Official Blog
Ce sisteme de fișiere există? Care dintre ele este potrivit pentru NAS? ext4 sau btrfs?
Synology Team
9 November 2022

Ce sisteme de fișiere există? Care dintre ele este potrivit pentru NAS? ext4 sau btrfs?

Ce sisteme de fișiere există? Care dintre ele este potrivit pentru NAS? ext4 sau btrfs?

Alegerea sistemului de fișiere potrivit este o decizie importantă la configurarea inițială a unui sistem NAS (Network Attached Storage), indiferent de producătorul acestuia. Sistemele Synology NAS oferă în general două sisteme de fișiere: ext4 și Btrfs. Prin urmare, pentru mulți apar întrebări: Care este sistemul de fișiere potrivit pentru NAS-ul meu? Pentru a putea răspunde exact la această întrebare, este util să știm ce este un sistem de fișiere, ce sisteme de fișiere există în general și dacă un alt sistem de fișiere este mai recomandat pentru uz privat decât pentru utilizarea în companii.

Ce este un sistem de fișiere?

Sistemul de fișiere reglează stocarea fișierelor pe un suport de date, de exemplu pe un hard disk (HDD) sau pe o unitate Solid State Drive (SSD). Una dintre cele mai importante sarcini ale sistemului de fișiere este localizarea fizică și scrierea sau citirea fișierelor pe diferitele medii de stocare. Fișierele individuale sunt organizate folosind nume și căi de fișiere.

În plus, sistemul de fișiere definește convențiile de denumire a fișierelor, atributele fișierelor și controlul accesului. În sistemele de operare, sistemul de fișiere servește ca interfață între diferitele aplicații care necesită acces la fișiere și discul fizic. Sistemele de operare diferite, cum ar fi Windows sau macOS, au sisteme de fișiere diferite care nu sunt compatibile între ele. Sistemele de fișiere comune ale mediilor Windows sunt FAT (File Allocation Table) sau NTFS (New Technology File System), în timp ce Hierarchical File System (HFS) este utilizat pe computerele Apple.

Pe de altă parte, calculatoarele ce folosesc sisteme de operare Linux se bazează în special pe sistemul de fișiere Ext (Extended File System) și pe evoluțiile sale ulterioare. Sunt utilizate două sisteme de fișiere pentru sistemele Synology NAS bazate pe Linux: ext4 și Btrfs.

Avantaje și dezavantaje ale fiecărui sistem de fișiere

Fiecare sistem de fișiere are propriile sale avantaje și dezavantaje. Mai jos este o mică prezentare generală pentru fiecare sistem de fișiere.

Sistemul de fișiere exFAT

exFAT este sistemul de fișiere dezvoltat de Microsoft și varianta mai modernă a FAT32. Ambele variante se bucură de compatibilitate ridicată. exFAT este deosebit de potrivit pentru memoria flash, cum ar fi de exemplu dispozitive USB sau carduri SD. Spre deosebire de FAT32, exFAT acceptă fișiere cu dimensiuni de peste 4 GB și poate fi utilizat atât în ​​Windows, cât și în Mac.

Sistemul de fișiere NTFS

NTFS excelează în mediile Windows acceptând fișiere foarte mari și oferind numeroase funcții.

Sistemul de fișiere HFS

HFS(Plus) beneficiază, de asemenea, de suport uriaș pentru fișiere în mediile Apple, dar nu poate fi citit de Windows.

