Official Blog
Backup și restaurare: Supraviețuiți dezastrelor fără a pierde date prețioase
Synology Team
19 September 2022

Backup și restaurare: Supraviețuiți dezastrelor fără a pierde date prețioase

Oricine comite greșeala de a vizita site-uri suspecte pe Internet sau de a da clic pe linkuri ce nu prezintă încredere se poate transforma rapid într-o țintă pentru viruși, troieni și programe malware. Pe lângă riscul apariției unor defecțiuni hardware, există și pericolul mult mai real de a infecta infrastructura de date cu ransomware sau malware. Din păcate, întrebarea este, la modul general, nu dacă ceva va ceda, ci mai degrabă când va ceda. Restaurarea datelor pierdute este asociată cu costuri ridicate și cu mult efort.

Deci, pentru a supraviețui unui astfel de dezastru cât mai puțin afectat posibil ca utilizator privat sau ca organizație, este desigur necesar să se creeze o copie de rezervă bună a datelor importante, pe de o parte, dar pe de altă parte este necesar să știi cum să restaurezi acest backup cât mai repede posibil și să revii în activitate cu o pierdere minimă de date. Determinarea RPO și RTO formează baza pentru subiectul „backup și restaurare”.

 

Cuprins

• RTO și RPO: 2 indicatori de restaurare

• 3 scenarii de dezastru și ce pot face utilizatorii

o Scenariul de dezastru 1: Doar clientul este afectat

o Scenariul de dezastru 2: Clientul și prima copie de rezervă sunt afectate

o Scenariul de dezastru 3: „Apocalipsa”: Toate cele trei instanțe sunt afectate.

• Concluzie

 

RPO și RTO: doi indicatori de restaurare

RPO înseamnă Recovery Point Objective și descrie perioada dintre momentul efectuării ultimei copii de rezervă și momentul apariției dezastrului, precum și cantitatea de date pierdute în acest interval. Pentru a evita decalajele mari între aceasta și versiunea actuală a datelor, o copie de rezervă ar trebui, desigur, să fie reîmprospătată la intervale regulate. Utilizatorii trebuie să decidă dacă datele de ieri sunt suficiente (adică este suficientă o copie de rezervă zilnică) sau dacă trebuie să restaureze datele existente în sistem în urmă cu doar cinci minute.

RTO înseamnă „Recovery Time Objective” și răspunde la două întrebări de bază:

1. Cât de repede îmi pot recupera datele după un dezastru?

2. Cât de curând voi fi din nou capabil să reintru în activitate?

Deci, un RTO redus înseamnă că datele ar putea fi recuperate rapid. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că utilizatorii au din nou acces mai rapid la date și, prin urmare, pot intra mai rapid din nou în activitate. Dar ce este un RTO bun, adică rapid? 30 de minute este un timp destul de scurt sau trebuie să fie 30 de secunde? Regula generală este următoarea: noțiunea de „rapid” este percepută la nivel individual și depinde de fiecare caz în parte. Prin urmare, RTO nu poate fi generalizat.

În plus, diferitele scenarii de apariție a unei defecțiuni provoacă RTO diferite. Opțiunea de restaurare depinde apoi de acestea. Mai jos, am luat în considerare 3 scenarii concrete de apariție a unei defecțiuni pentru a arăta RTO-urile și diferitele posibilități de recuperare a datelor cu soluțiile de backup Synology.

 

Trei scenarii de dezastru și cum pot reacționa utilizatorii

Cele 3 scenarii de dezastru descrise aici se bazează pe următoarea structură de backup: Există o bază de date pe sistemul client, o primă copie de rezervă pe un NAS în aceeași locație (backup local 1) și o altă copie de rezervă pe un NAS situat într-o altă locație sau într-un alt compartiment protejat la incendiu (backup offsite 2).

 

Scenariul de dezastru 1: Doar clientul este afectat

În acest exemplu, doar clientul este afectat în timp ce cele două dispozitive țintă pentru copiile de rezervă rămân intacte. În acest caz, în funcție de situație, este suficient să restaurați datele individuale prin software-ul integrat de backup Synology „Active Backup for Business” (bazat pe imagini) sau aplicația integrată „Synology Drive” (bazat pe fișiere) pentru a restabili întreaga structură. Aceasta înseamnă că utilizatorii se pot întoarce rapid la activitățile normale de lucru. Această procedură este de obicei finalizată în câțiva pași simpli, iar lucrul la birou sau în afara lui poate continua fără probleme. Mediile de boot ISO sau USB create cu Active Backup for Business pot, de asemenea, restaura complet dispozitivele în câteva ore în cazul unei defecțiuni grave.

