetice. Acest lucru vă permite să eliberați spațiu de stocare local și să păstrați datele importante în siguranță și accesibile atunci când este necesar. Cu Synology, aveți posibilitatea de a vă stoca datele în C2 Storage sau să faceți backup la unul dintre mulți furnizori importanți de cloud integrați cu Synology. De asemenea, software-ul funcționează inteligent, permițându-vă să specificați, de exemplu, ce fișiere ar trebui să fie salvate în cloudul public, asigurându-vă că datele dumneavoastră cele mai sensibile (de exemplu, informațiile fiscale sau datele clienților) sunt protejate și nu sunt migrate accidental.

Concluzie: cloud privat versus cloud public

În cele din urmă, dezbaterea dintre cloudul privat și cel public nu este importantă. Putem fi de acord că ambele modele de cloud, privat și public, au fiecare beneficiile lor. După cum am descris anterior, există multe scenarii în care combinarea celor două vă poate oferi soluția optimă.

Găsirea unei soluții care să răspundă nevoilor dumneavoastră individuale este crucială. Nu există o abordare unică pentru protecția datelor. Synology NAS estompează din ce în ce mai mult liniile dintre cloudul public și cel privat, astfel încât compania dvs. poate fi sigură că va implementa un sistem care să răspundă tuturor nevoilor operaționale.

 

Ce părere aveți despre acest subiect? Aveți întrebări? Vă invităm să ni le trimiteți prin formularul nostru de contact.