Sistemul de fișiere Ext4

Ext4 este sistemul de fișiere principal al multor versiuni de Linux (de exemplu, Ubuntu) și este cea mai recentă versiune a sistemului de fișiere extins (ext).

ext4 oferă următoarele avantaje față de predecesorii săi:

● securitate îmbunătățită a datelor

● criptare integrată (din Linux Kernel 4.1)

● caracteristica extents oferă avantaje de viteză la gestionarea fișierelor mari și previne fragmentarea

● Gestionarea drepturilor este posibilă

● Suportă:

● fișiere cu dimensiuni maxime de 16 TB

● dimensiunea maximă a sistemului de fișiere de 1 exabyte

● 255 de octeți lungime maximă a numelui fișierului

Sistemul de fișiere Btrfs

De ceva timp, Btrfs a fost considerat succesorul sistemului de fișiere extins (ext) care a fost răspândit în mediul Linux până în prezent. Cu toate acestea, deoarece ambele sisteme de fișiere au anumite avantaje și ambele sunt dezvoltate în mod activ, Btrfs nu a implementat încă acest succesor. În schimb, Btrfs oferă o altă alternativă pentru utilizatori. Btrfs este conceput pentru a aborda toleranța la erori, barierele de gestionare și protecția datelor care sunt comune sistemelor de stocare de tip enterprise. Multe dintre limitările predecesorilor sistemului ext au fost, de asemenea, eliminate, în special în ceea ce privește dimensiunea maximă a fișierelor.

Btrfs oferă următoarele avantaje:

● zonă de memorie extinsă (2^64 octeți)

● stocarea eficientă a fișierelor și directoarelor mici

● snapshot-uri

● mai multe sub-volume

● compresia datelor

● verificarea și defragmentarea sistemului de fișiere în timpul funcționării

● backup incremental intern eficient

● Copy-On-Write pentru memorie redusă și impact asupra performanței

● Sume de verificare pentru integritatea crescută a datelor

Ce sistem de fișiere ar trebui să aleg pentru NAS-ul meu Synology?

Pe partea de software, sistemele de fișiere ext4 și Btrfs sunt în general acceptate de Diskstation Manager (DSM) 6.0. Pe partea hardware, există totuși excepții cu Btrfs. Deoarece Btrfs este croit pentru performanță, sistemele NAS au nevoie de un procesor puternic și RAM suficientă pentru asta. Modelele entry-level mai mici nu pot gestiona Btrfs. În consecință, Synology acceptă Btrf-uri de la modelele în care sunt instalate cel puțin un procesor pe 64 de biți și 2 GB de memorie. Deci, cu sistemele Synology NAS care acceptă Btrfs și ext4, utilizatorii pot crea un volum în oricare dintre aceste sisteme de fișiere în funcție de nevoile și preferințele lor.

În Synology Storage Manager, utilizatorii pot crea volumul și pot alege Btrfs sau ext4 ca sistem de fișiere.

Scenarii tipice de implementare pentru Btrfs

Btrfs este util în primul rând pentru stocarea datelor de afaceri critice care necesită integritate și protecție. În plus, sistemul de fișiere este recomandat pentru partajarea generală a fișierelor sau pentru implementarea LUN-uri iSCSI pentru virtualizarea serverului. Arhitectura și caracteristicile Btrfs fac posibilă reducerea drastică a necesarului de memorie. În plus, poate facilita administrarea și delegarea stocării, de exemplu prin politici de retenție personalizate sau prin crearea de cote de utilizatori pentru fiecare folder partajat. Explicații detaliate ale caracteristicilor și beneficiilor suplimentare ale Btrfs pot fi găsite aici.

Începând cu DSM 7.0.1, extensia suplimentară Btrfs (Peta Volume) este disponibilă pe anumite modele NAS Synology. Btrfs (Peta Volume) permite utilizatorilor să stocheze mai multe foldere mari partajate sau fișiere de backup. Prin urmare, este foarte potrivit ca server de fișiere sau arhivă de date.