Dacă aceste două măsuri nu mai sunt suficiente pentru a asigura activitatea la birou, aplicația integrată Synology Virtual Machine Manager (VMM) oferă acces la un dispozitiv virtual de înlocuire pentru ca utilizatorul afectat să poată continua să acceseze date importante în caz de urgență. Acest proces este cunoscut sub numele de recuperare P2V, adică un client securizat fizic (Physical) este restaurat virtual (Virtual).

În acest prim scenariu, RTO variază de la sub 2 minute până la mai puțin de 2 ore, în funcție de situație. Cu soluțiile Synology, utilizatorii pot atinge în medie următoarele RTO în acest scenariu:

 

Scenariul de dezastru 2: clientul și prima copie de rezervă sunt afectate

Al doilea scenariu de dezastru este mai puțin probabil, dar încă în zona posibilului. În special, dacă prima copie de rezervă se află în aceeași locație cu dispozitivul client afectat, ambele instanțe pot fi afectate în același timp în cazul unui incendiu, unei efracții sau a unei inundați. Și aici, ca și în primul scenariu, apare întrebarea: „De ce este nevoie pentru a fi din nou operațional în cel mai scurt timp?” Fișierele individuale sunt suficiente pentru restaurare, trebuie configurat un nou dispozitiv sau este necesar un mediu de lucru virtual?

Soluțiile Hyper Backup, Snapshot Replication și VMM integrate în Synology NAS sunt instrumentele disponibile la alegere în acest caz:

1. Utilizatorii pot restaura fișiere individuale cu Hyper Backup și Snapshot Replication. Administratorii pot căuta fie anumite fișiere în Hyper Backup Explorer (vezi figura de mai jos) sau angajații pot restaura ei înșiși snapshot-urile pe computerul lor.

2. Cu toate acestea, dispozitivele întregi pot fi restaurate cu VMM. De exemplu, este posibilă o recuperare P2V, un server securizat fizic (P) este restaurat virtual (V).

Desigur, eșecul a două instanțe determină un RTO mai mare. În general, totuși, utilizatorii cu aceste soluții se află încă într-o perioadă în care redevin operaționali în câteva ore. Desigur, cu cât se defectează mai mult, cu atât RTO va fi mai mare.

 

Scenariul de dezastru 3: „Apocalipsa”: Toate cele trei instanțe sunt afectate.

Cel mai improbabil scenariu este cel în care toate cele trei instanțe, adică client, backup local și offsite, sunt afectate. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare și această „apocalipsă”. Ce opțiuni au utilizatorii când migrează informația de pe un hard disk de la un dispozitiv de backup defect la un dispozitiv nou achiziționat și recuperarea datelor de pe hard disk pare fără speranță? În acest caz, doar o altă copie de rezervă de pe o memorie USB sau o copie de rezervă în cloud, cum ar fi cu Synology C2 Backup, poate oferi siguranță. Numai cu aceste două opțiuni utilizatorii își pot restabili sistemul și pot relua activitatea chiar și în cazul unei „apocalipse”.

 

Concluzie

De obicei, utilizatorii reacționează similar în diferite scenarii de apariție a defecțiunilor. Într-un scenariu de întrerupere în care nu este afectată întreaga infrastructură de backup, prima variantă de backup decide cum trebuie să se pregătească utilizatorii. Doriți să restaurați fișierele individuale doar în caz de urgență? Aveți nevoie de un suport de pornire pentru a încărca un echipament hardware nou cu software vechi? Sau ar trebui pus la dispoziție un mediu de lucru virtual?

Soluțiile Synology prezentate aici pot fi combinate în diferite moduri de către utilizatori pentru a obține un RTO potrivit pentru cerințele și situațiile lor individuale. În acest fel, aceștia sunt asigurați că rămân flexibili și bine protejați. Cu excepția soluției de backup în cloud C2 Backup, soluțiile nu necesită licență.

 

Citiți aici cum puteți realiza o copie de rezervă eficientă.

Căutați soluția de backup potrivită pentru compania dvs. și doriți sfaturi? Trimiteți-ne întrebarea dvs. fără nicio obligație contractuală.