Stocare scalabilă de tip enterprise cu sistemul de fișiere Btrfs de la Synology și Peta Volume
Scenarii tipice de aplicare pentru ext4

Deci, Btrfs are o gamă foarte extinsă de funcții. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acest sistem de fișiere are o performanță superioară față de ext4. Ext4 are cerințe hardware mai mici și, prin urmare, este utilizat și în sisteme Synology NAS mai mici, cum ar fi de exemplu în seriile J și Value. În plus, ext4 găsește aplicații în domenii în care beneficiul performanței este mai important decât integritatea crescută a datelor și funcționalitatea oferită de Btrfs. Supravegherea video este un exemplu în care utilizatorii ar putea prefera ext4 în locul Btrfs din cauza cantității mari de date care sunt scrise continuu.

Comparație între Btrfs, Btrfs (Peta Volume) și ext4
Btrfs sau ext4 pentru Synology NAS? Sisteme de fișiere în comparație directă

Pot schimba ulterior sistemul de fișiere?

O întrebare care se pune adesea este dacă se poate trece în mod flexibil de la un sistem de fișiere la altul. În principiu, este întotdeauna necesară prudență la formatarea unui hard disk. Indiferent de producătorul NAS sau de sistemul de fișiere, este foarte recomandabil să clarificați în prealabil dacă o modificare este posibilă fără pierderi de date sau dacă toate datele trebuie mai întâi să fie copiate și apoi copiate înapoi pe suportul de date.

Dacă un volum cu sistem de fișiere ext4 este în funcțiune pe un sistem Synology NAS și utilizatorii doresc să treacă la un sistem de fișiere Btrfs, se recomandă următoarea procedură:

1. Faceți o copie de rezervă a datelor aflate pe volumul ext4
2. Scoateți volumul Ext4
3. Transferați datele de pe copia de rezervă pe volumul Btrfs nou creat

Acest articol explică procedura mai detaliat.

Este Synology NAS compatibil cu alte sisteme de fișiere, cum ar fi exFAT, NTFS sau HFS/HFS Plus?

Prin conectarea unei unități externe la sistemul NAS, utilizatorii pot utiliza capacitatea acesteia. Acest lucru este posibil printr-un folder partajat creat de sistem pentru unități USB sau unități eSATA. Folderul partajat va fi eliminat automat când unitatea externă este deconectată de la sistem. Synology NAS recunoaște apoi următoarele formate: Btrfs, ext3, ext4, FAT32, exFAT, HFS, HFS Plus și NTFS. Dacă o unitate externă nu este recunoscută, aceasta trebuie mai întâi formatată înainte de a putea fi utilizată în sistem. Spre deosebire de celelalte sisteme de fișiere enumerate, exFAT necesită un pachet suplimentar. După ce Microsoft a anunțat în 2019 că va integra exFAT în kernel-ul Linux, utilizatorii Synology pot instala exFAT gratuit. Tot ce trebuie să faceți este să vă actualizați NAS-ul la DSM 7.0 sau o versiune ulterioară.

Concluzie

Sistemul de fișiere joacă un rol determinant într-un Synology NAS. Btrfs este potrivit în primul rând pentru stocarea datelor importante care necesită integritate și protecție ridicată a datelor. Este recomandat pentru partajarea generală a fișierelor sau furnizarea de LUN iSCSI pentru virtualizarea serverului. Ext4 are cerințe hardware mai mici. Prin urmare, este folosit și în sistemele Synology NAS mai mici. În plus, anumite aplicații pot beneficia de această proprietate, precum supravegherea video.

Dacă utilizatorii optează pentru un model Synology NAS care acceptă Btrfs, atunci este recomandabil – în majoritatea cazurilor – să folosească și acest sistem de fișiere. Dacă utilizatorii nu sunt încă siguri care model Synology NAS este potrivit pentru nevoile lor, consultantul NAS online le va sugera primele modele potrivite.

Ești în căutarea unei soluții de server potrivite pentru compania ta? Lăsați experții noștri să vă consilieze gratuit și fără obligații.
Aveți întrebări specifice despre Synology NAS sau doriți sfaturi despre produse cu privire la utilizarea privată a Synology? Trimite-ne cererea ta aici.